John koning | 02 januari 2015 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Muziek recensie Jerry Garcia & David Grisham

Met Jerry Garcia als zanger / componist en oprichter van de “The Grateful Dead” zou je bijna geneigd zijn om een recensie zoals deze te beginnen met herinnert u zich deze nog. Samen met David Grisman, die vooral wordt geassocieerd met bleugrass country muziek heeft deze gitarist, in april 1991, een dubbel album opgenomen.

Ruim 20 jaar later is dit album opnieuw uitgebracht op het “Mobile Fidelity Sound Lab” label. 

Een album waar ik mezelf in eerste instantie niet zo veel van kon voorstellen, natuurlijk vanuit mijn jonge jaren ken ik de band “The Grateful Dead” maar op dit album spelen deze twee heren een totaal ander soort muziek. Je omschrijft deze muziek het beste als, Country en progressieve Bluegrass.

Het album start met een echte klassieker “The Trill is Gone” een blues nummer dat door iedere zichzelf respecterende artiest is opgenomen, grote namen zoals BB King, Eric Clapton en U2 hebben dit nummer op hun repertoire staan. 

Het tweede nummer draagt de titel Grateful Dawg, een compositie van beide heren die grotendeels instrumentaal is. Hier duidelijk de combinatie gitaar en mandoline herkenbaar en goed hoorbaar dat beide heren wel degelijk zeer goed overweg kunnen met hun instrument.

Nummer drie, Two Soldiers, is een ballade die mij persoonlijk wat minder aanspreekt.

Kant twee begint met Friend Of The Devil, een compositie van John Dawson, Jerry Garcia en Robert Hunter (tekst schrijver van “The Grateful Dead” ). 

Het tweede nummer Russian Lullaby vind ik persoonlijk een instrumentaal erg sterk nummer met voor mij, zang die mij minder aanspreekt. 

Het laatste nummer Dawg’s Waltz is een heerlijk rustig instrumentaal nummer, een compositie van David Grisman.

Kant drie, opent met Walkin’ Boss, met naadloos op elkaar aansluitend spel van beide heren, instrumentaal gezien wederom één van de betere nummers op dit album.

Als tweede nummer op deze kant, Rockin Chair, een mooie ballade die je een relaxed gevoel geeft, heel prettig om naar te luisteren.

Kant vier wordt gevuld met Arabia, een nummer van ruim 16 minuten, wederom een strakke combinatie van instrumenten met perfect aanvullende percussie van Joe Craven.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de dubbel LP is zonder meer goed, breed stereo beeld en zeer duidelijke en heldere definitie en plaatsing van de instrumenten, de opname (re-mastered) is zonder meer uitstekend.

Als je bedenkt dat de eerste opname in april 1991 was is de hernieuwde uitave van 2014 zonder meer een aanrader als het gaat om geluidskwaliteit.

Tracklijst

1 The Thrill Is Gone                       

2 Grateful Dawg                              

3 Two Soldiers                                                         

4 Friend of the Devil                                              

5 Russian Lullaby                                                  

6 Daw’g Waltz                                                       

7 Walkin' Boss                                                         

8 Rockin' Chair                                                     

9 Arabia          

Label: MFSL