Tekst en Foto's: VinylIvan | 22 september 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

De X-Fi Audioshow 2013: Een verslag met foto's deel 1 van 4

Op zaterdag en zondag 14 & 15 september 2013 was het weer tijd voor het jaarlijkse hifi event genaamd X-fi. De beurs wordt gehouden in NH Koningshof te Veldhoven. Ook deze keer was ik benieuwd hoe de X-fi zich zou ontwikkelen. Er waren niet veel grote importeurs op de deelnemers lijst, maar toch genoeg leuke namen om de reis vanuit Noord-Holland te ondernemen. Ik had me voorgenomen om op een rustig tempo de show af te lopen en ging daarom eerst de voor mij meer bekende namen af.

Solosound

Bij de ingang van het hotel worden we welkom geheten door Solosound, dus waarom niet meteen deze kamer bezoeken als één van de eerste?

Deze set met Lyngdorf DP-1 luidsprekers stond nog even niet te spelen, maar beschikte wel over een nieuw Lyngdorf product. Het merk staat natuurlijk bekend om zijn digitale versterkers en room correction producten. Het geluidsignaal wordt aangepast aan de akoestiek van je woonkamer.

Er stonden twee eindversterkers de Lyndorf SDA 2175 - semi digital amplifier.

Als voorversterker wordt de Lyngdorf DPA-1 Digital Pre-Amplifier ingezet. Deze versterker beschikt over de room correction functionaliteit. Ofwel volgens de importeur een klassieke Lyngdorf stereo set up. 

Het nieuwe Lyndorf product betrof een CD-speler, de CD-2. Het ontwerp komt zeer slank over en bestaat uit een aluminium chassis, de DAC is hetzelfde als in de Millennium MK IV versterker en beschikt over een Wolfson WM8740 chip. De uitgangen zijn zowel RCA als gebalanceerd. Het is een puur audio-only product, maar beschikt niet over een externe DAC ingang voor streaming doeleinden. Wel komt er een nieuwe versterker aan met extra digitale mogelijkheden. 

We staan natuurlijk in de zaal van Solosound en dat betekend luidsprekers van het type elektrostaten. Het Nederlandse merk bestaat al sinds 1974 en had een nieuw product mee.

Dat betrof de Solosound 200 Corner Woofer. In alle twee de hoeken stond er één opgesteld.

Solosound was de eerste kamer van de zaterdagochtend dat ik bezocht en men draaide nog maar net. De muziek leek niet zo goed te klinken als vorig jaar, maar ik denk dat het lag aan het muziekstuk. Ik bleef niet lang, want het doolhof aan gangen van het Koningshof bevatte nog meer audio- en hifi-vermaak.

Musical Reality Part I

In de volgende zaal bij Musical Reality stond alles opgesteld als bij ieder andere hifi demonstratie, maar niet helemaal... 

Luidspreker Endeavor Audio E-3 - Nederlandse première.

CD-speler EERA Autographe - Nederlandse première.

KR Audio Kronzilla SX-Eco en P130 voorversterker.

Acoustic Solid draaitafel.

Gitaarpedalen 

Basgitaar 

Er lag een grote verzameling gitaarpedalen  op de grond. Want er zou een gitarist komen spelen, de Amerikaanse bassist Dean Peer, maar het was dusdanig druk in de zaal, dat ik daar zondag voor terug zou komen. Wordt vervolgd dus. 

Musical Reality distribueert nu ook CIAudio of te wel Channel Islands Audio. De klasse-D versterkers worden ingebouwd in de actieve luidsprekers van Von Schweikert. Dus Cor Dekker van Musical Reality was met de apparatuur al bekend. Nu is de technologie ook als hifimerk op de Nederlandse markt te verkrijgen. De versterkermodules zijn van Nederlandse origine Hypex uit Groningen. De foto toont twee D-100 monoblokken met daarop een VDA-2 Digital Analog Converter samen met de VAC-1 power supply.

Hepta

Vintage Hepta luidspreker met de Hepta Tweeter en een Quad 33 voorversterker.

Het Nederlandse luidsprekermerk Hepta had twee premières.  Allereerst één van duurzame aard, het merk kan haar luidsprekers nu ook bouwen van hout uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen, een samenwerkingsverband van meubelatelier Jacco Bakker en LokaalHout: "Oude Hollandse bomen uit Nederlandse bossen worden zorgvuldig gekapt, verzaagd, opgelat en gedroogd. Daarna wordt dit hout bewerkt in de eigen meubelmakerij tot unieke meubels met elk een eigen geschiedenis. Ieder meubel is voorzien van een unieke code. Hiermee kan de exacte groeiplaats van de originele boom worden opgezocht." 

De HeptaSix EKO.

Een persoonlijke favoriet de HeptaTwo.

Het tweede nieuwe initiatief is de HeptaTen. Een luidspreker dat je als zelfbouwpakket in het Hepta atelier mag komen bouwen als klant, prijs 899 euro of als kant en klaar product kunt kopen voor 1100 euro. 

Verder had Hepta een kleine stand met meerdere beursaanbiedingen, zoals luidsprekersnoer, stekkers etc. Dit zouden we meer tegen komen in de verschillende kamers. Een speciale gast was een buizen voor- en eindversterker (2x30 Watts) van Goldline. Een Nederlands met de hand gebouwde versterker lijn van Ingenieur Cees Kreuger. Hopelijk staat de apparatuur volgend jaar demonstratie klaar te draaien.

HiHat Audio

Bij Hihat Audio ging het er rustig en ontspannen aan toe, qua muziek wel te verstaan, want het publiek stroomde toe en inspecteerde alle apparatuur uitvoerig. Vooraan de twee grote LUA Con Emozione mk 2 en achteraan de kleinere LUA Con Espressione.

Aan de grote LUA Con Emozione luidsprekers hing de buizenversterker LUA Sinfonia en een Symphonic Line Reference CD-speler.

Een opengewerkte occasion een Symphonic Line 5349 KQ 2, Kraftquelle MK2.  Nieuws was er in de vorm van een datum voor de Audio Show Studio Alkmaar 2014, deze bleek vastgesteld op zaterdag en zondag 8 en 9 februari 2014. Eén extra nieuwtje kon nog worden weggegeven het luidsprekermerk Klipsch komt naar het AZ-station toe.

Daluso

Bij importeur Daluso stond er op de gang een laptop met twee iFi Micro apparaten en een hoofdtelefoon. Het was de iFi iUSB Power, een USB power supply. Deze sluit je aan vanaf je USB poort (laptop) en de iCan hoofdtelefoon versterker. De iCan had ik zelf liever getest met een Hifiman of een Sennheiser hoofdtelefoon. Maar het zijn vriendelijk geprijsde producten van iFi. 

Het iFI gamma van links naar rechts:

iPhono - voor MM & MC elementen

iLink - 24 bits/192 kHz USB naar SPDIF converter

iTube - kleine buizen voorversterker

iCan - hoofdtelefoonversterker

iDac - 24/192kHz USB DAC

iUSB Power- schoonmaken van de stroom uit een USB aansluiting

De iFi reeks doet tussen de 300-450 euro per apparaat.

Daluso draaide met bijna dezelfde Reimyo set als vorig jaar een CDT-777 CD transport met een DAC primeur, de DAP-999EX, met voorversterker CAT-777 MK-II en eindversterker KAP-777 en Bravo! Reference Nearfield Monitor Loudspeaker.

Een Dr. Feickert draaitafel stond natuurlijk aangesloten op een iFi iPhono voorversterker. Op het Nagaoka element zit een chip, dat werkzaam zou zijn over het hele bereik.

De iFi iPhono heeft meerdere instelmogelijkheden  zoals een Decca, Columbia of de standaard RIAA curve.

De mysterieuze Harmonix geluidstuningsproducten. Jammer genoeg erg prijzig. 

Een tak in de dienstverlening van Daluso zal extra aandacht krijgen in de vorm van Exaudi: Salon voor akoestiek en geluid. Of te wel akoestisch advies voor kantoren en huiskamers. 

Terwijl ik de verschillende kamers afging vroeg ik me af hoe de importeurs en fabrikanten het volhielden en dat heeft niet alleen te maken met het economisch tij, maar veeleer met de warmte, de bezoekers, het demonstreren en de vele gesprekken. Bij Daluso hielden ze het vol op muziek, koffie en chocomel, de enige echte!