Archief

Tekst en Fotografie : © Vinyl Ivan | 04 maart 2015 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

ASSA 2015 show verslag deel 3

Na een eerste helft vol met prachtige combinaties is het tijd voor een kleine pauze en de tweede helft. De tweede helft begint met een geweldige aftrap van Nutters Audio, Aspera, Music-Emotion, Hepta Design, Eltim Audio, Centripetal en Pickupnaald.nl.

Pauze

Tijd voor een kop koffie en een broodje. Zowel de kroketten, als de broodjes gezond gingen als een trein in de foyer van het AZ stadion. Het was goed toeven tussen de tevreden bezoekers. Velen haalden eerst een kop koffie, thee of bier na een lange reis voor ze de zalen bezochten.


(voor vergroting: foto's aanklikken)

Tussen de demonstraties door waren er veel geanimeerde gesprekken tussen importeurs en klanten.  

Nutters Audio

Ook muziekwinkel Nutters Audio is aanwezig met LP's en CD's. Nieuw waren de single layer SA-CD's van Universal. 

Voor ieder wat wils bij dé muziekstand van Audioshow Studio Alkmaar!

Aspera

Aspera, Aspera waar zij gij? Door het slechte weer leken we een importeur te missen Aspera van het merk PS Audio. Een bezoeker liep vertwijfeld rond, waar staat Aspera? Maar, onze Belgische vrienden lagen met griep op bed. Hopelijk zijn ze er volgend jaar weer bij mét hun kleine PS Audio Sprout versterker. Een soort Zwitsers zakmes, waar van alles op aan te sluiten valt door zijn interne DAC, phono ingang en Bluetooth ontvanger.

 

Naar buiten kijkend kan de bezoeker genieten van het uitzicht op het voetbalveld, waar ieder grassprietje een zonnebad krijgt. 

Music Emotion

Het eerste tijdschriftnummer van Music Emotion is het september/oktober nummer van 2005. Dat betekent dat in 2015 het 10-jarig jubileum gevierd kan worden van dit mooie audioblad. Ik ben benieuwd waar de redactie van Music Emotion mee gaat komen!

Een abonnement is zo af te sluiten aan de tafel van Music Emotion. Er is keuze genoeg om een tijdschriftnummer eerst uit te proberen.

Hepta Design Audio

Richting de tweede verdieping wordt mij iets gewaar van on-Hepta-achtige proporties. Er staat een nieuwe Hepta luidspreker, maar deze torent dusdanig hoog boven de standaard modellen uit, dat het opvalt. Het is de nieuwe Hepta Sublimis Orator. Het betekent zoiets als "geweldige spreker". Cris heeft het doek verwijderd van de luidspreker, dit gaat zeer gemakkelijk via de oplossing met kleine magneten.  

 

De Hepta Sublimis Orator is afgewerkt met een dik stuk Amerikaanse notenhout. Maar Cris geeft aan dat iedere houtsoort mogelijk is. Van idee tot realisatie heeft het project toch zeker een jaar geduurd. Daarna volgde een aantal maanden van product-ontwikkeling, van testen en luisteren. De Sublimis Orator is een drieweg systeem met 4 speakerunits, waarvan 2 woofers voor het laag.  

 

Voor de luidspreker fans volgt nu een bekend aantal namen. De tweeter unit is van Scan-Speak, uit Denemarken. De midden en laag units zijn van Seas, Noorwegen. Intern is er gebruik gemaakt van Kimber Kable bekabeling en in het filter zitten Mundorf onderdelen. Een stevige versterker heeft deze luidspreker wel nodig, denk aan een Marantz, LUA of Moon. 

 

Ietwat bedremmeld stonden de andere Hepta topmodellen naast hun grote broer. Eyecatcher blijft de duurzame HeptaSix Eko. 

Eltim Audio

Op de tweede verdieping staat een nieuwkomer op de show: Eltim Audio. Ter display enkele onderdelen van bekende merken als Mundorf, maar ook hele versterker-units. Eltim doet dus in audio-onderdelen van Morel, Mundorf tot Puresonic.

 

Zeer bijzonder om de kwaliteit van een mooie printplaat van zo dichtbij te zien. De vertegenwoordiger van Eltim Audio legt uit dat hij printplaten niet te vol met onderdelen wil zien, dit om magnetische interactie te vermijden. De printplaten moeten ook massief zijn, geen slappe meebuigende platen, dit zou microfonie kunnen veroorzaken. Alles om de geluidskwaliteit, van het originele signaal te waarborgen. 

Eltim bouwt ook versterkers op aanvraag. Hier staat een prototype. Het ontwerp is al verder geëvolueerd, bijvoorbeeld met betrekking tot het wegwerken van de interne bedrading naar de onderkant. Maar tijd om het prototype aan te passen was er nog niet. De eindversterker is volledig symmetrisch opgebouwd. Het apparaat zou de klank van klasse A hebben en het duurzame rendement van een klasse D versterker.

 

Twee onderdelen van een versterker module worden via stevige pinnen met elkaar verbonden. 

Naast transformatoren, ook spoelen als voorbeeld. Dit zit dus in je luidspreker als onderdeel van het filter, om het geluidssignaal over de speakerunits te verdelen. 

Jan Schouten Audioreparatie - Centripetal

Een bekend gezicht in de zaal, Jan is aanwezig om mensen te woord te staan over reparaties of onderhoud van hun geliefde hifi-apparatuur. Maar natuurlijk ook om tevreden klanten te ontmoeten. Zijn recente uitdagende reparaties betroffen een Quad FM3 tuner. Dat bleek letterlijk door een klein probleem, geen ontvangst meer te krijgen. Of een doos uit Spanje gevuld met audio apparatuur, die door Jan vakkundig weer gerepareerd werden. Een leuke uitdaging, die hij graag aannam.  

Audioreparatie vraagt 35 euro onderzoekskosten, veelal blijft een reparatie binnen de 150 euro. Maar een verwachte overschrijding wordt altijd eerst gerapporteerd aan de klant. Het bedrijf zit in Heiloo.

Pickupnaald.nl

Ook het echtpaar De Graaf achter het bedrijf Pickupnaald.nl is aanwezig! Met een ervaring van vele jaren houden zij de draaitafels van Nederland in actie met snaren, naalden en elementen. Ook verkopen ze een hoeveelheid aan accessoires voor vinyl van binnenhoezen tot schoonmaakmiddelen . 

Niko de Graaf geniet nog altijd van nieuwe producten of oude producten, die weer opnieuw op de markt komen. Erg te spreken is hij over het element Audio Technica AT150MLX, een MM-element met MC-achtige kwaliteiten in het hoog. De verschillende vormen naaldstyli kwamen ook ter sprake, en de landen waar nog goede naalden gemaakt worden: Amerika, Japan en Zwitserland. Zo leer je als bezoeker altijd iets nieuws.

Nieuw dit jaar waren de Tonar binnenhoezen.

Einde deel 3

Links naar de andere delen

Voor deel 1 : Klik

Voor deel 2 : Klik

Voor deel 4 : Klik