Charles Veg | 06 september 2014 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Kovacs: “My Love”

In de redactie van Puresound is onlangs afgesproken, dat nu ik privé wat meer tijd tot mijn beschikking heb, er vaker plaatbesprekingen van mijn hand zullen komen. Deze zullen vaak gaan over jazz en pop muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Dat neemt niet weg, dat ik geïnteresseerd ben en blijf in moderne pop en klassieke muziek. In dit verband zag ik onlangs op TV (Lowlands) een band die me intrigeerde: Kovacs. Toen tussen de nummers door werd vermeld, dat de band ook op vinyl uitbracht heb ik gelijk de EP gekocht. In dit geval bij de “Waaghals” een in Arnhem en Nijmegen bekende zaak waar veel modern vinyl te vinden is.

Kovacs is de band van Sharon Kovacs. Met haar jonge jaren heeft ze een werkelijk een indrukwekkende ietwat donkere, rauwe stem die doet denken aan Amy Winhouse. De stem werkt zeer aanstekelijk wat natuurlijk de sleutel is van mogelijk succes. Dan moet ze echter wel wat aan haar podiumoptreden doen, want dat kwam op Lowlands wat onvolwassen over met gebruik van woorden als GVD op het podium. Marianne Faithfull treedt binnenkort weer in Nederland op. Misschien moet Sharon Kovacs daar maar eens gaan kijken want deze Britse society trut doet dat echt heel goed. 

Dat neemt niet weg dat het debuut EP “My love” (Music on Vinyl) zeer de moeite waard is. Naast de studiosessies met producer Holleman reisde Sharon Kovacs daarvoor kennelijk af naar onder meer Londen, Berlijn, New York en Cuba om te werken met bekende songschrijvers. 

De vijf nummers die op de EP gespeeld worden zijn:

- My love (Sharon Kovacs/Oscar Holleman)

- He talks that shit (Sharon Kovacs/Oscar Holleman)

- When the Lady’s hurt (Sharon Kovacs/Oscar Holleman)

- I’ve seen that face before (A.Piazzolla/B.Reynolds/D.Wilky/N.Delon)

- Shirley (Colin Benders/ Sharon Kovacs/ Ian Dench)

Het titelnummer “My Love” is natuurlijk te zien op You Tube en we verwijzen er graag naar https://www.youtube.com/watch?v=CR6M_sqTVqE 

Wat ik sterk vind aan de muziek is, dat die eigenlijk erg melodieus is. Ook de eigen composities waren voor een debuut sterk. Bewust was de achtergrondmuziek donker en groot geprojecteerd. De opname was redelijk, maar niet meer dan dat. Het viel me op dat de opname gecomprimeerd klonk. Nu begrijp ik ook wel dat de doelgroep niet helemaal het soort mensen is die installaties hebben zoals wij hier op Puresound. Aan de andere kant is het zoveel extra moeite om ook op dit vlak voor het uiterste te gaan? 

Conclusie

Sharon Kovacs heeft volgens mij werkelijk de potentie om door te breken in ieder geval in Nederland. Haar EP is de moeite waard om er in de collectie bij te hebben. Dat de registratie op de EP een digitale oorsprong heeft wil ik deze keer Music on Vinyl niet aanrekenen. Dat vinden we pas storend bij oude analoge opnamen.

Misschien gaan we met Sharon Kovacs zelfs een keer het Eurovisiesongfestival winnen. Per slot van rekening waren Anouk en Ilse de Lange ook niet te beroerd om daaraan mee te doen.