Er zijn tweaks waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is dat ze werken. Dat geldt ook voor een product waarvan ik nog nooit eerder had gehoord: de “Miracle Wraps van Reference Tweaks”. Zelf ben ik altijd wel nieuwsgierig om tweaks uit te proberen. Ik vind het leuk om te doen, je kunt er misschien ook nog wat van leren, en het kan een positief effect hebben op je muziekbeleving. Vaak weerhoudt mij de hoge prijs van een aantal producten.
Ik heb per mail contact gezocht met het bedrijf en kreeg vrijwel meteen een keurige mail terug van een zekere Nenno. Toen ik mijn set (zie onder) beschreef gaf Nenno aan dat hij niet bekend is met het effect op een klasse D versterker. Daarin was Nenno zelf ook wel erg benieuwd naar mijn ervaringen. Na wat heen en weer te hebben gemaild en nadat ik het verschuldigde bedrag had overgemaakt, kreeg ik de volgende dag al een mail dat de Miracle Wraps waren verzonden, inclusief een TNT tracking nummer. De ochtend daarop stond een dame van de post met een aangetekende brief op de stoep. Petje af voor de snelle afhandeling.
In de enveloppe zat een duidelijke Engelstalige handleiding (op de website is een Nederlandstalige handleiding te downloaden), een promotie-pakket bestaande uit een Miracle Power Wrap en 2 Miracle Interlink Wraps en verder nog een extra Miracle Power Wrap.
De Miracle Wraps zien er simpel uit. Ze zijn gemaakt van rijstpapier en voorzien van een katoenen veter. Er zitten ‘kamers’ in die gevuld zijn met een organisch poeder dat behandeld is met een door Reference Tweaks zelf uitgevonden procedure (TTL). Ik heb geen idee wat dit precies inhoudt, maar dat vind ik ook niet zo belangrijk. Het gaat uiteindelijk om het effect en of dit het effect is waar je naar op zoek bent. De prijs van de Miracle Wraps lijkt misschien wat hoog, maar Reference Tweaks geeft een 30 dagen ‘niet goed geld terug garantie’.
Mijn set bestaat volledig uit de Italiaanse Goldenote/Blacknote componenten. De belangrijkste bron is de Goldenote Bellavista Signature draaitafel, voorzien van een Benz Micro Wood element. Het digitale gedeelte wordt verzorgd door een Blacknote DSS30 Tube. De versterker is een Blacknote DSA100 en is een klasse D versterker. Het geheel wordt weergegeven door de Goldenote Ducale monitor speakers. De weergave is open, helder en snel. Ik typeer het als muzikaal en ritmisch.
Hoewel ik tevreden ben met de klank en vooral erg geniet van de muziek, is de grote bottleneck hier toch wel de harde akoestiek van de woonkamer waar de set staat opgesteld. De woonkamer heeft een vide en grote raampartijen. Bij hogere luistervolumes en drukkere muziek kan het soms nog wel eens wat gestrest over komen. De nadruk ligt dan vooral op het hoog/midhoog en blijft het laag wat achter. Dit komt vooral tot uiting wanneer ik muziek via de streamer afspeel. Draai ik Lp's dan heb ik iets minder last van deze bottleneck.
Het luisteren
Nenno schreef me dat de tijd er voor nemen een voorwaarde is om de Wraps te waarderen. Volgens hem is het effect er niet direct, maar wordt langzaam opgebouwd: 20 minuten wordt aangehouden voor de Power Wraps en 15 minuten voor de wraps om de Interlinks. Verder zou het nog zo’n 48 uur duren voordat het effect volledig tot wasdom is gekomen.
Erg nieuwsgierig geworden, heb ik eerst wat albums beluisterd zonder de wraps in te zetten. Zo kon mijn set al lekker warm worden en kon ik de uitgangssituatie nog even goed beluisteren. Daarna heb ik een wrap gewikkeld om de stekker van de powercord die loopt van de wandcontactdoos naar de Blacknote versterker. Als bron werd de Blacknote DSS30Tube ingezet en als eerste heb ik geluisterd naar het swingende uptempo nummer “I Love Being Here With You” door Diana Krall van het album Live in Paris (WAV bestand).
Het effect van de Miracle Wrap was meteen merkbaar. Het laag kreeg meer drive en er was meer lucht rondom de instrumenten waar te nemen, waardoor ze beter te plaatsen waren. De bekkens klonken nu meer naar koper (minder blikkerig) en ook het vel van de slaginstrumenten was beter te horen. De keelklank van Diana was beter hoorbaar en de piano klonk voller en warmer. Ook viel op dat het applaus beter definieerbaar was. Ik kon als het ware een bepaald persoon in het publiek aanwijzen. Kortom, het geheel werd er beter genietbaar en vooral minder gestrest door.
De volgende stap was het plaatsten van een tweede wrap, maar nu om de stekker van het powercord van de Blacknote DSS30Tube. Wederom werd er geluisterd naar Diana Krall en bovenstaande bevindingen gingen nog weer een stapje verder. Vooral de laagweergave werd schoner en het laag klonk nog weer wat dieper. Ook bij hogere luistervolumes was er geen sprake van stress. Het leek alsof de akoestische tekortkomingen van de woonkamer voor een deel teniet werden gedaan door de Miracle Wraps.
Vervolgens heb ik de wraps om de interlinks van de DSS30Tube naar de versterker gewikkeld en opnieuw geluisterd naar dezelfde muziek, maar dit keer had ik het gevoel iets te missen in de muziek. Enerzijds was nog meer drive in het laag en nog meer rust, maar anderzijds miste ik een stukje dynamiek en klonk het mij te braaf. Bij het verwijderen van de wraps ebde het effect weer geleidelijk weg.
Met andere muziek, zoals met het prachtige album Touch van Yello (WAV), had ik dezelfde bevindingen. De situatie met een wrap om de stekker van de versterker en een wrap om de stekker van de streamer gaf in mijn setup het mooiste effect.
De volgende stap was het testen van de wraps bij de draaitafel combi. Dit keer heb ik samen met audiovriend Onno geluisterd naar “Famous Blue Raincoat” van Jennifer Warnes. Om de resultaten te kunnen reproduceren hebben we in 2 sessies met een week pauze geluisterd. Een wrap om de stekker van het powercord naar de klasse D versterker zorgde ook hier weer voor een rustiger klank met een dieper laag. Vooral de stemmen van Jennifer Warnes en Leonard Cohen werden mooier weergeven en het stereobeeld was groter. Het lastige van het testen was dat het verwijderen van de wrap niet meteen te horen was. Toen Onno stiekem de wrap verwijderde toen ik koffie ging zetten, had ik dat niet door. Dat het horen van een Wrap niet direct hoorbaar is komt volgens mij omdat de Miracle Wraps het karakter van je set niet aantast, maar alles beter doet klinken en niet anders.
Wat we allebei wel duidelijk opmerkten is dat de tweede wrap om de stekker van de phonotrap het geheel wat minder levendig en saaier maakte. Ook de wraps om de interlinks van de phonotrap hadden dit effect.
Conclusie
Samenvattend kan ik concluderen dat de Miracle Wraps zeker een hoorbaar effect hebben. In mijn setup zorgde dit vooral voor een verbetering bij de streamer en de versterker. Bij de phonotrap ervoer ik geen verbetering. Verder kan ik me voorstellen dat als de set al wat warmer klinkt en de akoestiek al helemaal op orde is, dat de wraps ook minder positief uitpakken. Ik zie een dergelijke tweak dan ook als ‘peper en zout’. Het kan je gerecht lekkerder maken, mits je er niet er teveel van gebruikt.
Prijzen
Miracle Wrap Interlinks € 35,00 (8 cm x 5 cm)
Miracle Wrap Power € 50,00 (15 cm x 5 cm)