Tekst: ©John van Polen©puresound.be Foto's: ©Akiko audio | 08 november 2016 |  <   > |
TAGS: Recensies |

recensie van Akiko Audio Triple AC Enhancer

Een kleine drie jaar geleden maakte ik kennis met de Tuning Sticks van Akiko Audio. Dit spraakmakende product was toen de meest recente en veelbelovende realisatie van het beginsel dat Akiko Audio aanduidt als “E-tuning”.

Wat is ook al weer een Tuning Stick?

We hebben het over een in fraai carbon afgewerkte slanke cilinder van zo’n 15 centimeter lengte waarin zich ingrediënten bevinden die in contact staan met een stekker aan het uiteinde. Er zijn drie typen: de RCA wordt aangesloten op een vrije chich in- of uitgang van een apparaat, de inwendig identieke XLR op een gebalanceerde in- of uitgang en de AC maakt contact met de aarde van het lichtnet. Daarnaast is er de Tuning Stick Universal: deze heeft helemaal geen stekker en wordt bijvoorbeeld aan een lichtnetkabel gehangen. De werking berust op het verminderen van de schadelijke invloed van elektromagnetische velden rond bekabeling en apparatuur door middel van kristallen als toermalijn. Dit principe is wetenschappelijk valide en er is ook het een en ander aan gemeten. De positieve effecten van de Tuning Sticks zijn inmiddels in talloze reviews en berichten van gebruikers beschreven. Denk aan minder scherpte, een natuurlijker, wat vollere en meer ontspannen sound, een duidelijker ruimtelijk beeld en een authentieker timbre. Sindsdien heb ik nog ontdekt dat de Tuning Stick Universal bijzonder effectief kan zijn in de buurt van luidsprekerterminals. Ik heb er twee aangebracht bij de uitgang van de eindversterker van de hoofdset en wanneer je die cilindertjes daar dan weghaalt, klinkt het opeens minder vol en vloeiend en duidelijk wat vlakker en zakelijker. Snel terug ermee! Deze ervaring suggereert trouwens ook hoe het effect van de Tuning Sticks het best hoorbaar kan worden gemaakt: door ze weg te halen dus. Bij het aanbrengen kan het resultaat aanvankelijk tegenvallen, vermoedelijk doordat de Sticks eerst moeten inwerken (“inspelen” zo u wilt). Een snelle A-B vergelijking is niet verboden, maar vertelt niet altijd het hele verhaal. Misschien wel vaker niet dan wel … . 

Triple AC Enhancer: constructie en werkingsprincipe

Inmiddels zijn de Tuning Sticks vernieuwd en is het assortiment uitgebreid, onder meer met het huidige testobject, de relatief dikke Triple AC Enhancer. Aanhoudende berichten van zowel recensenten als gebruikers van de strekking dat de Triple veel beter en sterker werkt dan de oorspronkelijke Tuning Stick AC deden mij tot een test besluiten. Met een dikte van 5,0 cm is de Triple 2,3 keer zo dik als de Tuning Stick AC; er kan dus maar liefst 5,2 keer zoveel tuningmix in! De cilinder bevat drie compartimenten met wisselende samenstellingen van kristallen en goudpoeder; een stevige koperdraad brengt de inhoud in contact met de buitenwereld. Er komen dus drie keurig getwiste draden uit de cilinder; deze maken in de stekker uitsluitend contact met de randaarde. Na plaatsing in een stopcontact is er dus geen contact met de voedingsspanning; het product is derhalve volkomen veilig en “fool proof”. De afwerking staat op hoog niveau: de gladde, glimmende carbon mantel van de cilinder en de perfect passende zilverkleurige afdekplaatjes stralen klasse en gevoel voor kwaliteit en detail uit. Maar ja, hoe zou dit moeten werken?! Ik gebruik vele producten die de spanning van het lichtnet “reinigen” of zelfs opnieuw opbouwen. Maar bestaat er ook zoiets als “schone aarde”? En is dat van belang voor de weergave van muziek? Aarding van apparaten is bij mijn weten in de eerste plaats geconcipieerd als veiligheidsvoorziening en niet zozeer met het oogmerk tot optimale werking van apparaten te komen. Enige naspeuring op internet leert echter dat meerdere fabrikanten accessoires aanbieden die uitsluitend zijn verbonden met de aarde. Mogelijk pikken ook aardedraden hoogfrequente stoorsignalen op die bijvoorbeeld voortrazen over de (geaarde) buitenmantel van lichtnetkabels en die zo toch de stroomvoorziening negatief beïnvloeden. Door ter plaatse van de geluidsinstallatie de aardleiding in contact te brengen met kristallen die bedoelde stoorsignalen absorberen -omzetten in roostertrillingen en uiteindelijk in een heel klein beetje warmte-, zou het systeem dus tot betere prestaties kunnen komen. Of deze verklaring volledig en volledig juist is, is de vraag. Ik houd mij aanbevolen voor tegenwerpingen en aanvullingen. Maar uiteindelijk geldt: the proof of the pudding is in the eating. Laten we maar eens gaan luisteren wat de Triple AC Enhancer klankmatig zoal te bieden heeft.

Triple AC Enhancer: luisteren in twee stereosets

De Triple wordt bijgeplaatst in het eerste stekkerblok in de woonkamer; dit blok is direct verbonden met de meterkast en voedt zowel de grote stereoset als de TV-hoek. Het effect is direct duidelijk en overvalt me enigszins: zo groot en ingrijpend had ik het helemaal niet verwacht. Het is ook direct aanwezig; ik hoef niet te wachten op “inwerken”. Het zit in de richting van de eerder aangebrachte sticks -wie zal dat verbazen?-, maar dan dus duidelijk sterker. Het heeft er alle schijn van dat een enkele Triple meer doet dan een handvol Tuning Sticks van de eerste generatie; daarmee is de Triple AC Enhancer wat mij betreft de topper in het assortiment van Akiko Audio. Wat doet het precies? Nou, eigenlijk hetzelfde als alle goede accessoires. Denk aan meer body in de middentonen, een realistischer timbre bij akoestische instrumenten, vollere stemmen met minder harde en scherpe randjes, een subtieler opgebouwde soundstage, een nog lagere ruisvloer, een beter doortekend geluidsbeeld met meer informatie die toch heel aangenaam wordt gepresenteerd enzovoort. Nog dezelfde dag heb ik een tweede Triple besteld voor de stereoset in de studeerkamer en daar bleek het effect nog groter … . De afgelopen twintig jaar zijn er vele accessoires op audiogebied op de markt gekomen waarvan uiterlijk en verondersteld werkingsprincipe nog wel eens de wenkbrauwen deden fronsen. Toch staat wel vast dat de beste producten in deze categorie kunnen bijdragen aan een kwaliteit van gereproduceerd geluid die twintig jaar geleden helemaal niet bestond. Producten als Triple AC Enhancer dus!

Conclusie

De Triple AC Enhancer doet simpelweg wat er op de site van Akiko Audio wordt beloofd en behoort daarmee tot de beste accessoires voor high end audiosystemen van de planeet. Voor wat deze accessoire kan doen in een set die serieus geld heeft gekost, is de vraagprijs welbeschouwd aan de zeer vriendelijke kant. Ik zou niet weten waarom de audiofiele muziekliefhebber  met een topsysteem niet even een Triple AC Enhancer in zijn stekkerblok zou prikken … . Warm aanbevolen.

Informatie

Akiko Audio
W: www.akikoaudio.com