Gerald Ruiter | 04 augustus 2012 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Manger – Musik wie von einem anderen Stern

Manger is een Duitse luidspreker fabrikant. Om de kwaliteiten van hun luidsprekers te demonstreren heeft Manger een eigen test plaat gemaakt, die zowel op CD als op een 180 grams dubbel LP te verkijgen is.

Voor dit verslag heb ik geluisterd naar de vinyl versie, die werd afgespeeld op mijn Bluenote (tegenwoordig Goldenote) Bellavista Signature draaitafel en Lyra Delos element en weergeven door Bluenote Ducale luidsprekers. D

Er staan 15 tracks op deze dubbelaar waarmee de draaitafelcombinatie behoorlijk aan te tand kan worden gevoeld wat betreft natuurlijkheid en dynamiek. Op de eerste plaat domineren vooral klassieke stukken, terwijl de tweede plaat moderner werk bevat. Alle tracks blinken uit in opnamekwaliteit waarbij elk nummer bepaalde aspecten van de muziekbeleving belicht.

Het eerste nummer laat op volle sterkte de klokken van de Güthersloh kerk horen, waarbij je echt het gevoel krijgt dat je er middenin staat en de grootte van de verschillende klokken duidelijk waar te nemen is. Het tweede nummer op de plaat geeft een hoorspel weer: Der Himmel deckt alles mit Stille zu. De stemmen en de geluidseffecten treden tot ver buiten de speakers en verplaatsten zich door de kamer. Je wordt hierdoor dan ook echt bij het verhaal betrokken.

Daarna volgen aan aantal klassieke stukken waarvan een sommige juist heel verfijnd en subtiel klinken en andere juist weer een flink orkest in je woonkamer weten neer te zetten. De verschillende instrumenten en stemmen krijgen heel duidelijk een eigen plekje. Je kunt hiermee dan ook heel goed het dynamische bereik en het holografische plaatje beoordelen. Ik ben geen groot klassiek liefhebber, maar deze opnames zijn van dermate hoog niveau, dat ze mijn aandacht weten vast te houden en ze smaken naar meer.

Ook de tweede LP met de modernere nummers weet de set behoorlijk aan het werk te krijgen, waarbij zowel de sterke punten als de bottlenecks goed te beoordelen zijn. Eén van mijn favoriete tracks op dit album is Walking on the Moon van The Yuri Honing Trio, een instrumentale versie van het origineel van The Police. De instrumenten, zoals de drums, bass en saxofoon zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Je hoort het vel van de drums meetrillen en de lucht door de saxofoon blazen. Het geeft daarmee een enorme live-ervaring. 

De volgende track Jazz Variant door The O-zone Percussion Group doet daar nog weer een stapje boven op en dit is echt genieten. Ik begin nu te merken dat mijn nieuwe, recent aangeschafte Lyra Delos element, nog niet helemaal is ingespeeld. Ik heb daarom besloten dat dit nummer een goede referentie zal zijn om het inspeelproces van mijn element te beoordelen. 

Dit is ongetwijfeld de allerbeste LP opname die ik tot nu toe heb beluisterd en daarmee een aanrader voor een ieder die zijn of haar set eens echt goed wil beoordelen of wil demonstreren. Uiteindelijk draait het om de muziekbeleving en deze plaat bewijst voor mij dat dit voor een heel groot deel afhankelijk is van de kwaliteit van de opname en de muziekinstallatie.

Tracklist

Kant A:

01. Güthersloh Church Bells - Full chiming (Soundstage)

02. Der Himmel deckt alles mit Stille zu (Radio Play)

03. Bruno-Leonardo Gelber - Beethoven, Sonato No, 8, In C Major, Op. 13 (Piano)

04. Herman Prey - Beethoven, Ich Liebe Dich (Male Vocals)

Kant B:

05. Sonatori de la Gioiosa marca - Vivaldi, “Winter” from “The Four Seasons”, 3rd movement ( String Octet)

06. Leipziger Gewandhaus Orchestra, Herbert Blomstedt - Haydn, Symphony No. 67, F Major, 1st movement (Symphony Orchestra)

07. Berlin Philharmonic Orchestra, Olga Borodina (mezzo-soprano) - Stravinsky, Pulcinella, Tarantella (Symphony orchestra, female vocals)

08. Renaud Garcia - Fons-Ghazali (Double-bass)

Kant C: 

09. Stefano Grondona - Tarrega, Capricho Arabe (Classical Guitar)

10. The Treya Quartet - Fauré, Pavane (Jazz quartet)

11. Livingston Taylor - Isn’t She Lovely (The Whistling Livingston Taylor)

12. Livingston Taylor - Grandma’s Hands (Gospel Choir, A capella) 

Kant D: 

13. The Yuri Honing Trio - Walking On The Moon (Jazz Trio)

14. The O-zone Percussion Group - Jazz Variants (Percussion ensemble)

15. Marla Glen - The Cost Of Freedom (Rockn’ Soul)

W: www.manger-msw.de

Impoteurt :  Ceelen techniek
W: www.ceelen.nl