Archief

Onno Kiviet | 04 juni 2014 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Soulution - hot news!

Al vanaf de start in 2005 heeft de Zwitserse high-end audiofabrikant Soulution regelmatig voor opzienbarende en grensverleggende ontwerpen en ontwikkelingen gezorgd. Op zich niet zo vreemd wanneer het streven van deze in perfectie gespecialiseerde onderneming het tot de beste van de markt willen horen is.

Normaal gesproken volgt bij zo’n uitspraak al snel een meewarig hoofdschudden, ware het niet dat Soulution ondersteund door de technologische kennis van hightech moedermaatschappij Spemot, ook technisch daadwerkelijk in staat is deze beloftes waar te maken! 

Op de begin januari dit jaar gehouden Amerikaanse CES en onlangs gehouden High End in München pakte deze onderneming dan ook flink uit met een aantal bijzondere noviteiten.

Als eerste is dat de gloednieuwe 560 D/A-converter uit de populaire 5-serie. Gebaseerd op de beproefde techniek van de vorige generatie 745 SACD-speler, is dit apparaat in staat om werkelijk ieder detail en nuance van digitaal bronmateriaal om te zetten in state of the art analoge signalen. Uiteraard is deze DAC in staat alle op dit moment geldende formaten zoals PCM, DXD en DSD te verwerken, waarbij de 5 verschillende ingangen (AES/EBU, SPDIF, optisch, USB en LAN) voor een grote veelzijdigheid zorgdragen. De upsampling module die is gebruikt in de Soulution 745 en 740 modellen, is voor de nieuwe 560 D/A-converter volledig opnieuw ontworpen en nu gebaseerd op een veel krachtiger 32 bit floating point SHARC DSP. Het extra verwerkingsvermogen van deze DSP chip zorgt daarbij voor zowel een veel hogere nauwkeurigheid van het upsampling rekenproces als de integratie van speciale apodizing digitale filters en Soulution’s innovatieve Zero-Phase-Technology. 

 

Deze Zero-Phase-Technology is dermate bijzonder en vooral effectief, dat het wel wat extra uitleg verdient. Door deze zogenaamde ‘nul-fase-technologie’ wordt namelijk één van de grootste problemen van digitaal afspelen nu voor eens en altijd aangepakt. Namelijk het corrigeren van de nog altijd bij ieder formaat en resolutie optredende faseverschuiving door de vereiste low-pass filtering. Zelfs bij puur DSD bestandsformaat zijn nog altijd 3e orde low pass filters nodig die al snel voor een ongewenste faseverschuiving van 15° zorgt. Bij het gebruik van de Zero-Phase-Technolgy is het de Soulution technici gelukt de fase fout van het analoge muzieksignaal terug te brengen tot slecht 1° bij een frequentiebereik van 20 Hz tot 100 kHz! De gehoormatige impact van deze ogenschijnlijk slechts kleine veranderingen is werkelijk enorm groot en zorgt voor een forse toename aan authenticiteit van het muzieksignaal. Omgezet in ‘gewone taal’ spreken van dan naast een treffender reproductie van de klank van echte instrumenten, over een verdere afname van de doorgaans in vergelijking tot analoog nog immer aanwezige digitale eigen signatuur, meer en beter gedefinieerde klankkleuren en meer ‘lucht’ rond instrumenten. 

Uiteraard zal deze belangrijke klank verbeterende technologie ook in alle huidige Soulution SACD-spelers zoals de nieuwe 541 en 746 worden doorgevoerd en kunnen reeds bestaande modellen bij uw plaatselijke dealer worden opgewaardeerd door wisseling van de DSP print. 

Als laatste vragen wij nog graag uw aandacht voor de machtige nieuwe 725 voorversterker. Waar voorganger 720 al kwalitatief ontzettend goed was en met recht lange tijd Soulution’s beste voorversterker vormde, gaat de nieuwe 725 aan dat zeer hoge niveau nog eens met verve voorbij. Naast verschillende andere onderhuidse wijzigingen, komt dit onderscheid vooral voor rekening van de volledig nieuw ontwikkelde analoge voedingseenheid met snellere en meer precieze voltage regulatie en maar liefst 400.000(!) µF aan opslagcapaciteit. Niet alleen wordt hierdoor de levering van piekstroom dramatisch verbeterd maar is vooral de weergave werkelijk indrukwekkend.  

Ondergebracht in de voor dit Zwitserse merk zo kenmerkende ultra strak gevormde aluminium behuizing, beschikt deze voorversterker over exact dezelfde buitenmaten als de meeste andere leden van de 5 serie. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch verantwoord totaalgeheel, maar door onderhuidse toepassing van een groot deel van de geavanceerde techniek uit de aanzienlijk kostbaarder 7 serie, ook in technische zin voor een optimaal samenspel.

Feitelijk mag een voorversterker het aangeboden muzieksignaal alleen maar versterken of verzwakken en verder op geen enkele manier het signaal aantasten. De Soulution 520 voorversterker is hier door zijn extreme aandacht voor zelfs het kleinste detail, optimaal toe in staat. Bovendien weet hij dit te combineren met state of the art technische specificaties en een fluweelzacht functioneren. Hier dus geen enkele hoorbare vervorming, brom of ruis en naast een tegelijkertijd verwaarloosbare overspraak, ook een enorme bandbreedte tot maar liefst 1 MHz! 

Ook al is de 520 voorversterker voor een optimale flexibiliteit wel voorzien van gebalanceerde (XLR) in- en uitgangen. Soulution typisch is de inwendige lay-out van het apparaat echter bewust ongebalanceerd opgebouwd. Volgens de ontwerpers zorgt zo’n opzet namelijk voor aanzienlijk minder componenten in de signaalweg, waardoor een nog natuurlijker en meer pure weergave kan worden bereikt. 

Naast de bijzonder complete uitrusting en alle technische perfectie, is de 520 tenslotte ook standaard voorzien van een bijzonder hoogwaardige phono MC voorversterker. Niet alleen is dit voorversterkergedeelte door zijn uitgebreide instelmogelijkheden optimaal op ieder MC element instelbaar, maar ook is deze direct afgeleid van het 720 topmodel! Dit alles resulterend in een voor zowel analoge als digitale bronnen, zeer muzikaal en analoog aandoend eindresultaat.

Voor meer informatie

Symphony Audio Import