Charles Veg | 28 oktober 2013 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Jersey boys: the story of the Four Seasons

Er zijn mensen die helemaal gek zijn van musicals en ze allemaal gezien hebben: de prinses van Saigon, Willem van Oranje, Papa Viagra en noem maar op. Ik heb dat niet zo, want voor mij is muziek een concert en een verhaal een boek of toneelstuk. Ik vond altijd een musical “vlees noch vis”.

Toen ik een paar jaar geleden in New York was en zag dat er een musical was die over het leven van de Four Seasons ging twijfelde ik even. Nu waren die Four Seasons duidelijk van voor mijn tijd, maar ik was wel bekend met hun werk en het leek me wel wat om dat mooi op een rijtje weer eens te horen, desnoods van andere artiesten. Maar zoals dat gaat: de kaartjes waren uitverkocht en ik en mijn lieftallige gezelschap een week later weer in Nijmegen in plaats van New York. Inmiddels is de musical vertaald en ook in Nederland te zien. Afgelopen week zijn we er met plezier naar toe gegaan in de Beatrixzaal in Utrecht. Wel even wennen dat musicalpubliek dat van totaal andere slag is dan “Rock and Rollers”.

Flash is required!

Wie waren nu eigenlijk de Four Seasons? 

Oorspronkelijk bestond de groep uit Franki Valli, Tom de Vito en Nick Massa, allemaal Italiaanse emigrantenzoons uit Jersey. En zoals al die groepjes deden ze hun uiterste best om bekend te worden. En zelfs met de zeer kenmerkende falset stem van leadzanger Franki Valli lukte dat niet echt totdat er vierde lid bij bij de groep kwam, namelijk Bob Gaudio.   Deze bleek een uitstekende componist te zijn en componeerde ongeveer alle hits van de groep. De stem van Franki Valli in combinatie met de doo-wop harmonieën en een stevige begeleiding zorgden voor een unieke sound. Daar vond je duidelijk wat van terug in de musical en zeker van de stevige begeleiding. 

De musical was verdeeld in vier delen: lente, zomer, herfst en winter. Daarin werd de opkomst van de Four Seasons beschreven en het uit elkaar vallen. Door allerlei verwikkelingen verlieten Tom de Vito en Nick Massa de groep en gingen Franki Valli en Bob Gaudio samen verder onder de naam Franki Valli en de Four Seasons. 

Mijn vrouw vond het tweede deel van de musical het beste vanwege het acteerwerk. Ikzelf viel meer voor het eerste deel omdat de oorspronkelijke bezetting voor mij de beste muziek maakte en dat was ook tijdens de musical duidelijk te horen. Ik moet daarbij zeggen dat ik eigenlijk bang was dat al die hitjes achter elkaar zouden gaan vervelen. Dat viel toch erg mee want de muziek zit toch wel sterk in elkaar en is in een enigszins eigentijdse uitvoering nog steeds actueel. De groep was dus niet voor niets na de Beatles de best verkopende act in de US.

Hieronder natuurlijk wat verwijzingen naar You Tube filmpjes van de oorspronkelijke Four Seasons.  Misschien dat u dan ook zin krijgt in de musical. Niet dat het een wereldhit is, maar toch erg aardig. Overigens voor de echte diehards:  Franki Valli schijnt nog steeds op te treden en hij is inmiddels 76!

Sherry

Flash is required!

Rag Doll

Flash is required!

Walk like a man

Flash is required!