Tekst en Foto's: ©John van Polen©puresound.be | 25 oktober 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

B&W 804 D3 bij Versnel Hifi - Een kleine vloerstaander met een grote sound

Na vele jaren noeste arbeid beschik ik over twee stereosystemen en een kleine home cinema set waar ik bijzonder tevreden over ben. Er is eigenlijk geen reden meer iets te veranderen aan componenten en luidsprekers; ik richt mij daarom op verbetering van “omgevingsfactoren” als akoestiek en stroomvoorziening en het wegnemen van schadelijke vibraties.

Niettemin kan er altijd een occasion voorbijkomen die dit uitgangspunt doet wankelen. Zo’n occasion werd onlangs aangeboden door de bekende speciaalzaak Versnel Hifi te Apeldoorn. Na een week twijfelen besloot ik af te reizen naar de andere kant van het landje. Arnold Versnel had een systeem neergezet dat klankmatig aardig overeenkomt met mijn hoofdsysteem en deze set de voorgaande nacht laten doorspelen. Kortom, ideale omstandigheden om een verantwoorde keuze te kunnen maken. Helaas leek bedoelde occasion toch niet het zaad der substantiële verbetering in zich te dragen en dan is het niet verantwoord een vermogen uit te geven in de hoop dat het allemaal nog wel goedkomt. Net toen ik op het punt stond Arnold Versnel te bedanken voor de professionele demonstratie en de lange thuisreis te aanvaarden, viel mijn oog op een paartje in glanzende pianolak afgewerkte B&W 804 D3 luidsprekers. Kwijl, wat zijn ze mooi en wat heb ik er al veel over gelezen … . Zijn ze echt zo goed?! Nou, luister maar even. En zo ontstond geheel bij toeval deze recensie.

Een fraaie luisterruimte

Volgens goed gebruik wijd ik eerst enkele woorden aan de luisterruimte en de apparatuur, want geen enkele luidspreker maakt muziek in z’n eentje. De test vindt plaats in de grote luisterruimte op de eerste verdieping van het onlangs verbouwde pand; deze zal zo’n vijf bij negen meter groot zijn en loopt aan de achterkant taps toe. Op de linkerzijwand bevinden zich enkele diffusoren rond het punt van eerste reflectie; de achterkant van de ruimte wordt akoestisch onschadelijk gemaakt door enkele boekenkasten. Bron is een Wadia 381 CD-speler, de versterker is een Mark Levinson 383, de interlink een MIT uit de Magnum series en de luidsprekerkabels zijn van het type Castle Rock van AudioQuest. Nou, aan de aansturing zal het niet liggen! De B&W 804 D3 luidsprekers staan ver van de achterwand, voldoende ver van de zijwanden en staan lichtelijk ingedraaid. Voor alle details en specificaties verwijs ik gemakshalve naar de site van B&W; ik wil me hier beperken tot de observatie dat deze luidsprekers eigenlijk best klein zijn, met opvallend kleine drivers voor het laag en dat ze volgens gepubliceerde metingen van de frequentiekarakteristiek toch helemaal doorlopen in het laag. Een waar kunststukje! De B&W 804 D3 is dus ondanks het wat bescheiden voorkomen wel degelijk een full-range luidspreker. Genoeg geleuterd; spelen met die handel!

Luisteren naar de B&W 804 D3

Voor de ultieme stemmentest gaat het meesterwerk Ladies of the Canyon van Joni Mitchell in de CD-lade. Deze opname geeft veel informatie over het systeem. Om te beginnen moet de stem voldoende warm-fluwelig klinken, maar niet log en met veel lucht. Dat gaat goed. Verder heeft Mitchell een fraaie dictie; elk woord wordt zeer nauwkeurig uitgesproken, alsof het oefenstof voor een cursus logopedie betreft. Dat gaat ook helemaal goed. Ten derde moet de stem bij de eerste track volledig vrij van de luidsprekers links van het midden worden geplaatst. Ook goed. Tot slot moet de afbeelding voldoende groot zijn (nou ja, “moet” … ik haat een priegelige sound). De B&W zet inderdaad een tamelijk groot beeld neer, zoals ik al had gelezen. Mooi! Dan is het de beurt aan de CD Caravan van het Rosenberg Trio. Een correcte weergave van de sologitaar is niet simpel. Het moet klinken naar metaal, maar zonder onnatuurlijke scherpte en met voldoende body. Het timbre wordt goed getroffen; dit is geen geluid, maar muziek! Deze CD vereist nogal wat controle; minder goede systemen lopen hier dicht, maar deze set speelt er moeiteloos op los. Fraai. Tot slot nog een stukje Bach; de onverwoestbare Brandenburgse concerten in een recente opname van het Dunedin Consort. Hier vallen de fraaie klankkleuren van de blazers op; ook klinken de lage strijkers net wat warmer dan neutraal. Hier blijkt dus dat de wat warme “house sound” van B&W nog wel herkenbaar is, maar tegelijk klinken deze luidsprekers open, zuiver, snel, moeiteloos en zeer ruimtelijk. 

Conclusie

De vraag of de B&W 804 D3 echt zo goed is, kan nu worden beantwoord. Ja dus. Versnel Hifi laat het u graag horen.

Informatie

www.versnelhifi.nl

www.bowers-wilkins.nl