Onno Kiviet | 31 maart 2015 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Opnametechnicus Erdo Groot van Polyhymnia speelt DSD bestanden tijdens introductie Manger luidsprekers

Op 10 en 11 april zal Beter Beeld & Geluid Zevenbergen een show organiseren om de luidsprekers van Manger Audio opnieuw in de Benelux te introduceren. Tijdens deze show zal naast de ontwerper – Daniela Manger – ook opnametechnicus Erdo Groot van Polyhymnia aanwezig zijn.

Hij zal 'native' DSD opnames meenemen en afspelen over een CH Precision C1 DAC/voorversterker en vertellen over (de techniek van) het opnameproces en wat daar allemaal bij komt kijken. In dit artikel wat achtergrondinformatie. 

Super Audio CD en surround 

Erdo studeerde af aan de Universiteit van Surrey in 1984 met een 'Tonmeister' graad. Tijdens zijn studie experimenteerde Erdo met surround in de vorm van Ambisonics. Na het afstuderen, werd Erdo bij Philips Classics in 1986 aangenomen als opnametechnicus. Hij concentreerde zich al snel op grote orkestwerken en operaproducties – waaronder de Kirov operaproducties, opera van John Eliot Gardiner en orkestrale opnames (en operaproducties) met Neville Marriner – voor zowel audio als video. 

In 1991 begon Erdo weer te werken met surround-weergave. In eerste instantie door het mixen van bestaande multitrack opnamen naar surround voor de MPEG-ontwikkeling bij Philips Eindhoven. Na het horen van de mogelijkheden van surround, deed Erdo er alles aan om al zijn producties op te nemen in zowel stereo als surround, met als resultaat dat veel van die stereo-opnames makkelijk kunnen worden geremixed naar surround met extreem overtuigende resultaten. In 1996 begon Erdo te werken met Philips en Sony aan de ontwikkeling van meerkanaals Super Audio CD en maakte veel van de allereerste meerkanaals surround-opnames. 

Erdo wordt algemeen erkend voor zijn expertise en bijdragen op het gebied van surround-opnamen en Super Audio CD, en neemt regelmatig deel aan professionele forums. 

Momenteel is Erdo belast met Polyhymnia's opnamediensten in Rusland, waar een complete Polyhymnia opname-set permanent staat opgesteld. Dit wordt gebruikt om alle opnames voor Essential Music (een nieuwe Russische platenmaatschappij), alsmede opnamen in Rusland voor andere labels. 

Geluidskwaliteit 

Aan de basis van de beste geluidskwaliteit staan de beste opnames en de beste mastering. Erdo vertelt hierover: “Klassieke muziek registreer je op locatie. Dat kan in het Concertgebouw in Amsterdam zijn, waar we een vaste eigen opnameruimte hebben, maar ook op heel veel andere plaatsen. Voor onze opnames gebruiken we de allerbeste apparatuur en microfoons, die we altijd zelf meenemen. In veel gevallen is de elektronica die we gebruiken speciaal voor ons gebouwd. 

Dat heeft in eerste instantie natuurlijk te maken met onze zeer hoge kwaliteitseisen, maar het verleent onze opnames ook een eigen, unieke sound. Het masteren doen we vervolgens hier in Baarn, in één van de drie speciale studio’s die daarvoor zijn ingericht. We gebruiken ook hier de best mogelijke apparatuur, en we hebben de ruimtes zodanig akoestisch aangepast dat ze voor ons ideaal zijn om in te werken. Daarbij hebben we geprobeerd om de klank van de ruimtes een beetje natuurlijk te houden, zodat de ervaring van de luisteraar thuis vrij dicht in de buurt kan komen bij wat wij hier horen.” 

DSD demo's 

Op 10 april vanaf 19:00 uur en 11 april vanaf 13:00 uur kunt u terecht bij Beter Beeld & Geluid Zevenbergen om de prachtige opnames van Erdo Groot te beluisteren op de uitzonderlijke actieve MSMs1 luidsprekers van Manger. De files zullen in 'native' DSD formaat worden gestreamed naar een van de allermooiste DACs op dit moment: de CH Precision C1. Ook kan er een vergelijk worden gemaakt met dezelfde opnames in 24bit/192kHz en CD-formaat. 

Bronnen: 

Over Erdo Groot: http://polyhymnia.com/names-faces/erdo-groot/ 

Over Pentatone: http://www.hifi.nl/artikel_pagina2/22952/PENTATONE-Liefde-voor-klassiekemuziek-n-techniek-Contact-met-de-luisteraar.html 

Over de introductieshow: http://www.puresound.be/home/archive/2015/maart/article/10-11-april-herintroductie-manger-audio-with-special-guests