Roel van Nunen | 24 februari 2011 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Schulhoff: Vioolsonates

Erwin Schulhoff was een Tsjechisch Joods componist, geboren in Praag in 1894 en gestorven in een concentratiekamp in 1942. De man was voor mij een totaal onbekende.

Toen Decca een twintigtal jaren geleden de reeks " Entartete Musik " uitbracht - een reeks die mij wel bekend is - , eenendertig  cd's met door Nazis verguisde en verboden muziek, enkel en alleen maar omdat ze geschreven was door Joden , waren daar wel cd's met werken  van Schulhoff bij, merk ik nu.  Hij schreef een aantal opera's, symfonieën, muziek voor theater en ook wat kamermuziek voor verschillende bezettingen.

Bij het Britse Hyperion is onlangs een cd verschenen met werken van deze man. Het is een opname met kamermuziek, enerzijds  drie werken voor viool en piano ( de suite en de twee vioolsonates ) en dan nog de sonate voor viool solo.

Schulhoff's muziek kan  je moeilijk "vooruitstrevend" noemen, vind ik . Alhoewel de stukken zijn onstaan tussen1911 en 1927 , is zijn muziek qua melodie, zeker in de lyrische delen,  eerder volromantisch te noemen. Toch is hij een man van zijn tijd. Invloeden van blues ( luister maar eens naar de beginmaten van de sonate voor vioolsolo ) en  jazz zijn  niet te ontkennen. De muziek is extreem gevarieeerd qua klankbeeld en karakter, misschien zelfs rusteloos te nomen.  Binnen elke beweging worden dreigende, stormachtige passages doorkruist  met meer lyrische en gratievollere. Kortom, een niet aflatende trein van noten die almaar doorraast richting eindstation, vooral in de twee sonates.

Ik vind deze cd ronduit schitterend. Een steengoede opname, zoals we van Hyperion gewend zijn, - zeer direct opgenomen ( die ademhaling ! ) -  onbekende, maar zéér interessante muziek, gespeeld met een onbeteugeld enthousiasme door twee jonge Duitse musici. Tanja Becker-Bender is een violiste met reeds tal van prijzen op haar palmares. Haar vorige opname met Hyperion was goed voor een " cd van de maand " vermelding in het Britse tijdschrift Gramophone in mei 2009 en ook  deze  is opnieuw " cd van de maand" ( maart 2011).  Zij beheerst haar instrument technisch volkomen en vindt in  Markus Becker aan de piano een perfecte partner. Sommige mensen  storen zich misschien  aan al dat gesnuif op een cd. Toch ben ik hier voorstander van. Het verhoogt het live gevoel in enorme mate, zodanig dat je met zulke cd's  echt geen verbeelding moet hebben om de violist(e) voor jou in de kamer te zien staan. Een paar degelijke luidsprekers niet te na gesproken wellicht, maar dit hoeven echt geen peperdure dingen te zijn.

Kortom, wat mij betreft, een aangename kennismaking met Erwin Schulhoff en voor mij persoonlijk,  tot nu toe uiteraard, de ontdekking van 2011. Ik ben zeer benieuwd naar andere muziek van deze zwaar onderschatte componist.  Als ik symfonisch werk van hem tegenkom zal ik zeker niet aarzelen.

Referentie: CDA67833

zie ook www.hyperion-records.co.uk