Foto's en Tekst : VinylIvan | 24 september 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

De X-Fi Audioshow 2013: Een verslag met foto's deel 2 van 4

Op zaterdag en zondag 14 & 15 september 2013 was het weer tijd voor het jaarlijkse hifi event genaamd X-fi. De beurs wordt gehouden in NH Koningshof te Veldhoven. Hier volgt deel 2 van het verslag van de zaterdag. Het verslag van de zaterdagavond en de zondag is te vinden in deel 3.

Music2

Bij Music2 was de grote zaal weer bezet en het eerste dat opvalt is de levensgrote subwoofer, van het zal toch niet...

Ja, het is een Blumenhofer Acoustics subwoofer en wat ik begreep nog niet eens de grootste subwoofer uit het pakket van de Duitse hoornluidsprekerfabrikant. 

Twee Astin Trew modellen, de geïntegreerde versterker At2000. De versterker kan zelfs een subwoofer aansluiten als 2.1 systeem. Het doet een 2 x 65 Watts bij 8 Ohm. In de voeding zit een buis verwerkt per kanaal een ECC82 (12AU7).

Daarnaast staat de Astin trew CD player At 3500, ook hier zit een buis in een 6922 Electro-Harmonix, als "Buffer Valve". Jammer genoeg stond de apparatuur niet als demonstratie materiaal.

Dit jaar was ook kunstenaar Rene Visker weer van de partij bij Music2. 

Mijn oog viel op een aantal singlehoezen tussen de Reed toonarmen en ZYX elementen. Deze "Adjust 7" Test Record" bleek afkomstig te zijn van Dr. Feickert en hiermee kun je je platenspeler en element afstellen. Dit in  combinatie met een app op je Android smartphone of iPhone. 

De grote set bestond uit de Blumenhofer FS2 luidsprekers en een Einstein buizenversterker.

Als absolute analoge titaan stond daar de bron: een 12A Carbon Cobra platenspeler van Pluto Audio. 

Zo te zien wordt de statische elektriciteit van de snaar weg geleidt. Aan alles wordt gedacht.

Pluto Audio bestaat uit Eddy Driessen en hij is als sinds 1974 actief met de bouw van toonarmen. Mede-geïnspireerd door andere analoge helden als Herman van den Dungen en Aalt Jouk van den Hul produceert Eddy Driessen sinds 1992 eigenhandig gehele platenspelers. 

Even een plaatje wisselen op de 12A Carbon Cobra. Puck er af, LP er af...  

De toonarm van de Carbon Cobra.

Een Van den Hul element neemt de honneurs waar.

Als analoog alternatief stond er een Dr. Feickert met Reed 3P toonarm. De platenspeler had hard een stofdoek nodig.

Als element een ZYX Cosmos x-tal.

Een vreemde eend in de bijt. De Blumenhofer surroundset. Deze stond zaterdag opgesteld, maar was zondag ingeruild voor onderstaande opstelling.

Een Blumenhofer Tempesta 20 in combinatie met...

Als bron een Acoustic Signature WOW met Rega 202 toonarm. 

En een Einstein buizenversterker.

Plus een losse Einstein phono voortrap. Het ontwerp heb ik niet eerder gezien, maar het ziet er zeer koddig uit.

In een hoek verscholen nog een mooie draaitafel de Acoustic Signature Barzetti met een Benz Micro element.

De on/off en 33/45 toeren schakelaars zien er stoer uit.

Een Blumenhofer Genuin FS 3.2

Ik heb alleen de grote set gehoord op zaterdag. Per LP kon je zeer goed de verschillen horen, maar het was nog niet 'the best sound of the show'. En dat was best een teleurstelling, daar Music2 vorig jaar erg goed was. Zondag heeft Marco (importeur Music2) nog enkele wijzigingen aangebracht, maar deze heb ik jammer genoeg niet meer kunnen beluisteren vanwege het bezoek aan andere kamers.

Hanze Hifi

Als je een kamer inloopt en er staat een Ferrari rode TD124 van Thorens dan is de kans 1 op 1 dat je bij Hanze Hifi terecht bent gekomen.

 

Zij demonstreren tijdens de X-fi show alleen met platenspelers. Dit terwijl de Zwollenaren toch ook streaming oplossingen in hun winkel aanbieden. Maar vinyl blijft een speerpunt in hun dienstenpakket. Waaronder een speciale aanpassing van de motor voor bepaalde types Thorens platenspelers. De foto toont zo'n aangepaste platenspeler van Thorens, een TD166 met Grado element.

 

Uit de privé collectie van Jaap Pees een Garrard 301 met gemonteerd voor de show een EMT 997 toonarm.

Bij Hanze Hifi houden ze de moed er in met vele koppen koffie... als ze er de tijd voor hebben, want met engelengeduld leggen ze iedere bezoeker uit, om de kwaliteiten van een vintage platenspeler vooral niet te onderschatten!

Nieuwe producten uit de hoge HAT hoed, ofwel Het Audio Team slaat weer toe. Een Turntable Powersupply voor de Lenco L75/L76/L78 (boven). Maar ook voor de Garrard 301/401 of een Thorens TD124 is zo'n Turntable Powersupply mogelijk (onder). Jaap verzekert dat het geluid van een Lenco er op vooruit gaat. Hiermee kun je de motor de optimale spanning geven, waarop deze een minimum aan trillingen produceert.

Een gestripte Thorens TD124, de renovatie van deze tussenwiel klassieker is Hanze Hifi's specialiteit.

Wat is nu de aanpassing van de Thorens motor dat mogelijk is op bijna alle oude Thorens modellen? Jaap nodigt mij uit eerst de vingers op de ijzeren plaat te houden bij de onaangepaste motor. De motortrillingen zijn schrikbarend goed voelbaar, 

Daarna voel ik de ijzeren plaat bij de motor met een extra groen printplaatje met enkele componenten. Deze trilt stukken minder. Jaap minimaliseert met het printplaatje de trillingen van de twee fase motor. Omdat iedere motor anders is betekent het dat de motor of de gehele platenspeler even bij Jaap op de werkbank moet komen. Het beplakken van een Thorens met bitumen om de trillingen tegen te gaan, daar is Hanze Hifi geen voorstander van: "daarmee raakt het leven uit de draaitafel". Veelal pakken ze het probleem liever bij de bron aan. Tijdens de Hanze Hifi Black Magic Show dagen in november kost de upgrade voor je Thorens TD150/160/166 etc. een 125 euro in plaats van 175 euro. Thorens modellen als de TD125/126 hebben de upgrade niet nodig, daar is het al ingebouwd.

Sonore AC

Mijn volgende stop was bij Sonore AC. Al geruime tijd staat deze Nederlandse producent van hifi hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Het kwam er maar niet van en hun deelname aan de X-fi was één van de redenen om richting Eindhoven af te reizen. De apparatuur staat bekend om hun levensechte geluidsreproductie. De eigen luidsprekers waren niet mee, maar de Blumenhofer Gran Gioia waren een mooi alternatief.  We draaien jazz op vinyl. De saxofoon klinkt zoals het instrument is luid en irritant. Vanaf nu is de X-fi: VS en NS, Voor Sonore en Na Sonore. Dit is perfectie. Perfectie dat vreemd genoeg niet met de Einstein CD-speler als bron wordt bereikt, maar alleen met de platenspeler. 

De Sonore Antares is de eindversterker en staat tussen de twee hoornluidsprekers in verbonden met de kenmerkende blauwe bekabeling.

Ook uit eigen atelier de voorversterker Sonore Epilog. Een tipje van de sluier lichten ze op, iedere weerstand of condensator in de voeding is uit den boze. Dat zou het geluid rauw maken. Zoals Cock zegt: "We zijn puur bezig met het geluid". 

De voeding van de voorversterker.

De platenspeler is een aangepaste Oracle Delphi. Dan komt er een interessant verhaal over de motorsturing, deze zou geschieden per magneet. Helemaal duidelijk is het me niet. 

Als de magneet haar invloed laat gelden draait de platenspeler op juiste snelheid haar rondes, neemt de magnetische invloed af  dan neemt ook de snelheid van het draaiplateau af. Hiermee zou de motor zijn werk dus koppelloos doen.  

Hoe dan ook de platenspeler functioneert uitstekend. De toonarm is een gemodificeerde Airtangent toonarm. De phonokabel speelt zonder afscheiding. Het element is een Soundsmith The voice. 

De phonovoorversterker van boven gezien.

Een mooi object om te fotograferen, waarbij ik me pas later afvraag hoe het met de afscherming zit van de buizen tegen grijpgrage kindervingers.  

Een buis van boven gezien.

De Einstein CD-speler dat geen partij bleek te zijn voor het analoge geweld.

In deze Sonore module zit een DAC. 

Een Sonore Powerblok met de kenmerkende gevlochten bekabeling. 

De twee heren uit Rotterdam hebben zich na een groot zakelijke teleurstelling niet te neer laten slaan en hebben hun levenswerk voortgezet als Sonore AC. De afkorting AC staat voor Arnold & Cock. En hopelijk blijft dat nog heel lang zo.

Sonore AC zweert bij bronwater, om de warmte van hun buizenapparatuur te trotseren én om de vele lovende reacties van hun publiek te verwerken.

Sonority Audio

Het liep al tegen sluitingstijd aan, maar ik schoot nog even snel de volgende zaal in. Bij Sonority Audio hadden ze een primeur mee de ADAM Audio TENSOR Alpha MK2. De luidspreker zal in het voorjaar van 2014 de markt betreden, maar in Veldhoven was het model al te beluisteren. Het Duitse merk Adam Audio met zijn professionele audio roots wordt gecombineerd met het Slowaakse hifimerk Canor.

De Canor Precision Tube Amplifier TP106 VRT. De buizen, type 6550, zijn in een ultralineaire schakeling opgenomen wat resulteert in 20 Watts per kanaal. Achteraf gezien een kleine krachtpatser die de Adam Audio luidspreker aanstuurde. Ook al blijkt de luidspreker een gevoeligheid van meer dan 90 dB te hebben, dus dat werkt zeker mee.

De Canor Precision Tube CD Player CD2 VR+. Als er iets opvalt is het wel het heerlijk duidelijke display. Het hart van de CD-speler wordt gevormd door een 24bit/192kHz Burr-Brown PCM1792A chip en het CD loopwerk is een Philips model L1210/65. 

Het geluidsysteem klinkt stevig upfront, en met de Sonore AC ervaring in het achterhoofd kon het niet wedijveren, maar wat kwam de emotie van de zangeres goed over!

Vinyl Vinyl

Ook Vinyl Vinyl was aanwezig met hoe kan het ook anders LP's. Geen toonarmen of andere platenspeler accessoires dit jaar, gelukkig wel tussen de LP's een keuze aan platenmatten.  

Bij Vinyl Vinyl wordt de kamer nog even gedecoreerd met platenhoezen in de mooie lijsten. Herken de albumklassiekers!

Einde deel 2. 

Deel 1 vindt U hier: De X-fi Audioshow met foto's, deel 1
Deel 3 vindt U hier: De X-fi Audioshow met foto's, deel 3
Deel 4 vindt U hier: De X-fi Audioshow video toegift, deel 4