Charles Veg | 23 juni 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Concert Eric Bibb op 28 mei in de Roepaen Ottersum: Met advies voor het kopen van zijn CD’s en LP’s

Het Landgoed Roepaen is een 5 hectare groot voormalig kloostercomplex in Ottersum aan de Duitse grens en vlak bij Nijmegen. Het landgoed heeft een zeer kleurrijk verleden en heden. De Zusters van Goddelijke Voorzienigheid hebben er onder meer een meisjesschool internaat gehad. Zowel van buiten als van binnen ademt het gebouw die sfeer nog steeds met de art deco gangen bijvoorbeeld. Tegenwoordig biedt het landgoed onderdak aan het Cultureel Podium Roepaen. Dit podium heeft goede relaties met Paradiso en dat betekent dat er soms zeer interessante artiesten komen als een soort van voorvertoning. Deze keer was dat Eric Bibb.

Eric Bibb

Eric Bibb (1951) is de zoon van folkzanger Leon Bibb en hij werd al van jongs af aan door muzikanten omringd. John Lewis van het Modern Jazz Quartet was bijvoorbeeld zijn oom en muzikanten als Pete Seeger en Bob Dylan behoorden tot de vriendenkring van Bibbs ouders. Van die laatste beroemde liedjesschrijver herinnert Bibb zich het volgende advies: “Hou het simpel en laat alle franje maar weg”. Dat laatste kenmerkt zijn muziek nog steeds ofschoon zijn laatste platen wel iets complexer van aard zijn. 

Hoewel Eric Bibb oorspronkelijk uit New York komt, woont hij al sinds 1970 in Helsinki (of all places).  Het moge duidelijk zijn, dat bij een dergelijke beslissing de liefde een grote rol heeft gespeeld. In Helsinki ging hij zich steeds meer interesseren en specialiseren in vooroorlogse traditionele blues. Het toeval wil dat in Scandinavië het zeer interessant platenlabel Opus 3 Records zetelt van Bo Hanson. (En wie kent deze nog...http://www.youtube.com/watch?v=rs0AmruS8Ro)

Op Opus 3 Records wordt ook veel op vinyl uit gebracht, waaronder diverse platen van Eric Bibb. Veel van zijn muziek is dus ook uitgegeven op vinyl. Zie hier voor het aanbod: http://www.opus3records.com/lp_list.html

Het concert

Het concert op 28 mei vond plaats in de kleine zaal van Roepaen die afgeladen was met een 80 tot 100 bezoekers. We hadden een plek in het midden van de zaal met maar vier rijen voor ons. De zaal had een zeer goede akoestiek met dank aan de wandgordijnen van rood velours (?). Ook aan het plafond was een en ander gedaan en het grote aantal bezoekers vulde dat akoestisch mooi aan want een volle zaal klinkt nu eenmaal veel beter dan een lege.

Eric speelde zelf op akoestische gitaar en werd begeleid door Staffan Astner op elektrische gitaar. Deze laatste is een wat oudere en stoïcijnse Zweedse gitarist die zichtbaar van het spelen genoot. En terecht, want het was een fantastisch concert. In een kleine zaal mis je muzikaal ook niets als alleen gespeeld wordt met twee gitaren. In combinatie met de warme, diepe en bijna betoverende stem van Eric was het concert een intiem gebeuren. Nummers die ons in het bijzonder zijn bijgebleven zijn: “With my maker I’m one” en “The Wayfaring Stranger”. In beide nummers geeft Eric blijk van diepe spirituele gevoelens, die buitengewoon sympathiek zijn.

Eric Bibb wist de nummers ook op een bescheiden manier aan elkaar te praten. Van “The Wayfaring Stranger vertelde hij, dat het een van oorsprong Schotse folksong was die omarmd werd door Amerikaanse slaven in een droom op een beter leven in de toekomst. Wat een ellende moeten deze mensen hebben doorgemaakt in dat vreemde land. En dan uiteindelijk gedwongen tot een god bidden van mensen die hun op zeer wrede wijze onderdrukken.

Hier het eerste couplet van deze folksong.

“I'm just a poor wayfaring stranger
I'm traveling through this world of woe
Yet there's no sickness, toil nor danger
In that bright land to which I go
I'm going there to see my father
I'm going there no more to roam
I'm just a-going over Jordan
I'm just a-going over home”

Tot slot nog een verwijzing naar een you tube filmpje van een live concert om een indruk te krijgen.
http://www.youtube.com/watch?v=s0WDTtIeSAI&list=RD5wttvAX8gDw&index=11 

CD en LP om mee te beginnen 

Eric Bibb heeft inmiddels veel op plaat gezet: “Good Stuff” is een prachtige 45 toeren dubbel LP uit 1997 (Opus 3 LP 19603) en zeer de moeite waard. Van de Cd’s kan ik “Bookers’ Guitar” uit 2010 aanbevelen (Dixiefrog dfgcd 8680) met het nummer “The Wayfaring Stranger”. Ik heb de CD aan mijn vrouw op haar verjaardag gegeven en ze is er helemaal weg van. 

Warm aanbevolen

Zowel een concert van Eric Bibb ( hij treedt hier nogal eens op) als zijn muziek op CD en LP zijn warm aanbevolen.