Archief

Tekst en Fotografie : © Vinyl Ivan | 03 maart 2015 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

ASSA 2015 show verslag deel 2

In het eerste deel van het ASSA show verslag mochten de importeurs Musical Reality, HiHat Audio, Hifinesse en AND Benelux als eerste de bal aftrappen. In dit tweede deel is de bal doorgepasst aan de importeurs More Music, Audiac, Indiana Line en Hear Everthing Audio.

More Music

De importeur More Music pakt ieder jaar stevig uit en ook dit weekend kon het publiek zich weer vergapen aan al het moois dat uitgestald staat.  


(voor vergroting: foto's aanklikken)

De luidsprekerset Audio Physic Cardeas Plus+ staat aangesloten aan een Pass Labs XP-20 voorversterker met twee Pass Labs XA100.8 mono eindversterkers. De Cardeas Plus+ is een 3,5 wegs luidspreker en dat zou betekenen dat er een extra speakerunit is voor de frequentieband hoog bass en laag-midden. Het heeft een gevoeligheid van 89dB. 

De digitale combinatie is een Aurender W20 en dCS Vivaldi DAC. De Aurender is een online jukebox met zijn eigen harde schijf van 12TB en een interne solid state drive geheugen van 240GB om muziek af te spelen. De Aurender heeft wel een DAC nodig en dat is hier in de vorm van het Britse topmerk dCS. De dCS Vivaldi DAC zou PCM data aankunnen van maximaal 24bits/384kHz. 

Een mooie aanvulling aan het Aurender assortiment. Onderop staat de Aurender X725 een versterker mét DAC. De versterker doet 2x100 Watt bij 8 Ohm en heeft naast een USB input, ook een digitale ingang om een CD-speler aan te sluiten. De interne DAC doet 24bits/192kHz en heeft Direct Stream Digital (DSD) functionaliteit. Op de versterker/DAC staat de online muziekspeler Aurender X100.  Deze kan over een harde schijf beschikken van 1, 6 of 12TB en heeft een solid state drive geheugen van 120GB om muziek af te spelen. Beide apparaten zijn te bedienen met een Apple- en Android app. 

Het blijft bij More Music kijken naar mooie apparatuur, zoals hier naar dCS. Op zondag stond de hoofdset in een mooie "flow" te spelen, maar misschien ben ik geen Pass Labs luisteraar het is me te vriendelijk en te 'zacht'. Het gitaarspel klonk mooi in de ruimte. Ik ben benieuwd hoe de Duitse Audio Physic luidsprekers presteren met een ander versterkermerk.  

De Primare voor- en eindversterker combinatie de Primare PRE60 en A60, natuurlijk met alle benodigde streaming inputs. 

Een nieuw product bij More Music van het Amerikaanse Shunyata de Venom EU7 een mooi stekkerblok met overbelastingprotectie. Om terug te komen op het showthema Klank en Design: mochten de Amerikanen meelezen via Google Translator waarom is de aan/uit knop grijs, dat correspondeert niet met het zwarte plastic gebruikt bij de stopcontacten? 

Audiac

Audiac is sinds 2014 importeur van luidsprekerfabrikant Sonus Faber, de bezoekers werden daarom wederom getrakteerd op een demonstratie van deze Italiaanse alleskunners. Maar Sonus Faber moest het podium delen met Wadia, want importeur Audiac had op de Audioshow Studio Alkmaar 2015 dé wereldprimeur met de Wadia Mediaserver M330. Dezelfde week binnengevlogen uit Amerika en dankzij het harde werken van de Nederlandse ploeg stond de Wadia server haar prestaties te vertonen. 

De zaal was bij mijn eerste bezoek tot de nok toe vol gevuld met luisteraars, dat geen foto's van de apparatuur te maken was. In de verdonkerde zaal tussen twee staande heren in toch nog één foto kunnen maken, als bewijs van de vele bezoekers. Op een later tijdstip, maar snel terugkomen. 

Want wat kon men beluisteren? Een Wadia M330 mediaserver gecombineerd met twee Wadia A340 eindversterkers aangesloten aan een set luidsprekers van het model Sonus Faber Olympica III. De muziekserver is aan te sturen vanaf je webbrowser, tablet of smartphone en heeft een uitgaand signaal van 24bits/192kHz. 

De Wadia M330 mediaserver streamt de bekende muziekdiensten en heeft 1Tb aan geheugen voor muziek. De mediaserver kan rechtstreeks aangesloten worden op de Wadia eindversterkers door een interne volumeregeling. De A340 eindversterker is een mono eindversterker en beschikt over 1x400 watts bij 8 Ohm. 

De Sonus Faber Olympica III is een drie-wegsluidspreker van een stevige 88 kg, een frequentiebereik van 35 Hz - 30 kHz en een ingangsgevoeligheid van 90 dB. De set speelde de zaal letterlijk vol.

Een Wadia 321 Decoding Computer, een voorversterker/DAC oplossing met vijf digitale inputs, inclusief USB. De reguliere inputs kunnen een datastroom aan van 24bits/192kHz, de USB een 32bits/192KHz.  

Wadia maakt haar naam nog steeds waar, als digitale topfabrikant. 

Een Britse fabrikant wist me te verassen in de volgende stereoset. We luisterden naar een Arcam CDS27 CD-speler met streaming mogelijkheid en de Arcam A39 versterker aangesloten aan een Sonus Faber Venere 3.0. 

De Sonus Faber Venere 3.0 is in drie kleuren te krijgen: zwart, wit en hout. 

Arcam heeft me nooit echt kunnen aanspreken, maar deze set maakt wel heel gemakkelijk muziek. Een prima combinatie met de Sonus Faber. De Arcam A39 versterker doet 2x120Watts bij 8 Ohm en beschikt over een phono input voor je draaitafel. De versterker beschikt over een klasse G instelling. Als ik het goed begrijp wordt een tweede voeding ingeschakeld bij grote vermogens, bij lage vermogens werkt de schakeling in klasse A. De CD/netwerk-speler CDS27 beschikt over een TI/Burr Brown PCM1794 chip, het maximale signaal is 24bits/192kHz met digitale inputs als USB 2.0 en een netwerk ingang. Voor de format fans kan de CDS27, ook SACD's afspelen.

 

Aan de overkant staat een kleine Wadia stereoset: De Wadia di122 Digital Audio Decoder met de eindversterker A102 Power Amplifier en Sonus Faber Venere 2.0 luidsprekers aangevuld met een Sumiko subwoofer. 

Nog meer mooie Wadia oplossingen, waarbij deze set het showthema: Klank en Design extra eer aan doet. De kleine eindversterker A102 was de tweede Wadia primeur en doet een 2x50 Watts bij 8 Ohm. De Wadia di122 Digital Audio Decoder, deze voorversterker/DAC beschikt over 5 digitale inputs en kan signalen aan van 24bits/192kHz. Aan de USB input naast de reguliere PCM signalen (32 bits) ook DSD, Direct Stream Digital.

 

Dit pronkstuk is de Sonus Faber Lilium. Op de show jammer genoeg niet spelend te beluisteren. De schoonheid in afwerking en vorm zijn moeilijk te vangen in een foto.

Indiana Line

Naast de demonstratiekamers met superlatieve prijzen voor mooie hifi apparatuur staat ook importeur Indiana Line weer met vriendelijk geprijsde hifi.

Nieuw dit jaar is het merk Kennerton Audio Equipment. Kennerton is het luxe audiomerk van Fischer Audio. Het merk is gestart in 2006 door een groep enthousiastelingen met ervaring in de hifi-industrie. Fischer Audio maakt hoofdtelefoonsets, dus geen wonder dat het merk met Kennerton dicht bij huis blijft. De Kennerton Magister hoofdtelefoon trekt van nature de aandacht door het mooie hout. Het hout is meer dan 2000 jaar oud, en je verwacht daarom dat de hoofdtelefoon erg zwaar is, maar deze blijkt licht te zijn. Het stond aangesloten aan de buizenhoofdtelefoonversterker Kennerton Ego. Daar zit een DAC in, zodat het aan te sluiten is aan je computer via de USB ingang of aan je CD-speler via AUX. De DAC-chip is een Burr Brown PCM2702.

De in-ears waren niet te beluisteren, maar het zag er goed uit: het in-ear instapmodel Kennerton Laguz. 

De importeur was ook te spreken over de Kennerton kabels, een zeer welkome aanvulling op zijn assortiment, bestaande uit voornamelijk luidsprekers.

Want we vergeten bijna de hele batterij Italiaanse Indiana Line luidsprekers, die meegebracht waren naar Alkmaar.

Van grote Indiana Line speakers tot de kleine luidsprekers mooi afgewerkt in wit of zwart pianolak: de Indiana Line Tesi 242. 

Hear Everything Audio

De producten van importeur Hear Everything Audio werden gecombineerd met Devialet van importeur D&D Audio. Het Frans versterkermerk Devialet scoort altijd hoog, en ook dit jaar waren er veel positieve geluiden over deze combinatie. 

We luisteren naar een indrukwekkend mooi Japans CD-loopwerk, de CEC TL0 3.0 gecombineerd met een Devialet versterker 250 en de luidsprekers Russel K. Red 100. De Devialet fungeert als versterker en DAC in één. 

 

De Britse Russel K. Red 100 is een recht toe recht aan luidspreker. Als er ooit een kunstzinnige ode aan de vierhoek wordt gegeven in een museum of expositie ruimte, dan mag deze luidspreker niet ontbreken. De afwerking is niet met hout fineer maar van kunststof. Dat geeft de speaker een stoer uiterlijk. De Russel K. zou voortbouwen op de bekende BBC monitors.

 

Bijzonder aan het CD-loopwerk TL0 3.0 van CEC naast de mooie vorm is dat je de hele "puck" ziet meedraaien. De puck sluit de CD volledig af van het licht, om leesfouten te voorkomen. 

 

De Fransen slaan toe in Alkmaar. Niet met hun revolutionaire Phantom luidsprekers, maar met de bekende Devialet versterkers. Ook al waren de bezoekers enthousiast over deze combinatie, ik had wat meer van de set verwacht. Ik ben benieuwd hoe de Russel K's combineren met andere versterkers.  

Een nieuwe CD-speler bij CEC mét streaming mogelijkheid ingebouwd, de CEC CD5. De Japanse fabrikant heeft hun beroemde rubberen snaar aandrijving van het CD loopwerk zo gemaakt dat de snaar door de eigenaar zelf te vervangen is. De USB input voor streaming kan signalen aan van 32bits/384kHz PCM en DSD128/5.6MHz. 

Russel K. is ook in mooi pianolak zwart te verkrijgen. 

Het merk Aëdle komt uit Frankrijk en straalt klasse en kwaliteit uit. De hoofdtelefoon Aëdle VK-1 Classic heeft aan 1 kant het signaalsnoer in plaats van aan de twee oorschelpen. De geluidskwaliteit is goed. Ik ben alleen geen fan van on-ears, het drukt te veel op het oor. Aëdle Fransen zit er ook een over-ear in, in de productielijn? 

Einde deel 2

Links naar de andere delen

Voor deel 1 : Klik

Voor deel 3 : Klik

Voor deel 4 : Klik