Foto's en Tekst: ©Roger Poulussen©puresound.be | 23 november 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Primeur: Phono Booster van Akiko Audio

Er is weer een nieuw product aan het brein van de heren van Akiko Audio ontsproten. Eerder zagen we al de GEM kastjes, verschillende tuning sticks, -stickers en -plaatjes, de Triple AC Enhancer en de Corelli hier voorbij komen. Deze keer is de tweak speciaal bedoeld voor de vinylliefhebber cq. de platenspeler.

Marc van Berlo, samen met zijn zoon Sander Akiko Audio vormend, had mij al op de hoogte gesteld van de Phono Booster voordat het al op de markt was. Hij heeft me toen ook al gevraagd of ik de Phono Booster nader aan de tand wilde voelen. Marc weet dat ik een grote voorliefde heb voor de muziekweergave vanaf vinyl en hij kent mijn set, weet hoe die presteert en heeft het idee dat dit wel een representatieve opstelling is.

Akiko Phono Booster

Onlangs werd er dus een Phono Booster bij mij thuis afgeleverd. Deze keer niet in een vertrouwd kastje bestaande uit aluminium plaatwerk, maar nu een zwart gemoffeld cast aluminium behuizing (voor de duidelijkheid, cast aluminium is gietaluminium). Volgens Marc was dit materiaal beter voor deze toepassing dat de standaard kastjes. Nu ben ik een fervent aanhanger van degelijk "hang en sluit"-werk. Ik hou van over the top kasten, in die zin dat een behuizing van een component net zo belangrijk is dan de inhoud van die behuizing. E.e.a. is ook terug te vinden in de review over de Transrotor motorsturingen op deze site. Zie hier: http://www.puresound.be/recensies/archive/2015/april/article/transrotor-motorsturingen. Hetzelfde ding in een degelijke behuizing geeft een wereld van verschil in positieve zin. Die ontdekking heeft Akiko Audio jaren geleden ook al gemaakt. Vandaar dat al hun artikelen in een deugdelijke behuizing verwerkt zijn. Dat schroeft de prijs wel op, maar je haalt wel het optimale uit je artikelen.

Sticker

Een paar dagen later ontving ik een email van Marc dat er iets mis was met de Phono Booster. Mis? Nou, dat is een groot woord. De Akiko Audio sticker laat los. Die blijft niet op het kastje zitten en laat dan een witte lijmvlek achter. "Of ik daar ook last van had". De sticker was er idd afgevallen. Akiko kwam met de optie om een nieuwe sticker op te sturen, voorzien van 3M tape, zodat deze wel blijft zitten. Wat een service. Nog voordat je gaat klagen is er al een oplossing. Voor de werking maakt die sticker trouwens niets uit, maar je wil je produkt wel zo netjes mogelijk aan de man brengen en een naamsticker is zeker een goed promotiemiddel.

In de verpakking bevinden zich de eigenlijke Phono Booster en een zakje met een aansluitdraad, een kant vork andere kant banaan, waarmee je de Phono Booster op de aardeaansluiting van de phonotrap of platenspeler aansluit. Verder nog als leuk geschenk een balpen en visitekaartje van Akiko Audio. 

Klein dilemma

Nu zit ik wel met een klein dilemma. Ik kan de Phono Booster zonder probleem uitproberen. Ik heb twee toonarmen op mijn Transrotor Fatbob S, maar in beginsel kan ik het niet op mijn top-combi testen, omdat deze gebalanceerd aangesloten is en daarom geen aardpunt op de phonotrap heeft.

Daarom is de Phono Booster dan ook getest op mijn andere draaitafelcombi, bestaande uit een eenpunts gelagerde Levin Design Just Music toonarm, een van den Hul DDT 2 Special en een Ifi iPhono (eerste generatie) met Breeze lineaire voeding. Op zich ook al geen vervelende combinatie.

Luisteren

Om er even in te komen heb ik eerst naar de standaard opstelling geluisterd. Na een paar nummers heb ik de Phono Booster van Akiko Audio op de massa van de Ifi iPhono aangesloten en ben weer gaan luisteren. Ik hab niet anders verwacht, maar ook dit product werkt weer prima.

Grace-Jeff Buckley

Ik heb een orignele Grace van Jeff Buckley en Hallelujah staat daar echt heel erg goed op. Het is een referentie van mij, omdat je op de originele alles hoort wat je moet horen. Hoe ver Jeff van de microfoon staat, de plotselinge luchtverplaatsing bij een uitgesproken "p", klein en groot spelen en vooral rust. Een "zwarte achtergrond" dus. Helaas heeft de geremasterde versie van "Grace" dat niet. Tracks staan daar veel luider op, meer (erg veel) groefruis en de rust is opgeofferd aan de loudness war. De dynamiek is eruit. Wat ben ik blij met mijn originele "Grace".

Wat de Phono Booster doet is hij maakt het luisteren gemakkelijk. Stemmen en instrumenten krijgen meer focus. De afbeelding wordt preciezer. Je hoeft geen moeite te doen om iets "in het midden te denken", want het staat er gewoon. De afbeelding wordt ook ruimtelijker (een gewin aan rust). Iets smaller bij mij, maar wel veel dieper. Dat diepe is wel weer even wennen. Jaren geleden had ik dat ook in het extreme. Dan stond de muziek aan de overkant van de straat te spelen. Intussen heeft mijn set de nodige metamorfose ondergaan waardoor er naar mijn bescheiden menig toch wel een erg realistisch plaatje voor je neus getoverd wordt. Met de Phono Booster in deze setting kwam dat ouwe toch weer een beetje terug. Niet helemaal tot aan de overkant van de straat, maar toch tot aan de stoeprand aan mijn kant van de straat.

The Take Off and Landing of Everything-Elbow

The Take Off and Landing of Everything van Elbow is ook zo'n juweel. Ik snap dat het niet ieders smaak is, maar ik speel hier de 45 rpm dubbelaar. De opnamekwaliteit hiervan is erg goed. Ook hier weer hetzelfde fenomeen. Het gemak waarmee je ineens in de muziek zit. Je hoeft niet te zoeken naar waar iedereen staat. Ze staan er gewoon. Pinpointing tot op de millimeter. Haal ik de Phono Booster uit de opstelling, komt het wel weer naar voren, maar de precisie is niet meer van het niveau van daarvoor.

Björk

Ik ben ook een groot fan van Björk. Nog zoiets waarmee ik veel luisteraars weg kan jagen. Maar Björk is altijd origineel en heeft ook altijd wel leuke verrassingen in haar muziek. Bij Hyperballad gaat het afgronddiep. Met de Phono Booster krijg je daar een nog betere indruk van. Het ronde van de "gongs" wordt nog ronder, waardoor het echt lekker in de oren licht.

Jonas Starker

Dan klassiek. Een stuk Jonas Starker op Cello. De Phono Booster maakt de Cello nog levendiger, echter. Geen vervelende rafels meer als gevolg van onrust. Een mooie volle cello van hout met meer emotie. Dat levert de Phono Booster dus.

Bij een groot orkest symfonie orkest wordt het vaak een brei. Hoewel het er niet de tijd voor is, heb ik toch de Mathäus Passion (Erato) uitgehaald om te horen of deze ook beter wordt met de Phono Booster. Het was te verwachten. Ook hier krijg je een betere focus. Het koor bestaat nu uit vele losse personen, in plaats van enkele personen met een brei erbij. Je kunt de verschilleden secties van het orkest ook gemakkelijker toewijzen. 

Conclusie

Mijn conclusie is dat de Phono Booster weer een pracht product is. Het resultaat is een afbeelding met meer rust, waardoor de focussering toeneemt. Je kunt het zien als een alternatief voor een element upgrade. Alles wat je bij een bij een stap beter element wel krijgt, krijg je nu met je eigen element en de Phono Booster

Mocht ik dan toch nog een klein negatief puntje moeten aandragen dan zou dat het feit dat het allemaal iets verder van je af speelt. Ten opzichte van het gewin aan focussering en natuurlijke rust, is dat echter een punt waar je snel aan gewend zult zijn.

De Akiko Audio Phono Booster is te koop voor €350 bij Akiko Audio zelf en bij hun dealers.

Meer info:

www.akikoaudio.com

P.S.: Er wordt gewerkt aan een oplossing voor gebalanceerd aangesloten platenspelers.