Archief

Tekst en Fotografie : ©Vinyl Ivan | 03 maart 2015 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

ASSA 2015 show verslag deel 1

In het weekend van 6 en 7 februari 2015 was het tijd voor een nieuwe editie Audioshow Studio Alkmaar in het AZ stadion. De organisator Ben Hoedjes had de importeurs een thema meegegeven: Klank en Design. Nu zit het meestal met de klank wel goed binnen de hifi, maar wat zouden de importeurs met design doen? Zouden ze allemaal iets meenemen, waarmee de partner makkelijk over de streep te halen is om te investeren in audio. En kwam die partner eigenlijk wel mee?

Zaterdag 

Terwijl bus 163 ons afzet loop ik met een echtpaar op, ergens in de 60 die samen helemaal uit Dieren (Gelderland) met het openbaar vervoer zijn gekomen. Een reis van 3 uur, geen probleem want: "Je moet wat over hebben voor je hobby". Beide genieten van muziek. Het was hun eerste bezoek aan het hififestijn. 

Musical Reality

Cor Dekker van Musical Reality pakt zoals altijd groot uit. Dit jaar draaide hij op zijn hoofdset niet met een versterker van KR Audio, maar met zijn nieuwe merk in het assortiment het Amerikaanse Modwright. De versterkers behoren tot de "muscle class", waar de Amerikanen patent op lijken te hebben: groot en zwaar. 


(voor vergroting: foto's aanklikken)

De luidsprekers zijn de bekende Endeavor E-3's, met op de achtergrond een koperen schaal of zoals Cor zegt een boventoon resonator. Het zou de muziek meer natuurlijk en ruimtelijk laten klinken. Er is zelfs een versie om op spelende LP's te plaatsen, als platenspelerpuck.

Onder de CD-speler Helios Stargate een Modwright LS 36.5 buizenvoorversterker met 4 inputs. Deze stuurt een eindversterker aan de Modwright KWA 100SE, een 2x100 Watts bij 8 Ohm.

Wat meteen opvalt is een apparaat dat recent in het tijdschrift Music Emotion (2015-2) is besproken, de Fostac MAXiiMUS P16. Het apparaat wordt aangesloten in de buurt van de stereoset en het zou een natuurlijk geluid bevorderen met meer rust en dynamiek. De werking is binnen een straal van 6,5 meter. Het Zwitserse bedrijf Fostac is gespecialiseerd in oplossingen omtrent elektrosmog.  

 

De beursprimeur van Musical Reality is een nieuwe buizen phonotrap de Modwright PH 150 met PS 150 voeding. De phono voorversterker beschikt over 4 buizen: 2x 6C45 en 2x 6922. Voor MM of MC zijn er de volgende opties via de handige draaiknoppen in te stellen:

- 0, 100 pF, 200 pF, 330 pF, 470 pF en 680 pF (capaciteit - MM)

- 47 kOhm (weerstand - MM)

- 10 Ohm, 50 Ohm, 100 Ohm, 200 Ohm, 500 Ohm, 1K Ohm (weerstand - MC)

- 0dB, 6dB, 12dB (gain knop met voor MC gain: maximaal 72 dB, MM gain: maximaal 57dB mogelijk)

Een klasse AB eindversterker de Modwright KWA 150 (2x150 Watts) werkt in de eerste Watts in klasse A.

 

De geïntegreerde versterker oplossing van Modwright de KWI 200 met optionele phono ingang of DAC (24bits/192kHz) met een 2x200 Watts.

 

Modwright is blijkbaar ook in zwart verkrijgbaar. Bovenop staat een Modwright LS 100 een buizenvoorversterker. Ook hier kan een optionele phono ingang of DAC (24bits/192kHz - PCM1794) worden ingebouwd. De eindversterker KWA 100 doet een 2x100 Watts.

Het lijkt alsof Cor zijn tweede set ongewijzigd heeft opgebouwd net als afgelopen jaren, maar de bekabeling is nieuw met de Master Built Purple Line, en nieuw stereomeubel, de Hybrid Solid Tech modulaire tafel én een nieuwe versterker de KR Baby Kronzilla VA833. 

Voor het eerst dat ik het meemaak op een hifibeurs, maar ik heb tweemaal Nederlandstalige muziek gehoord bij demonstraties. Cor draait bijvoorbeeld de Nederlandstalige artiest Jeroen Zijlstra.

Creatief met verpakkingsmateriaal bij Musical Reality. De Hy-pe is overigens een filter om de stroomvoorziening te verbeteren.

HiHat Audio

Ja, en daar sta je dan als organisator met als thema Klank en Design en dan blijkt Ben eigenlijk met zijn klassieke set up te spelen ofwel: never change a winning team. 

De LUA Con Emozione Mk2 luidsprekers met de Symphonic Line Reference CD-speler, Trinnov Amethyst voorversterker, de LUA Sinfonia GS buizenversterker en een analoge bron.

 

De analoge bron is een platenpeler: Acoustic Solid 111 Metall met Benz Ace-S element. 

Hifinesse

De importeur Hifinesse zet zijn kaarten in op het Deense merk GamuT Audio en neemt meteen de manshoge referentie speaker uit Denemarken mee! Kijk zo hoort het. Ik weet niet of ik de importeur nu ongelooflijk slim vindt of heel lui, maar ieder jaar hebben ze altijd een vertegenwoordiger van één van hun merken om te demonstreren en dit jaar was het de beurt aan GamuT. Voor het publiek erg leuk om iemand van het merk zelf te ontmoeten. In ieder geval voldeed de set prima aan het thema Klank en design! 

Was het zaterdag veel hifi en weinig finesse ofwel erg luid. Bleek het zondag lekker strak en stevig te klinken.

De GamuT - The Superior RS9. De afwerking van de speakers is heel mooi. Een dikke pluim voor design.

Enkele specificaties: Impedantie 4 Ohm, ingangsgevoeligheid 89 dB, frequentiebereik 18 Hz - 60 kHz en 185 kilogram zwaar. Als versterker wordt geadviseerd door de fabrikant minimaal 2x200 Watts en maximaal 2x800 Watts bij 4 Ohms. Natuurlijk bekabeld door Hifinesse met Nordost Odin.

Achtergrond GamuT 

GamuT begon in de jaren 1980 als pro-audio bedrijf Sirius, om versterkers te maken voor opnamestudio's. Sinds 2005 produceert GamuT zowel elektronica als luidsprekers. In 2010 wordt het bedrijf overgenomen door een fabrikant in design meubilair: Kvist Industries. Dit bedrijf bouwde al eerder de luidsprekerkasten voor GamuT en de kasten van de vroege B&W 800 serie. Dat verklaard meteen ook de mooi afgewerkte luidsprekers. In januari 2014 wordt GamuT weer een onafhankelijk bedrijf met verschillende aandeelhouders, waaronder: Kvist Industries, GamuT werknemers en een kleine groep private investeerders. 

 

De GamuT CD3 als bron met als voorversterker de GamuT D3i en twee eindversterkers M250i. De mono eindversterker doet 1x250 Watts. De CD-speler  beschikt over een PCM 1792 converter, goed voor 24bits/192kHz met intern Van den Hul bekabeling.

 

De GamuT Di150 Dual Mono Integrated Amplifier. De versterker heeft 4 reguliere inputs en 2 gebalanceerde ingangen en doet een 2x180 Watts bij 8 Ohm. Een input voor een streaming oplossing lees ik niet in de handleiding van de versterker noch in die van de CD-speler, dus daar kan nog een ontwikkelpunt liggen. Had ik toch maar even gesproken met de Research & Development man van GamuT. Bij navraag blijkt dat er een GamuT DAC aankomt later dit jaar in 2015 met een ingebouwd loopwerk. Klinkt verdacht veel als een CD-speler met digitale ingang(en) om streaming mogelijk te maken.

De afwerking van de GamuT Phi 5 MKII is erg mooi en met name het design van de metalen voeten van de luidspreker vragen de aandacht.

 

Detail van GamuT tweeter uit de luidspreker M'inenT-serie.

AND Benelux

Dit jaar had AND Benelux een eigen demonstratiekamer, deze werd goed bezocht. De bezoekers krijgen een algehele streaming oplossing voorgeschoteld in de vorm van de NAD  M12 digitale voorversterker/DAC, met de digitale eindversterker NAD M22 en Dali Rubicon 8 luidsprekers. 

De M12 voorversterker lijkt een duurzame streaming oplossing, want met modules is het apparaat uit te breiden. NAD noemt het MDC ofwel Modular Design Construction. De standaard aanwezige digitale USB input verwerkt 24bits/192kHz.

De M12 kan zowel de "vinylist" bedienen met haar MM/MC phono input voor een platenspeler, als de "streamer" met de online streaming functionaliteit van PC tot Spotify. Het systeem is uit te breiden met de DD BluOS Module en een HDM-1 HDMI Module voor nog meer digitale mogelijkheden. 

 

De Dali Rubicon 8 heeft een gevoeligheid van 90,5 dB en een frequentiebereik van 38 Hz - 34 kHz. Een makkelijk aan te sturen luidspreker dus. De algehele set klonk goed en hield de aandacht vast van het luisterend publiek. Een geslaagde exercitie voor de importeur, zeker in vergelijking met vorig jaar. De match was aanwezig en er ontstond een mooie holografisch geluidsbeeld. 

Een ander merk is Bluesound, een "online versterker" waarmee je muziek streamt naar je luidsprekers. De muziek wordt bediend via een iOS of Android app ofwel via je tablet of mobiele telefoon. Verschillende muziekdiensten draaien standaard op het product zoals Spotify en Deezer. De versterker doet een 50 Watt bij 4 Ohm en de DAC verwerkt muziek van 24bits/192kHz.

Einde deel 1

Links naar de andere delen

Voor deel 2 : Klik

Voor deel 3 : Klik

Voor deel 4 : Klik