Het perfect weergeven van muziek vraagt meer dan een luidspreker die tot in de puntjes geoptimaliseerd is. Het vraagt een luidspreker die samenwerkt met de akoestiek van de luisteromgeving. Een luidspreker die zowel fysiek als elektronisch breekt met tradities. Een nieuwe manier van denken. Dat is wat de Dutch & Dutch 8c zo anders maakt.
Goede techniek is onhoorbare techniek
“Als de weergave klopt, vergeet je de techniek en blijft alleen de muziek over”, vertelt Koen Knaapen, productontwerper bij Dutch & Dutch. “Als het geluid gekleurd is, bijvoorbeeld door een dreunende bas, scherpe s-klanken of te veel galm, leidt dat af van de essentie. Wij streven naar een foutloze weergave, zodat je maximaal van muziek kunt genieten”.
Tijdens de X-fi High End Audio Show introduceert Dutch & Dutch een nieuwe eigen lijn luidsprekers voor toepassing in studio’s en huiskamers. Het paradepaardje is de 8c.
Akoestische integratie is cruciaal
Martijn Mensink, akoestisch ontwerper bij Dutch & Dutch, legt uit waarom de 8c een andere manier van denken vertegenwoordigt. “Luidsprekers worden meestal ontworpen alsof het ‘geluidssysteem’ los staat van een kamer, maar in praktijk is de invloed van de akoestiek op het geluid juist enorm! Dat een luidspreker goede meetresultaten laat zien in een dode kamer is niet voldoende: zet hem in een gewone kamer en het klinkt ineens totaal anders.”
Veel muziekliefhebbers zullen deze vermoeiende werkelijkheid herkennen: het is al lastig genoeg om een luidspreker te vinden die klankmatig bevalt, laat staan een die ook nog goed samenwerkt met de akoestiek van de luisterruimte, waar staande golven en reflecties roet in het eten gooien.
Neem bijvoorbeeld de reflectie tegen de wand achter de luidspreker, ook wel voorwandreflectie genaamd. Die zorgt normaal gesproken voor allerlei problemen: hoe dichter de luidspreker bij de voorwand staat, des te storender de reflectie in het lage middengebied en des te meer kans op te zwaar aangezette lage tonen. Maar de luidspreker verder van de wand plaatsen—als de ruimte dat al toelaat—levert weer andere problemen op.
Er zijn al enige tijd producten op de markt die de akoestische integratie van luidspreker en ruimte via digitale weg proberen te verbeteren. Elektronische maatregelen zijn echter maar beperkt geschikt om akoestische problemen op te lossen.
De 8c werkt samen met de kamer
De 8c doet het natuurlijk ook goed in de dode kamer, maar belangrijker is dat de 8c samenwerkt met normale kamers. Dutch & Dutch gebruikt hierbij hoofdzakelijk akoestische middelen, aangevuld met DSP voor het puntje op de i. Problemen die niet ontstaan hoeven immers ook niet opgelost te worden.
De unieke midwooferbehuizing zorgt er bijvoorbeeld voor dat middentonen een sterke richtwerking hebben: het geluid gaat naar de luisteraar, niet naar de wanden. Storende reflecties blijven achterwege, de klankbalans, plaatsing en diepte komen volledig tot hun recht en details blijven intact. Om dit resultaat puur akoestisch te kunnen bereiken, zonder extra drivers of elektronische trucjes, heeft Dutch & Dutch een eigen ontwerp- en optimalisatiemethode ontwikkeld.
Ook wat betreft de lage tonen is de 8c compleet anders dan normale luidsprekers: de twee geïntegreerde subwoofers achterin de 8c koppelen met de voorwand, waardoor luidspreker en wand samen één geheel vormen. Het gevolg is een duidelijk evenwichtiger, strakker en krachtiger laag.
Vergeet techniek, geniet van muziek
Het haast bedrieglijk eenvoudige uiterlijk van de 8c is een afspiegeling van zijn identiteit: techniek die zichzelf niet opdringt. De vormtaal straalt rust uit en aan de voorkant zijn geen schroeven zichtbaar. Niet de luidspreker, maar de muziek staat centraal.
U kunt de 8c op de X-fi High End Audio Show beluisteren in kamer 51.