Archief

Onno Kiviet | 04 september 2015 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Panasonic nieuws : Technics draaitafel (prototype)

Panasonic Corporation heeft aangekondigd dat er een prototype van een analoge draaitafel met direct drive gedemonstreerd zal worden op de IFA 2015 in Berlijn, die van 4 tot 9 september 2015 plaats vindt. De draaitafel beschikt over een nieuw ontwikkelde rechtstreeks aangedreven motor met een verbeterde motorcontrole.Panasonic versnelt de verdere ontwikkeling van deze technologie om deze in 2016 op de markt te kunnen brengen onder het hifi-audiomerk Technics.

Conventionele analoge draaitafels hebben vaak problemen met een afname van de geluidskwaliteit als gevolg van kleine trillingen van de motor en verschillende rotatiesnelheden. Om dit probleem aan te pakken en een soepele, zeer stabiele rotatie te garanderen, heeft Panasonic een nieuwe aandrijfmotor ontwikkeld en de uiterst precieze technologie op het gebied van motorcontrole verbeterd. Hierdoor wordt het mogelijk om het warme geluid en de subtiele nuances te reproduceren van de muzikale uitingen die in de analoge groeven van de plaat staan gegraveerd.

Technics draaitafel (prototype)

De nieuwe direct drive-motor heeft de volgende eigenschappen:

- Kernloos statorontwerp dat cogging voorkomt.

- Twee rotoren die de draaglast verminderen en kleine rotatieverschillen (trillingen) verminderen en tegelijkertijd een hoge torsie in stand houden.

- Met olie geïmpregneerde, uiterst nauwkeurige lagers die ongewenste trillingen tijdens het draaien verminderen.

De nieuw ontworpen direct drive motorcontroletechnologie bestaat uit het volgende:

- Spindelmotor controle technologie die de aandrijfmodus van de statorrotatie inschakelt op basis van de bedrijfsomstandigheden voor veel starttorsie en rotatiestabiliteit.

- Adaptieve rotatie controle technologie voor een optimale compensatie op basis van nauwkeurige rotatiepositie detectie en factoren op het gebied van verschillende lasten.

Ontwikkelingsachtergrond en doelstellingen

De afgelopen jaren is er steeds meer vraag naar analoge draaitafels aangezien muziekliefhebbers met name in Noord-Amerika, Europa en Japan de charme van analoge platen weer zijn gaan waarderen.

Panasonic heeft in 1970 ‘s werelds eerste rechtstreeks aangedreven analoge draaitafel op de markt gebracht onder het merk Technics. Dit werd gevolgd door de SL-1200-serie, waarmee het merk lof oogstte voor de uitmuntende geluidskwaliteit en betrouwbaarheid, niet alleen van audiofanaten, maar ook van dance- en muziekclubs, studio’s, dj’s en andere commerciële gebruikers van over de hele wereld. Technics staat tegenwoordig synoniem voor ‘draaitafels’ en is vaak de eerste keus voor club-dj’s, die Technics altijd gesteund hebben en die met smart op een nieuw model wachten.

In september breekt het tweede jaar aan sinds de wederopleving in 2014 van het merk Technics en is het 50 jaar geleden dat het merk werd opgericht7.

Om dit te vieren, heeft Panasonic een analoge draaitafel ontwikkeld die de aloude 'gevoelige akoestische technologie' combineert met geavanceerde digitale technologie om tot nieuwe technologische combinaties te komen. Om klanten wereldwijd nog beter van dienst te zijn, blijft het bedrijf haar technologie verfijnen, waaronder het prototype dat gedemonstreerd wordt op de IFA, waar bezoekers op afkomen die de allerbeste geluidskwaliteit eisen en die veel verstand hebben van audioapparatuur.

Ga voor meer informatie naar technics.com en voor meer informatie over Panasonic naar panasonic.com 

Technics Turntable prototype