John Koning | 04 oktober 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Night Train: The Oscar Peterson Trio

Stel je eens voor het is December 1962 en je zou de kans hebben gehad om bij de opname van dit album “ Night Train ” van het Oscar Peterson trio aanwezig te zijn geweest. Dat moet een zeer enerverende ervaring zijn geweest om het creatieve proces van een album van dit niveau te zien groeien. Oscar Peterson op Piano, Ray Brown op bas en Ed Thigpen op drums, deze laatste misschien wel voor het grote publiek de onbekendste van de drie.

Gezien het grote oeuvre van Oscar Peterson is het bijna onmogelijk om vast te stellen wat nu zijn meest bekende of bijzondere opname is geweest. Wel kun je gerust stellen dat Night Train een bijzonder album is. Uitgebracht op CD, DVD en natuurlijk op LP en het beroemde Verve Label, een label waar Oscar Peterson sinds het begin van carrière mee samen heeft gewerkt.

Night Train heeft een bepaalde sfeer met Jazz en blues nummers die je eigenlijk mee terug nemen in de tijd naar het jaar 1962 toen het album in Los Angeles is opgenomen. Je maakt een heerlijke reis terug in de tijd met nummers die op de een of andere manier herkenbaar zijn. Een muzikale verrassing van de bovenste plank.

Het album “Nigh Train” behoort samen met het in 1964 uitgebrachte “We Get Requests” voor mij tot het beste wat Oscar Peterson in de jaren zestig heeft uitgebracht. 

En de kwaliteit van zo’n opnieuw uitgebracht album vraagt u zich misschien af, het luistergenot is van een hoog niveau, voldoende dynamiek en het blijft natuurlijk een stereo opgenomen album uit 1962. Alles bij elkaar, de nummers en de geweldige muzikanten en de kwaliteit van deze heruitgave zou ik zeggen een echte aanrader, als je niet in het bezit bent van de eerste originele uitgave is deze heruitgave echt de moeite waard en een echte “must have” in de platenkast.

Tracklist

Kant A

Night Train

C Jam Blues

Georgia On My Mind

Bags' Groove

Moten Swing

Easy Does It

Kant B

Honey Dripper

Things Ain't What They Used To Be

I Got It Bad And That Ain't Good 5:05Band Call

Hymn To Freedom

Labels

Label: Verve Records, V6-8538

Label heruitgave: Speakers Corner