Yekst en Foto's : ©Charles Veg@puresound.be | 28 september 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Black Rhodium Quickstep luidsprekerkabel

In zijn boek “Animal Farm” parodieert George Orwell de communistische staat door te zeggen dat “alle dieren gelijk zijn, maar sommige meer gelijk zijn dan andere.” En hoewel het op deze site niet over politiek gaat, is deze uitdrukking naar de letter ook van toepassing op kabels.

De meeste komen uit dezelfde fabrieken en hebben op zijn hoogst een ander kleurtje: ze zullen logischerwijs hetzelfde klinken. Er zijn echter wel degelijk gespecialiseerde bedrijven die producten maken waar goed over is nagedacht. Dat levert subtiele klankverschillen op, maar die blijken in een zorgvuldig samengestelde set (en dat hoeft zeker niet duur te zijn) er zeker toe te doen. 

Technische achtergrond

Lezers die Puresound volgen herinneren zich misschien een artikel over stekkers van Graham Nalty. http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/december/article/gn-2-banaan-stekkers-van-graham-nalty

Deze man is ook de ontwerper van de Black Rhodium kabels. Als u op hun site kijkt http://www.blackrhodium.co.uk/ zult u zien dat ze veel luidsprekerkabels in verschillende prijsklassen in hun productengamma hebben. Gelukkig blijkt dat in de praktijk wel mee te vallen want de Black Rhodium Quickstep luidspreker kabel kunt u ook in een Foxtrot uitvoering kopen. Op de Quickstep zitten dan de superieure GN-1 stekkers waar het koper bedekt is met een laagje rhodium, op de Foxtrot zitten stekkers van verguld koper. En mensen die geen stekkers willen, kunnen de kabels ook zonder bestellen. Daarnaast zijn spades natuurlijk ook mogelijk

De Quickstep luidsprekerkabel is van verzilverd koper en bestaat uit 16 strengen van 0,2 millimeter dikte. Deze zijn van elkaar geïsoleerd met een materiaal gemaakt van siliconen en rubber. De twee aders zijn licht in elkaar gedraaid: een oude truc om de afscherming te verbeteren. Al in 1973 adviseert John Crabbe dit in zijn bekende boek “Hi- Fi in the home”. De kabel is ontworpen om elektrische en mechanische storingen te voorkomen. Desondanks is hij zeer soepel in het gebruik. 

Luisterindrukken 

De Quickstep kabel is vergeleken met mijn Kimber 4 TC kabel http://www.puresound.be/recensies/archive/2016/maart/article/kabelmanie-de-kimber-pbj-interlink-en-de-kimber-4-tc-luidsprekerkabel en een kabel van de rol van onbekende herkomst.

Deze kabels klinken zonder twijfel alle drie verschillend. Wat me onmiddellijk opviel was, dat de Quickstep stiller klonk dan de Kimber. Ik zet de volume knop meestal wel stevig open en dan hoor ik - als ik er dicht bij sta - toch wel wat zachte ruis uit de tweeter. Bij de Quickstep was dat hoorbaar minder dan bij de Kimber 4 TC. Dat zal er zeker mee te maken hebben dat de Kimber kabel bewust niet afgeschermd is met een kous en dat aan de afscherming van de Quickstep meer aandacht is geschonken. Na vele uren luisteren bleek de Quickstep ietwat (!) warm te klinken ten opzichte van de Kimber. De Kimber neigt meer naar het analytische. Ik vermoed dat het feit dat dat de Kimber uit puur koper bestaat en de Black Rhodium uit verzilverd koper hier mede de oorzaak van is. Verder doen beide kabels het in vergelijking met de kabel van onbekende herkomst erg goed wat ruimtelijkheid en detaillering betreft. 

De Black Rhodium Quickstep is een prima klinkende kabel en zal met veel versterkers goed combineren. Bij een ouderwets warm klinkende buizenversterker zal het misschien net te veel van het goede worden. De prijs van 480 euro voor 2 maal 3 meter is gezien het gebodene (constructie en klankmatig) redelijk. Tot slot adviseert Puresound altijd thuis uit te proberen. Simply Audio biedt deze service via de “Try before you Buy” regeling. Meer info over deze service is te vinden op de Simply Audio website.

Informatie

www.blackrhodium.co.uk

www.simplyaudio.nl