Onno Kiviet | 22 maart 2013 |  > |
TAGS: Muziek, Nieuws |

Record Store Day 2013

20 april is het Record Store Day. Record Store Day is een internationale feestdag voor platenzaken, artiesten en muziekliefhebbers. Alleen op deze dag zijn er zeer exclusieve vinyl releases verkrijgbaar en treden er meer dan honderd artiesten op in de onafhankelijke platenzaak.

Op deze dag wordt in meer dan 2000 onafhankelijke platenzaken wereldwijd de onafhankelijke muziekcultuur gevierd door artiesten en muziekliefhebbers. Ter ere van Record Store Day verschijnen er speciale releases. Vinyl singles met nooit eerder uitgebrachte tracks, gekleurd vinyl, picturediscs, exclusieve CD's, allemaal in een zeer beperkte oplage. Dit jaar zijn er maar liefst 360 verschillende releases uitgebracht, speciaal voor de onafhankelijke platenzaak.

Van oude helden tot nieuwe veelbelovende artiesten, van death metal tot elektronica, voor iedere muziekliefhebber is er wel iets speciaals uitgebracht. Zo brengen onder andere David Bowie, dEUS, the XX, Nick Cave, Slayer, Frank Zappa, Foals, Calexico, Django Django en Grizzly Bear. Ook Nederlandse artiesten als Kensington, Jungle by Night, Jacco Gardner en natuurlijk de Record Store Day-ambassadeur Triggerfinger brengen speciale producten uit.

De complete lijst is hier te vinden.

Dit jaar zijn er 2 officiële Record Store Day releases, een 7"-single en een CD, die men gratis bij aankoop van een exclusief product krijgt.

De 7" vinylsingle release is mogelijk gemaakt door het initiatief “Haarlem Vinyl Stad”, een samenwerkingsverband tussen de Haarlemse onafhankelijke platenzaken en poppodium Patronaat. Op de single staan 4 tracks van bands die ook op Kliko Fest staan, een festival dat diezelfde avond in Patronaat plaatsvindt.

Tracklist 7”: the Jim Jones Revue - Never Let You Go, Bullerslug - Be A Bum , Little Barrie - Tip It Over (VH remix), traumahelikopter – Room Service

De CD is een verzamelaar van het Utrechtse label Snowstar Records. Het is een album met nieuwe nummers van al haar artiesten. De platenmaatschappij van onder andere I am Oak, Herrek en Kim Janssen luidt hiermee de viering van haar tienjarig jubileumjaar in.

Naast de exclusieve releases zullen er instore-optredens plaatsvinden in de platenzaken. Het programma hiervan wordt begin april bekend gemaakt.

Meer weten of lezen : http://www.recordstoreday.nl/