nieuwsredactie | 06 februari 2017 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Technics Grand Class SL-1210GR

De terugkeer van een legende: de nieuwste direct aangedreven draaitafelsystemen SL-1200GR en SL-1210GR van Technics luiden een nieuw hoofdstuk in voor de muziekgeschiedenis

Technics heeft vandaag een nieuw direct aangedreven draaitafel aangekondigd, de Grand Class SL-1210GR (zwart). Eerder dit jaar werd al de SL-1200GR (zilver) geïntroduceerd. In beide modellen is de geavanceerde technologie van de SL-1200G toegepast, die werd ontwikkeld als de referentie voor direct aangedreven draaitafels voor de volgende generatie. De nieuwe modellen bieden niet alleen deze legendarische kenmerken. Er is ook gebruikgemaakt van nieuwe materialen en een nieuw technisch ontwerp, waardoor een nog grotere groep audioliefhebbers kan genieten van een geweldige geluidskwaliteit.

De SL-1200G van Technics is een iconische draaitafel en al generaties lang de eerste keus van vinyl fans. Het is niet alleen de geluidskwaliteit waarom hij zo populair is. Hij staat ook bekend om zijn flexibiliteit en robuustheid. De vernieuwde versies van deze legendarische draaitafel, de SL-1200GR (zilver) en SL-1210GR (zwart), zijn verkrijgbaar vanaf mei 2017. Zoals klanten mogen verwachten van Technics, leveren de SL-1200GR en SL-1210GR een optimale geluidskwaliteit. Bovendien bieden deze nieuwkomers dezelfde kenmerken waarom hun iconische voorganger zo populair was onder dj's: duurzaamheid, schokbestendigheid, betrouwbare directe aandrijving en een instelbaar toerental. Voor de nieuwe modellen is verder gebruikgemaakt van nieuwe materialen en een nieuw technisch ontwerp. "De SL-1200GR en SL-1210GR bieden het beste van twee werelden", aldus Michiko Ogawa, Directeur van Technics bij Panasonic. "We zijn ervan overtuigd dat beide modellen zullen voldoen aan de verwachtingen van Technics-fans wereldwijd. Ons doel was ons topsegment uit te breiden voor audioliefhebbers en professionele dj's."

Traditionele analoge en toonaangevende digitale technologieën van Technics samengesmolten

De in 2016 geïntroduceerde SL-1200G was een combinatie van traditionele analoge en geavanceerde digitale technologie van Technics. Zijn fantastische prestaties schokten de hifimarkt en herdefinieerden de referentie voor direct aangedreven draaitafels.

Bepaalde onderdelen van de SL-1200G werden opnieuw ontwikkeld voor de SL-1200GR en de SL-1210GR, zoals de kernloze direct aangedreven motor en technologie voor nauwkeurige motorcontrole, de zeer stevige bovenlaag en de uiterst gevoelige toonarm. Hierdoor kunnen audioliefhebbers met de SL-1200GR en SL-1210GR genieten van muziek met het rijke, robuuste geluid van analoge opnamen.

Kernloze direct aangedreven motor voor stabiele rotatie

In tegenstelling tot systemen met riemaandrijving en andere systemen, laten direct aangedreven systemen de motor op lage snelheid draaien en sturen ze de bovenlaag rechtstreeks aan. Dit concept biedt talrijke voordelen. Zo neemt de S/R-ratio als gevolg van motortrillingen en vertragingsmechanismen vrijwel niet af. En doordat er geen onderdelen hoeven te worden vervangen, is het systeem gedurende lange tijd betrouwbaar.

In 2016 ontwikkelde Technics de kernloze direct aangedreven motor met twee omhoog gerichte rotoren en rotormagneten aan beide zijden. Die maken een eind aan onregelmatige rotatie van de motor, ook wel cogging genoemd, een probleem dat alleen voorkwam bij direct aangedreven systemen. Deze motor werd aangepast voor de SL-1200G, die de hifimarkt opnieuw even op zijn grondvesten deed schudden. Voor de SL-1200GR en SL-1210GR is dezelfde designfilosofie gehanteerd, maar is om cogging tegen te gaan een nieuwe kernloze direct aangedreven motor met enkele, omhoog gerichte rotor ontwikkeld.

De rotatiecontrole van de SL-1200GR en SL-1210GR, die de nauwkeurigheid van de motor controleert en corrigeert, maakt net als bij de SL-1200G gebruik van de nieuwste motorcontroletechnologie van Blu-ray-apparaten. Bovendien is het elektrische circuit afgestemd om de nieuw ontwikkelde motor van de SL-1200GR en SL-1210GR optimaal te laten presteren.

Bovenlaag van de draaitafel: stevig en trillingsdempend

De bovenlaag is zeer stevig en dempt trillingen dankzij een tweelaagse constructie met geluiddempend rubber op de volledige achterkant van het gegoten aluminium. Dit maakt een eind aan de onnodige resonantie die anders zou worden overgenomen door de plaat, en zorgt zo voor helder geluid.

Om de trage massa te vergroten en trillingen te verminderen, is de vorm van het gegoten aluminium gedeelte door middel van simulatie geoptimaliseerd. Met zijn 2,5 kg (inclusief rubberen mat) is de bovenlaag van de SL-1200GR en SL-1210GR 0,8 kg zwaarder dan die van de oudere SL-1200MK5. De achterkant van de bovenlaag is bovendien voorzien van ribben om hem steviger te maken. Door het vergrote contactgebied met het geluiddempende rubber zijn de dempings-kenmerken meer dan twee keer zo goed als die van de SL-1200MK5.

Toonarm met grote initiële bewegingsgevoeligheid

De toonarm houdt de rotatie van de plaat bij en zorgt dat deze met grote nauwkeurigheid wordt gelezen. Technics koos voor een traditioneel vaak gebruikte universele S-vormige toonarm met statische balans. Die heeft een aluminium buis die het materiaal van de toonarmbuis fantastisch licht en stevig maakt.

Net als die van de SL-1200G, maakt de draagsectie van de toonarm van de SL-1200GR en SL-1210GR, met oorspronkelijke balhoofdophanging van Technics, gebruik van een strakke behuizing met uiterst nauwkeurige lagers. De grote initiële bewegingsgevoeligheid van 5 mg of minder wordt gerealiseerd door handmatige montage en aanpassing door deskundige Japanse vakmensen. Als gevolg hiervan worden de groeven van de plaat nauwkeurig gevolgd.

Onder de toonarm zijn vergulde Phono-aansluitingen en aardklemmen voor verwisselbare kabels geplaatst, waardoor veel verschillende soorten kabels kunnen worden gebruikt. De constructie met metalen schermen aan de binnenkant van de behuizing vermindert bovendien de gevolgen van extern geluid.

Zeer stevige behuizing en sterk dempende siliconen isolatoren voor mooi geluid en isolatie van verschillende trillingen

De SL-1200GR en SL-1210GR zijn zeer stevig, dankzij een behuizing met tweelaagse constructie die de BMC en het gegoten aluminium frame grondig met elkaar verbindt.

De isolatoren die de behuizing ondersteunen, maken, net als in de SL-1200G, gebruik van speciaal siliconenrubber dat niet alleen trillingen sterk dempt, maar ook langdurig betrouwbaar is. Trillingen in horizontale richting worden geabsorbeerd door versterking met cilindrische buizen met microcelpolymeren. Hoewel de technologie van de SL-1200G is overgenomen, zijn de isolatoren speciaal aangepast aan de eigenschappen van de SL-1200GR en SL-1210GR.

Specificaties SL-1200GR en SL-1210GR

Technologie voor rotatiestabiliteit

 Kernloze direct aangedreven motor

 Uiterst nauwkeurige motorcontroller

Constructie voor trillingstolerantie

 Sterk dempende draaitafelbovenlaag

 Stevige behuizingconstructie

 Siliconenrubberen isolatiemateriaal

Hoogwaardige onderdelen

 Toonarm met hoge gevoeligheid

 Vergulde verwisselbare aansluitingen

Technics Definitive-design

Overgenomen uit de SL-1200-serie

Draaitafelgedeelte

 Type: direct aangedreven draaitafel met handbediening

 Draaitafelsnelheden: 33 1/3, 45, 78 t/min

 Aanpassingsbereik: ±8%, ±16%

 Starttorsie: 2,2 kg/cm

 Acceleratie: 0,7 s van stilstand tot 33 1/3 t/min

 Trillingen: 0,025% W.R.M.S.

 Diepe klanken: 78 dB (IEC 98A-gekeurd)

 Draaitafelbovenplaat: gegoten aluminium

 Diameter: 332 mm

 Gewicht: circa 2,5 kg (inclusief rubberen plaat)

Toonarmgedeelte

 Type: universeel, statische balans

 Effectieve lengte: 230 mm

 Overhang: 15 mm

 Spoorfouthoek: Minder dan 2° 32' (in de buitenste groef bij platen van 30 cm)

Minder dan 0° 32' (in de binnenste groef bij platen van 30 cm)

 Kophoek: 22°

 Verstelbereik armhoogte: 0-6 mm

 Verstelbereik stylusdruk: 0-4 g (directe aflezing)

 Gewicht headshell: circa 7,6 g

 Toepasselijk bereik van het cassettegewicht: [zonder hulpgewicht] 5,6-12,0 g (14,3-20,7 g inclusief headshell) [met hulpgewicht] 10,0-16,4 g (18,7-25,1 g inclusief headshell)

 Afmetingen cassettemontage: JIS 12,7 mm, interval

 Kabelschoen headshell-aansluiting: 4-pins kabelschoenaansluiting van 1,2 mm φ

Aansluitingen

 Audio-uitgang: Phono (pin-aansluiting), Earth-aansluiting

Algemeen

 Voeding: 230 V wisselstroom, 60 Hz

 Stroomverbruik: 11 W (circa 0,2 W in stand-by)

 Afmetingen (B x H x D): 453 x 173 x 372 mm

 Gewicht: circa 11,2 kg

Informatie

Web: www.technics.com