Stijn Kraft | 18 oktober 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities

Met de terugkeer van de cassette komen er stukje bij beetje steeds meer winkels bij die voorbespeelde cassettes verkopen. Nederland loopt, zoals zo vaak, op dit vlak flink achter, dus zelfs een cassette van deze Nederlandse zanger moet je uit Amerika halen. De winkel waar ik deze cassette kocht heet Burger records. Ze specialiseren zich in moderne psychedelica en grunge.

Jacco Gardner is een jonge gast die gek is op oude consumentenapparatuur (een deel van dit album is opgenomen op een Akai M8 bandrecorder) en psychedelische muziek vol bijpassende effecten. Ook tijdens zijn live-shows worden er vreemde jaren '60 filmbeelden en olieprojecties vertoond.

Klank cassette

De cassette kost 6 dollar (4,75 euro) en is daarmee vier keer goedkoper dan de LP. Fantastisch natuurlijk! Helaas is er, zoals dat in de hoogtijdagen van de voorbespeelde cassette ook gebeurde, gebruik gemaakt van High-speed dubbing. Het resultaat is dus een cassette die genietbaar is, maar duidelijk hogere frequenties en dynamiek mist. 

Klank vinyl

Ook op vinyl is dit album niet bijzonder van klank. Hoewel de veel gebruikte Akai M8 zeker een bepaalde bijdrage doet aan de sfeer, wordt de hoorbaar trillende capstan motor na verloop van tijd toch wel irritant. 

Dit album is in 2013 uitgekomen, de cassette is pas sinds 2014 beschikbaar.

Muzikale roots

Jacco haalt z'n muzikale roots duidelijk uit de jaren '60. Licht psychedelische, rammelende pop met een groot gevoel voor melancholie. Van single-waardige nummers als "Clear the Air" tot vreemde instrumentals vol phasers en toegevoegde geluidjes zoals Cabinet of Curiosities. Het is knap hoe hij een album heeft te maken dat zo'n ontspannend sfeer ademt, terwijl elk nummer vol variatie zit. 

Een beste zanger is Jacco niet. Hoewel z'n nasale, dunne, bibberige stemgeluid bij de soms bijna labiel aandoende muziek past, mag hij best nog wel wat zangles hebben om 't totaalplaatje 'af' te maken. Zijn Nederlandse accent is soms ook wel hoorbaar. Dit doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit van de liedjes, die is namelijk van ongekend hoog niveau. Jacco heeft zich er bepaald niet makkelijk vanaf gemaakt.

Conclusie 

Ondanks de matige opname en zang is dit een album dat, terwijl het retro-roots heeft, z'n uiterste houdbaarheidsdatum ontzettend ver in de toekomst heeft. Een album dat je maar blijft draaien en draaien omdat 't je meevoert naar een plaats waar je graag bent. Sfeer met een grote S, en dat uit ons eigen  kikkerlandje!

Totaalcijfer: 8,5

Prijs cassette

 4,75 op voorbespeelde cassette, exclusief verzendkosten vanuit Amerika.

Prijs vinyl

19,95 op vinyl, in Nederland.

Tracklijst

1. Clear The Air

2. The One Eyed King

3. Puppets Dangling

4. Where Will You Go

5. Watching The Moon

6. Cabinet Of Curiosities

7. The Riddle

8. Lullaby

9. Help Me Out

10. Summer's Game

11. Chameleon

12. The Ballad Of Little Jane

Label

Burger Records 2013 [BRGR565]