©Foto's en Tekst: © Roger Poulussen©puresound.be | 12 januari 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Akiko Audio Corelli Power Conditioner

Akiko Audio uit Maastricht heeft weer een nieuwe telg aan hun gamma van buitengewone tweaks toegevoegd. Ik mag intussen aannemen dat de meeste audioliefhebbers inmiddels bekend zijn met Akiko Audio. Voor de nieuwkomers, Akiko Audio is het geesteskind van Marc en Sander van Berlo. Ze zijn gespecialiseerd in audiotweaks, verbeteraars die op een niet-elektronische wijze hun werk doen.

Het eerste product waarmee ze kwamen was de GEM. Een onschijnbaar kistje dat om de luidsprekerkabels geklemd moest worden. Ik heb er toen ook een review over geschreven voor een andere site, die helaas niet meer bestaat door het veel te vroege overlijden van de eigenaar. Deze "kistjes" spelen nog steeds in mijn set.

De GEM is intussen vervangen door de Akiko Tuning Sticks. Die zien er een stuk moderner uit en zijn handiger in het gebruik (zie de review over de Tuning Sticks). Van de GEM is nog een verbeterde versie te vinden en deze wordt aangeboden met de toevoeging "AJ".

Van de Tuning Stick AC kwam een paar jaar geleden ook een verbeterde versie uit, genaamd de Triple AC Enhancer. Ook van deze accessoire is op deze site een review te vinden.

Marc van Berlo had me begin 2016 al eens gevraagd of hij mijn set voor een test van een nieuwe conditioner mocht gebruiken. Natuurlijk sta ik voor zulke vragen open. Helaas kwam het er niet van, maar kreeg ik intussen al lovende berichten van andere "testers" van deze nieuwe telg.

Akiko Audio Corelli:

Deze nieuwe telg is dus de Akiko Audio Corelli. Marc kwam de Corelli zelf bij me afleveren voor een review. De Corelli is gebouwd in een resonantievrije aluminium behuizing, met naar keuze een zilveren of een zwart aluminium front. Voor de review had Marc een zwart exemplaar bij zich.

De Akiko Audio Corelli komt netjes verpakt in een neutrale witte doos. In tegenstelling tot hun andere accessoires is deze toch wel een beetje uit de kluiten gewassen en met ruim 6kg schoon aan de haak niet bepaald een lichtgewicht. Als je op www.akikoaudio.com kijkt, zul je de Corelli ook niet vinden onder "Audio Accessories", maar staat deze in de categorie "Power Equipment". Ik denk ook dat de Corelli daar beter op zijn plaats is.

Natuurlijk wil je de Corelli ook van binnen bekijken. Bij de Tuning Stick en Triple AC Enhancer is dat lastig. Je moet ze daarvoor slopen en zijn daarna niet meer bruikbaar. Op het eerste gezicht bevinden zich drie Triple Enhancers in de behuizing. Marc vertelde echter dat de samenstelling van de inhoud in de cilinders anders is. Het idee om dit te maken kwam van een goede klant uit Engeland. Samen met hem hebben ze het idee uitgewerkt, met de Corelli als resultaat.

Verder is alles resonatievrij gemaakt door het geheel in te gieten. Ook daarbij is men met verstand te werk gegaan. De hoeveelheid gietmassa is afgemeten voor een optimaal resultaat. De behuizing is bovendien behandeld en de bovenplaat past maar net, zodat deze niet kan gaan resoneren. Wil je de bovenplaat van de Corelli liften, heb je naast een schroevendraaier ook een zuignap nodig, anders krijg je die er niet af zonder het te beschadigen.

En zo netjes als de Corelli aan de buitenkant is, zo netjes is hij ook binnenin afgewerkt. Hier mag menig fabrikant een voorbeeld aan nemen.

De Akiko Audio Corelli werkt als een passief filter, zonder de nadelen daarvan te hebben. Hij dient dan ook als zodanig aangesloten te worden. Er is dus een netaansluiting, maar geen net-uitgang. De Corelli wordt middels een netsnoer bij de rest van de audioapparatuur aangesloten op een vrije contactdoos. Ik raad aan om gebruik te maken van de aanbieding die Akiko Audio biedt, nl een passend netsnoer van Akiko Audio voor een combinatieprijs erbij te nemen. Tijdens het testen werd duidelijk dat dit netsnoer de werking van de Corelli nogmaals verbetert t.o.v. een standaard computernetsnoer. 

Luisterervaringen:

De eerste luisterervaring was verbijsterend. Ik had mijn Triple AC Enhancer uit de set gehaald en de Corelli voor de eindversterker gezet. In eerste instantie nog niet aangesloten. Toch was de invloed van de Corelli al merkbaar. Marc zei ook dat de Corelli minstens twee meter van de apparatuur moet staan wil hij op deze geen invloed hebben. Eenmaal aangesloten was het verbluffend wat dit apparaat met de weergave doet. Het middengebied werd briljanter, maar niet storend. Het hoog friste op, maar werd niet scherp.  We hebben ooit een test cd samengesteld via een bekend audioforum. Het eerste nummer is de LP versie van Get Back van The Beatles en begint met natuurgeluiden. De bij is veel duidelijker aanwezig. Het gefluit van de vogeltjes op de achtergond is duidelijker en transparanter. "Meer levensecht" kun je wel zeggen.

Daaraan kun je merken dat er meer microdetail in de weergave zit. Zoals boven al opgemerkt neemt ook de weergave van het laag toe. Op mijn set kreeg ik er een octaaf bij. Ook dat is te danken aan de toename van microdetail, waardoor fijnheden duidelijker worden en de weergave minder versmeerd raakt.

Een goed voorbeeld hiervoor is de titeltrack van Portrait Of A Groove van Bluezeum. Dit blijft voor mij een vaste waarde, want hier lopen een Fender Jazz bass en een basklarinet door elkaar heen te spelen. Als het goed is hoor je van beiden de loopjes en zijn die prima te volgen. Als het niet goed is, hoor je een laag gedreun zonder definitie en plaatsing. Met de Akiko Audio Corelli erbij werd de scheiding nog duidelijker en schoner.

Conclusie

Met de Corelli heeft Akiko Audio alweer een topproduct op de markt gezet. De werking is geweldig op een set die verschillen goed kan laten horen. Op een set die iets minder selectief is, zou ik de Corelli niet zo snel aanraden en eerder de Triple AC Enhancer voorstellen, gezien het gegeven dat er een prijskaartje aan de Corelli hangt dat niet iedereen bereid is te betalen.

De Akiko Audio Corelli kost €1795 en kan geleverd worden met een zilverkleurig of een zwart front. Mocht je er ook nog een goed netsnoer bij willen, dan is er een package-deal van €1945 voor Akiko Audio Corelli + Akiko Audio Powercord HQ Gold.

Prijzen:

Akiko Audio Corelli         €1795

Akiko Audio Powercord HQ Gold         €169

Akiko Audio Corelli + Powercord HQ Gold €1945

Akiko Audio Triple AC Enhancer          €295

Meer info:

Aanvullingen John van Polen:

Ik heb mijn Corelli aangesloten op het eerste stekkerblok in de woonkamer dat direct is verbonden met een aparte groep in de meterkast en dat zowel de grote stereoset als de TV-hoek voedt. De effecten zoals beschreven in bovenstaande tekst kan ik volledig onderschrijven. Ik kan er nog kort enkele elementen aan toevoegen. Zo vertoont het geluid van de home cinema set van de TV-hoek als direct gevolg van het aansluiten van de Corelli minder scherpte en zijn songteksten van clips beter te verstaan. Beduidend meer details komen naar boven en het laag is aanzienlijk sneller en strakker geworden. In het high end stereosysteem is de achtergrond nog stiller geworden en de ruimtelijkheid verder verbeterd. Instrumenten en stemmen staan nog vaster op hun plaats terwijl de afbeelding niet is gekrompen. De klank is strakker en nauwkeuriger geworden; bij piano hoor je echt hamertjes tegen zeer strak gespannen metalen snaren beuken; het realisme is ongekend. Het middengebied heeft meer body gekregen en het totale klankbeeld komt soepeler over. Kort en goed: het lijkt meer op muziek! Hoe Marc en Sander van Berlo dit voor elkaar hebben gekregen met een apparaat dat geen elektrische componenten bevat, is mij een raadsel. Ik beschouw dit als een grote prestatie. In mijn beleving kan een serieuze muziekliefhebber die het uiterste aan klank uit zijn kostbare systeem wil persen niet om de Corelli heen. Het apparaat is niet goedkoop, maar op basis van de effecten in een topset elke euro waard. Tot slot wil ik er nog op wijzen dat de Corelli wel even moet inspelen. Direct na aansluiting klonk het wat vreemd, met wat nadruk op het laag, maar een maand na aanschaf is er van “opdikking” geen sprake meer. De verstaanbaarheid van enkele geselecteerde muziekclips lijkt nog steeds toe te nemen, dus wellicht gaat het inspelen na een maand nog wel even door. Zeer warm aanbevolen.

Akiko Audio Corelli front

Akiko Audio Corelli back