Charles Veg | 20 mei 2013 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Cold specks - I Predict a Graceful Expulsion

De reis naar de High End in München hebben we met de auto gedaan. Het is een rit van ongeveer acht uur en die viel niet tegen. Het heeft wel wat om weer eens kwistig gas te kunnen geven op de ”Autobahn”. Alleen viel de muziek op de Duitse radio behoorlijk tegen. Ik had me dus voorgenomen om dit op de terugweg beter te doen.

Het toeval hielp gelukkig, want toen ik aan het snuffelen was in een tweede hands platen bak (erg duur in München) hoorden we op de achtergrond een zangeres die meteen opviel met haar enigszins hese, aantrekkelijke stem die in de verte doet denken aan Melanie. De achtergrondmuziek was wat monotoon op een geheimzinnige maar toch muzikale manier.

Het bleek een Canadese band te zijn die Cold Specks heet en waar de zwarte zangeres en componiste Al SPX de grote inspirator is. De groep bestaat verder uit Pete Roberts op gitaar, Thomas Greene op piano en Tom Havelock op cello. De muziek die gespeeld wordt is moderne blues met een stevige snuf soul. Het gebruik van de cello is wel een erg sterke vondst. Hij geeft bij verschillende nummers een fraai en “uitgerekt” fundament. 

Nog even iets over de cello. Het is een strijkinstrument net als de viool. Hij wordt meestal zittend bespeeld met een strijkstok. De cello heeft verder een kenmerkende klank en een bereik van vier octaven. Bij een cello denkt men in eerste instantie aan klassieke muziek. Tegenwoordig horen we het instrument ook bij jazz en popmuziek. In de popmuziek wordt het instrument meestal gebruikt in (sombere) ballads. Een bekende plaat waar een celliste meespeelt, is Unplugged van Nirvana. Ik heb hem gelukkig op LP.

Genoeg geschreven. Bijgesloten een You tube filmpje zodat u een indruk krijgt wat u te wachten staat als u deze CD koopt. Wat te denken van het nummer Holland met de wel erg uitnodigende tekst "Rotterdam, goddamn”.

Flash is required!

Ik verwacht in de toekomst nog wel wat te horen van deze zangeres.

Website: http://coldspecks.com

Label: Broken Hertz/Mute