Foto's en Tekst: Roger Poulussen | 24 december 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Akiko Audio Triple AC Enhancer

Akiko Audio blijft de audiowereld voorzien van nieuwe accessoires die het verdienen om nader bekeken, of beter gezegd, beluisterd te worden. Na eerder de gewone AC tuning stick te hebben getest, is het nu de beurt aan de Triple AC Enhancer. Feitelijk is eenzelfde tuning device, zij het dat de stick nu een uit de kluiten gewassen staaf is geworden.

Hifi Maastricht

Tijdens een bezoek aan Hifi Maastricht kreeg ik via de tamtam te horen dat Akiko Audio bezig zou zijn aan een doorontwikkeling van de Tuning Stick AC (de review hiervan is hier te lezen op de site). Het protomodel was al bij Hifi Maastricht getest en eigenaar Jack Akkermans vertelde me dat het veelbelovend was. Ik was al zeer onder de indruk van de gewone Tuning Stick AC, dus toen ik dit hoorde heb ik Marc van Berlo van Akiko Audio benaderd om mij een exemplaar te sturen zodra de Triple AC Enhancer, want zo heet de nieuwe telg, in productie was gegaan.

Begin september van dit jaar was het dan zo ver. Ik kreeg uit handen van Marc de allereerste uit een eerste serie van zes stuks.

Triple AC Enhancer

De Triple AC Enhancer werd gelijk uit de doos gehaald en eerst eens goed bekeken. Zoals reeds eerder opgemerkt is de stick een stuk dikker dan de gewone Tuning Stick AC. In plaats van een strak snoertje komen er nu drie uit de buis, netjes gevlochten tot een streng van circa 15 cm, om daarna te verdwijnen in een mooi Akiko Audio Schuko Gold stekkerdeel. Bij de gewone Tuning Stick AC wordt een standaard stekker gebruikt. De Triple AC Enhancer waait ook zeker niet weg.  Het geheel weegt ruim een halve kilo, 650 gram om precies te zijn. Mocht je stekkerblok niet op de vloer liggen is dit wel iets om over na te denken, want met die 650 gram komt er toch aardig wat kracht op de kabeltjes te staan. Het stekkerblok zou bovendien van zijn plek getrokken kunnen worden, tenminste als je een ‘normale’ slof gebruikt zoals bijvoorbeeld een Sunleiste. Is men de gelukkige bezitter van het Akiko Audio Powerbase Quattro stekkerblok is er natuurlijk niets aan de hand.

Wie denkt dat het hier om een zoveelste parallel netfilter gaat, heeft het mis. Er zitten immers geen filtercomponenten zoals condensatoren en spoelen in de Triple AC Enhancer. De staaf is enkel gevuld met een uitgekiende mix van natuurlijke mineralen.

Wat doet de Triple AC Enhancer t.o.v. AC Tuning Stick?

Genoeg over maten en gewichten en op naar waar het eigenlijk om gaat: Wat doet de Triple AC Enhancer? Als u de eerdere review over de Tuning Stick AC heeft gelezen, weet u dat we bij Puresound behoorlijk onder de indruk waren over de prestaties van dit kleinood. De Triple AC Enhancer doet hetzelfde, maar dan nog beter. Stemmen klinken veel natuurlijker. De plaatsing van de instrumenten wordt nog nauwkeuriger neergezet, hout klinkt nog ‘houtiger’, het laag rolt nog mooier af en lijkt nog dieper te gaan, en de afbeelding wordt nog plastischer. 

Luisterindrukken

Dit is heel duidelijk waarneembaar bij Nils Lofgren ‘Keith Don't Go’. Een nummer dat regelmatig voor demodoeleinden wordt gebruikt en dat vast iedereen wel kent. Nils staat meer op de voorgrond, de bühne is dieper en de snaren van zijn gitaar klinken nog levendiger.

Bij de 12” van Yazoo’s ‘Situation’ valt het laag meer op z'n plaats en is de afbakening duidelijker. Het is dan wel synthetisch laag, maar dat mag de pret niet drukken. Het gaat nu nog dieper en laat de vloer meetrillen. 

Ook bij Jimmy Bowskill’s ‘Far From Reality’. Jimmy grijpt je nu echt bij de keel. Gewoon een wauw-effect! In Trentemöller ‘Take Me Into Your Skin’ zit een vervelende ‘kraak’ die hoort erin te zitten en als het niet klopt denk je dat je set de geest aan het geven is. Die kraak is nu nog realistischer, zodat je het volume direct omlaag zet en je speakers gaat checken op een defect.

Als laatste heb ik Allan Taylor  ‘Colour To The Moon’ gedraaid. Gewoon mooi hoe Allan door de kamer drijft. Het gitaarspel is zo echt, dat je het idee hebt zelf te spelen.

Als de Triple AC Enhancer er vervolgens weer uit gaat dan is het ook mooi, maar minder. 

Conclusie

Dit zijn nou de accessoires die je eigenlijk niet kunt missen. De gewone Tuning Stick AC doet al heel veel, maar met de Triple AC Enhancer krijg je weer net dat beetje meer. Vorige keer sloot ik af met de mededeling dat de Tuning Stick AC een blijvertje was. Helaas, hij is nu toch verdrongen door de Triple AC Enhancer.

Fabrikant

Akiko Audio
www.akikoaudio.com

Verkooppunt

www.puresoundshop.nl