Stijn Kraft | 18 oktober 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Allah-Las - Worship the Sun

In 2012 hing daar in de platenzaak ineens de intrigerende hoes van het self-titled Allah-Las debuutalbum. Een ontspannen, groovy combinatie van surf en 60's psychedelica. Niets dat we niet eerder hoorden, maar uitgevoerd met een soepel sausje dat zorgde voor een aangename luisterervaring.

Voor 21,95 koop je een mooi gestylede gatefold hoes met gratis CD in kartonnen hoesje. Labels zijn gemaakt voor dit album. Da's ook altijd leuk. Net als het vorige album klinkt ook dit album vlak, scherp, bijna knersend, en dun. Het lijkt opzet, het past ook wel bij de rammelende gitaren vol reverb. De persing is redelijk stil. Niets om over naar huis te schrijven, maar prima genietbaar.

De CD heeft iets meer body en dynamiek, maar is sissend en scherp en veel meer gelimit. LP luistert daardoor een stuk rustiger, wat beter bij de muziek past.

Een tweede album is altijd moeilijk. Gelukkig zijn de Allah-las bij hun stijltje gebleven, al is dit album muzikaal duidelijk meer gevarieerd. Ook op dit album staat weer een aantal instrumentals, waaronder het bijzonder gave "No Werewolf". Helaas staat dat nummer, dat slechts 2:28 duurt, niet op de LP. Is wel te bestellen als B-side op een belachelijk dure single (14,95). Puur zonde en een beetje geldklopperij, want met een totale speelduur inclusief "No Werewolf" van 40:05 had 't prima op de plaat gepast. 

Waar het vorige album een overheersend vrolijke toon heeft, staat op dit album een aantal tracks met een meer melancholische 60's sound. Recurring en Worship the Sun zijn daar goede voorbeelden van. Deze nummers vormen een aangename onderbreking van de surf-groove. 

Minder vind ik de nummers "501-405" en "Better than mine". 501-405 doet qua sound denken aan vroeg Velvet Underground werk, maar 't is zo vol dreinende herhaling dat 't echt de track van dit album is die je over slaat. Better than mine is een country-nummer. Zou in principe prima moeten kunnen, ware het niet dat ’t een voorspelbaar, simpel liedje dat bijna 'dom' afsteekt tegenover de rest van 't album. Zonde, want verder heeft dit album eigenlijk geen zwakke punten. Het luistert van begin tot einde lekker weg en heeft een prettige 'flow'. Ik heb 't bijbehorende CD'tje dan ook drie keer voorbij laten komen in de auto voor ik 't uit de CD-speler haalde. 

Conclusie

Een juweel van een album dat lekker makkelijk weg luistert, maar niet snel verveelt.

De persing is acceptabel, de opname net aan redelijk. Mooi artwork! Een waardige opvolger van hun debuutalbum

Totaalcijfer: 7,5

Prijs: 21,95 inclusief gratis CD

Tracklijst

1. De Vida Voz

2. Had It All

3. Artifact

4. Ferus Gallery

5. Recurring

6. Nothing To Hide

7. Buffalo Nickel

8. Follow You Down

9. 501-415

10. Yemeni Jade

11. Worship The Sun

Label

Innovative Leisure/V2 records 2014 [IL 2018]