John Koning | 13 november 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Chuck Berry-St. Louis to Loverpool

Er is geen artiest te bedenken die een grotere invloed heeft gehad op de rock & roll dan Chuck Berry. Een muzikant/zanger, die vanaf het begin van zijn carrière zijn stempel heeft gedrukt op de rock & roll, als songwriter, zanger en gitarist is hij uitgegroeid tot een van de grootse rock & roll artiesten.

Chuck Berry geboren als Charles Edward Anderson Berry op 18 oktober 1926 in St. Louis, Missouri. Chuck Berry was een van de eerste leden van de Rock and Roll Hall of Fame in 1986. En in 1982 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.

Het album “ST. LOUIS TO LOVERPOOL” is een verzameling van originele opnames uit februari en maart 1960, november 1963 en februari 1964. De tijd dat de Beatles en de Rolling Stones covers speelde van zijn muziek. En kort daarna in 1965 speelt Chuck Berry mee in een concert film samen met o.a. de The Beach Boys en de Rolling Stones.

Terug naar dit album, kant één staat vol met eigen geschreven nummers zoals "Little Marie" (een vervolg op "Memphis, Tennessee"), "No Particular Place to Go," "Promised Land," en "You Never Can Tell" maar zelfs tracks om de plaatkant op te vullen zoals "Our Little Rendez-vous" en "You Two" vind ik de betere album nummers op deze plaat, en laten zijn zachtere kant horen in deze pop/R&B nummers. 

Kant twee is gevuld met tracks zoals het hardrock nummer "Go Bobby Soxer" en "Brenda Lee," en het slow blues nummer "Things I Used to Do" (met een geweldige gitaar solo). Op de instrumentale nummers "Liverpool Drive" en "Night Beat," hoor je zowel in een snel als langzaam nummer zijn geweldige kwaliteiten als rock & roll gitarist.

Artiesten als Elvis Presley hebben de rock & roll aangewakkerd, maar Chuck Berry is de hartslag van de rock & roll.

Deze heruitgave is nog steeds verkrijgbaar op het speakercorner label: Catalogus nummer 1488

Kant 1

1. Little Marie

2. Our Little Rendezvous

3. No Particular Place to Go 

4. You Two

5. Promised Land

6. You Never Can Tell

Kant 2

1. Go Bobby Soxer"
2. Things I Used to Do (Eddie Jones)

3. Liverpool Drive

4. Night Beat

5. Merry Christmas Baby (Lou Baxter, Johnny Moore) 

6. Brenda Lee