Charles Veg | 30 april 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Putting it Together: een musical van Stephan Sondheim

Mijn vrouw doet bij ons altijd de concertboekingen. Meestal gaat dat in overleg met mij, maar soms slipt er wel eens een concert door. In dit geval een musical met muziek van Stephan Sondheim: “Putting it Together”. Het was interessant genoeg om op Puresound kort verslag van te doen.

Nu zal de naam van Sondheim de meesten onder u misschien niet veel zeggen, maar zijn werk is toch wel erg bekend. Zo kwam de muziek van de West Side Story van Leonard Bernstein, maar de teksten waren voor een groot deel van Sondheim. Na deze musical heeft hij nog 19 musicals gemaakt, waarvan de meesten succesvol. Ze gingen, net als de West Side Story, allemaal over relatieleed met de daarbij behorende dramatiek. 

In zijn carrière heeft Sondheim maar een hitsingle gehad en dat was dan gelijk een hele grote: “Send in the Clowns”. De prachtige live uitvoering van dit nummer door Chet Baker en Van (the Man) Morrison wil ik u niet onthouden.

Flash is required!

Het feit dat de man maar een hitsingle heeft gehad, heeft te maken met feit dat zijn muziek complex in elkaar zit en moeilijk te onthouden is. 

De idee achter de musical "Putting it Together" http://www.puttingittogether.nl is een dwarsdoorsnede te geven van het werk van Sondheim. Uit zijn  muzikale “nalatenschap” selecteerde hij zelf 34 nummers en maakte daarvan een relatie comedy die gaat over een ouder op elkaar uitgekeken stel, dat drie gasten op bezoek krijgt. Dit leidt tot allerlei emotionele ontwikkelingen.

Het achtkoppige orkest van de musical bestaat uit piano, drums, bas, twee klarinetten, een hobo, een trompet en een toetsenbord. De vijfkoppige cast bestaat uit een mix van toneelspelers en echte zangers: Porgy Franssen, Paul Groot, Esther Maas, Mathias Quadekker en Brigitte Heitzer. Deze laatste zong de sterren van de hemel en speelde daarbij ook nog een vamp (en daar had ze veel aanleg voor). Een impressie van de musical is natuurlijk weer op you tube te vinden.

Flash is required!

Ik weet niet of de gemiddelde lezer van Puresound op musicals valt. Maar voor een avondje musical vermaak is: “Putting it Together” zeer de moeite waard: uitstekend orkest, aanstekelijke cast en relatieproblemen uit de jaren 50/60 van Amerika. Een tijd waar vrouwen nog niet geëmancipeerd waren en daardoor erg afhankelijk van hun man. En na het bezoeken van zo’n live uitvoering realiseert een audiofiel zich maar weer eens, dat een dergelijk geluid moeilijk in de huiskamer te halen is (maar ver kom je wel).