Charles Veg | 20 februari 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

All that jazz

Het is me toch nog wel eens gebeurd: iemand komt op bezoek en ziet mijn toch enigszins futuristisch uitziende draaitafel, om vervolgens te vragen of ik wel van muziek houd.

Eigenlijk een rare vraag want als je een mooie Hifi installatie hebt staan met nauwkeurig gepositioneerde luidsprekers zal dit toch wel gedaan zijn met een bepaalde reden. Kennelijk gaat men er van uit dat genieten van muziek samengaat met een vorm van masochisme bij het luisteren. Die laatste neigingen heb ik gelukkig niet, daarom wil ik muziek horen op een goede installatie en als liefhebber van vinyl liefst op een mooie draaitafel.

Gelukkig zijn er ook nog wat meer positief ingestelde mensen die willen weten “wat je nu eigenlijk speelt op een soortgelijk systeem”.  Het antwoord is dan meestal kort maar krachtig “veel”. Ik heb een brede collectie van muziek in huis en zoals een lieve vriendin laatst zei “er staan bijna overal platen en CD’s “.  Nu heb ik gisteravond opgeruimd en het is inderdaad zo dat ik LP’s en CD’s in de huiskamer, studeerkamer en de kelder heb staan. In de kelder staan de exempl aren die ik dubbel of anderszins over heb en die audiovrienden mee kunnen nemen. n de huiskamer staat de pop, jazz en blues en in de studeerkamer een erg mooie collectie klassieke muziek. Wat er ook nog staat is cabaret want mijn vrouw vindt Jasperina de Jong en Wim Sonneveld geweldig. Mijn kinderen zijn er mee opgevoed.“Maar wat vind je dan het mooiste”. Is dan de volgende vraag.  “Alles natuurlijk”  is dan het antwoord  maar als je me het eerlijk vraagt is wat mij betreft  jazz de superieure muziekvorm. Veel mensen vinden dat van klassieke muziek. Hoe knap klassieke muziek vaak ook is gecomponeerd  en wordt uitgevoerd, toch mist het iets ten opzichte van jazz en dat is ”improvisatie”. Jazznummers hebben veelal een herkenbare melodie maar daarbinnen krijgt de solist  de kans het nummer naar eigen inzichten in te vullen. Bij goede jazz  wordt een deel  van de muziek spontaan op het podium geproduceerd.  Dat maakte dat de ene voorstelling van Louis Armstrong een totaal andere sensatie  was dan die van een paar avonden later.

 

Bij pop zie dat je dat soms ook wel, zeker een jaar of 20 geleden, toen  er alle ruimte was  voor soleren. Een prachtig nummer waar ik hierbij meteen aan denk is “Get Ready” van de groep “Rare Earth”.  Kijk op You Tube en je zult daar een mooie impressie van krijgen. Live zal  je Rare Earth waarschijnlijk  nooit meer zien,  maar zeker op een goede hifi installatie kun  je toch nog wel een en ander meekrijgen van de sfeer van dit geweldige muziekstuk.“Blues kan ik ook zeer waarderen” ga ik dan verder tegen mijn gasten.  Dat is dan logisch zeggen ze dan want jazz is afgeleid van blues. Dat  is een bekende misvatting want jazz is deels een samensmelting  van klassieke muziek en traditionele Afrikaanse muziek. En omdat wij Nederlanders niet alleen goede maar ook immorele handelslui waren  hebben wij mede die stromingen bij elkaar gebracht. Gegoede Amerikanen met belangstelling voor cultuur ( de Fransen in Louisiana)  selecteerden en schoolden indertijd talentvolle slaven om voor hen klassieke muziek te spelen. Deze slaven brachten vanaf een bepaald moment de muziek van hun culturele achtergrond in  en speelden die met de  schema’s en  de instrumenten s die oorspronkelijk bedoeld waren voor het spelen van klassieke muziek. Kennelijk  werden ze daar niet in geremd door de heersende klasse.

Hieronder een foto van een sax voor mij zo'n beetje het instrument voor jazz.  De sax werd in oorsprong ontworpen voor klassieke muziek. Wist je dat met een sax de menselijke stem het best nagebootst kan worden?

 

Blues is daarentegen veel meer folkmuziek en werd gespeeld door ongeschoolde mensen die daarin veel van hun wanhoop legden.   Van die puurheid van Blues geniet ik weer op een heel andere manier.De geschiedenis van de Jazz kunt u vinden in het boek” jazz voor dummies. In dit zeer toegankelijke  boek staan ook prachtige beschrijvingen van bekende en minder bekende jazz musici. Een echte aanrader en niet alleen voor mensen die geïnteresseerd zijn in All that Jazz.

PS:  Blues voor dummies bestaat ook maar die heb ik nog niet te pakken kunnen krijgen.