Gerald Ruiter | 18 juli 2012 |  <   > |
TAGS: Muziek |

Stan Getz & Luiz Bonfa - Jazz Samba Encore

Eerder schreef voor ik voor Puresound over het album Jazz Samba van saxofonist Stan Getz in samenwerking met gitarist Charlie Byrd, een plaat die dit jaar z’n 50e verjaardag viert en het begin was van een nieuwe stijl binnen de Jazz, de Bossa Nova.

Een jaar later (1963) kwam er een vervolg op het oorspronkelijke Jazz Samba album als resultaat van de samenwerking tussen Getz en gitarist Luiz Bonfa: Jazz Samba Encore!, op het befaamde Verve label. Dit album is opnieuw uitgebracht door Speakerscorner in een fraaie 180 grams uitvoering welke ook weer uitermate goed klinkt.

Het album bevat 10 tracks waarbij Getz en Bonfa elkaar perfect aanvullen en afwisselen alsof ze elkaar een verhaal te vertellen hebben. Daarnaast is de Braziliaanse zangeres Maria Toledo prominent op dit album te horen; niet alleen met zang maar ook met sfeervolle vocalen, zoals bijvoorbeeld in het intro van Sambalero waarmee het album van start gaat. 

In vergelijking met het oorspronkelijk Jazz Samba klinken de nummers wat rustiger en samen met de stem van Toledo maakt dat Encore! nog wat warmer en intiemer. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het melancholische Insensatez (How Insensitive). Dit nummer is gecomponeerd door Antonio Carlos Jobim en geïnspireerd op de Prelude Op. 28, No. 4 van Chopin. Het is inmiddels door vele artiesten gecoverd en ik ken ze niet allemaal, maar ik vind de uitvoering op dit album de mooiste die ik tot nu toe heb gehoord. 

Ook O Morro Nao Tem Vez is prachtig en heeft iets treurigs. Het daaropvolgende nummer Samba De Duos Notas en de eerste 4 nummers op de B kant klinken daarentegen weer luchtig en vrolijk. Um Abraco No Getz is een eerbetoon van Bonfa aan Getz en heeft een aanstekelijke drive waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Het album wordt afgesloten met het donkere Ebony Samba.

Encore betekent toegift en is daarmee het toefje slagroom op het eerste Jazz Samba album. Eigenlijk horen beide albums gewoon als set bij elkaar in de platencollectie.

Tracklist

Kant A:

1. Sambalero

2. So Dance Samba

3. Insensatez

4. O Morro Nao Tem Vez

5. Samba De Duas Notas (Two Note Samba)

Kant B:

1. Menina Flor

2. Mania De Maria

3. Saudade Vem Correndo

4. Um Abraco No Getz (A Tribute To Getz)

5. Ebony Samba

Label: Speakers Corner