Stijn Kraft | 18 oktober 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Fun Lovin' Criminals - Come find Yourself

Fun Lovin' Criminals? Dat zijn toch die 90's gasten van "Scooby Snacks"? Niet echt wat ik verwachtte toen ik in m'n vaste platenzaak vroeg "heb je nog iets leuks nieuws binnen?". Ik heb niets met hip-hop achtigen en eigenlijk ook weinig met 90's top 40. Maar Scooby Snacks was best een lekker muziekje, dus onder 't mom 'wie niet waagt die niet wint'...

 

Plezier

Onmogelijk om stil te staan, zelfs (of misschien wel júíst) op een afgeragde Gemini Draaitafel met Stanton 500 en bagger Sennheiser koptelefoon in de muziekzaak voert dit album je meteen mee. Het plezier waarmee de uitvoerenden muziek maken en het vette, over the top laag bezorgen je een grijns op je hoofd. Meteen valt op dat deze splinternieuwe plaat om de haverklap een flinke tik geeft. Het gaat hier om felgeel vinyl, da's nooit optimaal, maar dit is overdreven. Een ander exemplaar meegenomen en dat draai ik nu. Ook deze is verre van stil, maar duidelijk genietbaarder dan de vorige.

Opname

De opname klinkt enigzins saai en gecomprimeerd, bijna alsof er mp3tjes zijn gebruikt als bron. Mogelijk gevolg van de 90's samplers en effectapparatuur. Het doet niet af aan 't luisterplezier. Deze muziek mag best vet en vuil klinken, maar enige vorm van dynamiek of transparantheid zit er niet in. 

Prijskaartje is gelukkig dan ook maar 18,95.

De muziek

De muziek,ja... Hip-hop. Dit is letterlijk mijn enige hip-hop LP. Het feit dat ik hem meeneem zegt dus wel wat.

Goed toegepaste samples (uit o.m. Lynyrd Skynyrd's "Freebird" maar ook de bekende sample "Everybody be cool! This is a Robbery.") uit Pulp fiction in hun hit "Scooby Snacks), een heel uitgebreid instrumentarium met akoestische en electrische gitaren, een blazersectie en een berg effecten en ritmisch fantastisch uitgevoerde groovy beats maken dit een album waar je geen nee tegen kunt zeggen, zelfs niet als je met een hiphop-vooroordeel gaat luisteren. Met de Louis Armstrong cover "We have all the time in the World" heeft het album zelfs een heuse Ballad die gigantisch raak is, juist doordat hij op een album staat dat verder met een flinke berg zout en een knipoog moet worden beluisterd. Het doet Satchmo, naar mijn idee, terdegen eer aan. 

Naar het einde toe verliest het album z'n groove een beetje en wordt 't wat rauwere hip-hop. Minder mijn ding, maar nog muzikaal genoeg om er met plezier naar te luisteren. Blijkbaar hadden de heren het zelf ook door, want 't laatste nummer, "Methadonia" geeft bijna 't gevoel van een Serge Gainsbourg lied. 

Een album waarbij je merkt dat de volgorde van de tracks goed gekozen is. Dat zouden meer muzikanten moeten snappen!

Conclusie

Een aangename verrassing uit onverwachte hoek. 

Een funky hip-hop album dat harder grooved dan je zult kunnen weerstaan. Deze heren kennen duidelijk hun klassiekers en zijn uitzonderlijk muzikaal bezig, al is een gezonde dosis zelfspot ze niet vreemd. De persing is matig, de opname acceptabel maar absoluut niet audiofiel. Beste nummers: Passive/Agressive en The Grave and the Constant

Totaalcijfer: 8

Prijs

18,95 op knalgeel Vinyl

Tracklijst

1. The Fun Lovin' Criminal 

2. Passive / Aggressive

3. The Grave And The Constant

4. Scooby Snacks

5. Smoke 'Em

6. Bombin' The L

7. I Can't Get With That

8. King Of New York

9. We Have All The Time In The World

10. Bear Hug

11. Come Find Yourself

12. Crime And Punishment

13. Methadonia

Label

Chrysalis/Silver Spotlight Records 1996/2014) [MOV 000539]