tekst en foto's:©John van Polen©puresound.be | 25 oktober 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Akiko Audio DIY Producten-Een unieke verhouding tussen effect en prijs

Begin 2010 verwierf ik een paartje Thiel CS6 luidsprekers en het jaar daarop was ik in de gelegenheid de aansturing op het juiste niveau te brengen. Dit system klonk meteen al niet verkeerd, maar om alle hardheid, scherpte en ruis uit de sound te krijgen en de ruimtelijkheid tot ongekend niveau op te schroeven, was de inzet van een keur aan accessoires vereist.

Bijzonder effectief bleken de producten van Akiko Audio: de Triple AC Enhancer, de power conditioner Corelli en de Tuning Chips behoren tot het beste dat ik heb geprobeerd. Onlangs heeft Akiko Audio weer een nieuwe serie accessoires ontwikkeld met de gemeenschappelijke term “DIY”, hetgeen dus staat voor: Do It Yourself. Het betreft kleine doosjes die worden aangesloten op de aardleiding in de meterkast of in een power conditioner of apparaat. Er zijn vier typen: 

 - de DIY Harmonizer Unit is identiek aan de Harmonizer in de power conditioner Corelli en ondersteunt deze door plaatsing in de meterkast

- de DIY Fuse Box Unit komt ook in de meterkast en is een “stand alone” conditioner (dus bedoeld voor mensen zonder Corelli)

- de DIY Power Unit wordt verbonden met de aardedraad van een stekkerblok, power conditioner of voeding

- de DIY Equipment Unit is ontwikkeld voor plaatsing in een apparaat (CD-speler, versterker etc.) en dient te worden verbonden met de randaarde van de stekkeringang of een ander aardpunt.

Luisteren naar de effecten

De DIY Harmonizer Unit was als eerste beschikbaar om te proberen. In mijn meterkast zit op de blanke aardleiding een soort metalen kroonsteentje waar de aarde van de netkabel naar de woonkamer op is aangesloten. Het bijprikken van de draad van de Harmonizer was een fluitje van een cent. Het effect op de TV-hoek was direct duidelijk; het beeld vertoonde als bij toverslag meer kleurcontrast en het geluid van de home cinema set bevatte bij muziekclips van YouTube meer informatie en was minder scherp. Het effect op de grote high end stereoset was minder groot en bovendien leek het geluidsbeeld enigszins naar achteren te wijken. Marc van Berlo van Akiko Audio liet desgevraagd weten dat de Harmonizers in de meterkast en de Corelli eerst “moeten versmelten” en dat er dus sprake is van een inspeeleffect. Inmiddels staat het geluid weer op z’n plaats en hoor ik vooral een wederom verlaagde ruisvloer.

Dit smaakt naar meer!

Mijn oog viel op mijn P300 van PS Audio. Dit is een zogeheten regenerator, een apparaat dat de netspanning opnieuw opbouwt en dat mijn bronnen en voorversterker van zuiver voedsel voorziet. Maar ja, is dit nu een power conditioner of een apparaat (in wezen is het een versterker)? Uiteindelijk besloten we hier toch de DIY Power Unit in te zetten. Mijn P300 staat op z’n zijkant; de ventilator is er uit gesloopt en de bodemplaat heeft openingen. De DIY Power Unit kon dus eenvoudig in het apparaat geschoven worden waarbij de draad werd vastgeschroefd op het aardpunt aan de achterkant. Tot mijn aangename verrassing was ook dit direct goed hoorbaar: meer dynamiek, helderheid en detail. Uiteraard geen wereld van verschil -dat kan ook niet meer bij een systeem dat al helemaal bol staat van dergelijke  accessoires- maar in mijn beleving dus zeker wel een significante verbetering die de aanschaf ruimschoots rechtvaardigt.

Tot slot de DIY Equipment Unit.

Hiervoor leek mij de CP-700 voorversterker van Classé de meest logische kandidaat. Dit fraaie apparaat heeft een aardpunt met stevige schroefconnector aan de achterzijde. Plaatsing in het apparaat is hier om praktische redenen wat problematisch; zou ik niet gewoon dit aardpunt kunnen gebruiken en de DIY Equipment Unit op het apparaat kunnen leggen?! Marc van Berlo liet weten dat het dan vermoedelijk minder sterk werkt; gewoon even proberen toch maar. Nou, het effect loog er niet om: schoner, zuiverder, meer detail, betere verstaanbaarheid van zang, ruimtelijk nauwkeuriger etcetera. Ook de DIY Equipment Unit wordt in dank aanvaard!

Conclusie

Met de DIY serie heeft Akiko Audio unieke accessoires geschapen die op simpele en onopvallende wijze de prestaties van audio- en videosystemen zeer significant kunnen verbeteren. De units zijn eenvoudig te installeren en de prijs is in relatie tot de effecten in een topsysteem ronduit laag te noemen. Amerikanen spreken in zo’n geval van een “no brainer”. Direct proberen!

Informatie

www.akikoaudio.com