Gerald Ruiter | 26 mei 2012 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Stan Getz & Charlie Byrd - Jazz Samba

Dit, in april 1962 op het Verve label uitgebrachte, album viert dit jaar z'n 50e verjaardag. Het is dan ook meteen een mooie gelegenheid om er iets over te schrijven.

Stan Getz (1927-1991) was al sinds eind jaren veertig een bekende tenor saxofonist. Getz kon op zijn tenorsax zowel heel gevoelig spelen (mellow) als supersnel en zijn klank werd zo beroemd, dat het bekend staat als The Sound (hét geluid). Charlie Byrd (1925-1999) was een jazz gitarist die klassieke gitaar technieken toepaste binnen de jazz muziek. Op deze wijze bracht hij de Braziliaanse muziek onder de aandacht van het Amerikaanse publiek

Jazz Samba combineert het ritme van de samba met de jazz improvisatie op de melodie tot een compleet nieuwe stijl. Het is muziek die je meteen in een zonnige stemming brengt en je associeert met cocktail drankjes en lekker relaxen. De tropische temperaturen van de afgelopen dagen maken het plaatje compleet.

Het album werd een enorm succes en zorgde voor een ware Bossa Nova hype in de Verenigde Staten die tot het midden van de jaren zestig heeft geduurd. Het bekendste nummer van dit album, Desafinado gecomponeerd door Antonio Carlos Jobin, heeft maar liefst 70 weken in de hitlijsten gestaan.

Deze plaat wordt dan ook gezien als een mijlpaal in de jazz geschiedenis en daarmee een must have. 

Deze heruitgave van Speakers Corner op 180 gram vinyl is wederom van uitstekende kwaliteit en waar dan ook helemaal niets op aan te merken is.

Deze lp is te bestellen in de puresoundshop

Tracklist:

Kant A:

1. Desafinado

2. Samba Dees Days

3. O Pato

4. Samba Triste

Kant B:

1. Samba De Uma Nota So

2. E Luxo So

3. Baia