Archief

Onno Kiviet | 16 maart 2016 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Introductie Revel Concerta 2 series

De meeste luidsprekers zijn spruiten van één enkele ontwerper met een eigen filosofie en eigen klankmatig streven. Luidsprekers van het Amerikaanse Revel zijn anders.

Revel werd in 1996 gelanceerd met een simpel doel: het creëren van ’s werelds beste luidsprekers. Geen bescheiden statement maar wel een doelstelling die door het engineeringteam in Northridge heel serieus genomen wordt. Als onderdeel van het grote Harman International zijn de bronnen en middelen van de Research & Development afdeling haast eindeloos waarbij de wetenschappelijke benadering met objectieve meetsystemen als rode draad verweven is in het ontwerpproces. Bij de introductie van een nieuwe Revel luidspreker kun je er dan ook van uitgaan dat het een technisch hoogstandje is. Met de nieuwe Revel Concerta 2 serie presenteren we Revel’s perfectie voor het eerst in een prijsklasse die menig duurder model doet verbleken.

Unieke eigenschappen

De Revel Concerta 2 serie heeft een aantal unieke eigenschappen die deze serie onderscheidt in zijn prijsklasse. Eigenschappen die kenmerkend zijn voor Revel zoals een brede afstraling, minimale vervorming en compressie, en een eenvoudige aansturing. Een gedetailleerde uitleg over deze eigenschappen en de achterliggende technologie vind je onderaan dit bericht.

Vijf modellen en een subwoofer

De Revel Concerta 2 serie bestaat uit vijf modellen; De F36 vloerstaande luidspreker met drie 6″ bas/mid drivers, de F35 vloerstaande luidspreker met drie 5″ bas/mid drivers, een boekenplank luidspreker luisterend naar M16, de C25 center luidspreker en de S16 on-wall/surround luidspreker. Kenmerkend voor Revel zijn alle modellen afgestemd in timbre zodat de optimale synergie ook bij surround weergave gegarandeerd is, ongeacht de gekozen configuratie. Om die weergave tot in de laagste frequenties te completeren, heeft Revel in de Concerta 2 serie ook een actieve subwoofer opgenomen, de B10. Alle modellen zijn vanaf april 2016 leverbaar in een hoogglans witte of zwarte uitvoering.

Revel’s streven ’s werelds beste luidsprekers te bouwen durven wij stellig extra kracht bij te zetten – de nieuwe Concerta 2 serie biedt fenomenale muziekweergave tegen een zeer bescheiden prijs. High-End was nog nooit zo betaalbaar.

Advies verkoopprijzen per stuk

F36 – €1.199

F35 – €949

M16 – €529

M16 stand – €319

S16 – €529

C25 – €749

C25 stand – €219

B10 subwoofer – €1.599

De unieke eigenschappen van de Revel Concerta 2 serie

Tweeter waveguide en acoustic lens

Waarom zijn Revel luidsprekers anders? Omdat ze niet ontwikkeld en gebouwd worden als andere luidsprekers. Revel’s filosofie is gevormd rond een jarenlange zoektocht naar de relatie tussen subjectief goede klank en objectieve meetgegevens. Geen andere fabrikant kan rekenen met zo veel kennis en ervaring als Revel. Guru’s als Mark Glazer, Kevin Voecks, Floyd Toole en Sean Olive zijn slechts vier namen uit het grote team van betrokkenen die mee hebben gewerkt aan de ontwikkeling van Concerta 2. Een goed voorbeeld van Revel’s expertise is het streven naar een uniform afstraalgedrag – de weergave op de luisterplek is immers een combinatie van direct en gereflecteerd geluid. Eén van de belangrijke hulpmiddelen om dit te optimaliseren is Revel’s waveguide tweeter: het speciale komvormige front om de tweeter zorgt er o.a. voor dat zijn afstraalgedag beter aansluit bij het karakter van de midrange waardoor een perfecte overgang van midrange naar tweeter gerealiseerd wordt. Daarnaast verbetert de waveguide het rendement en dus de belastbaarheid. Het resultaat: de weergave recht voor de speaker en ver naast de as van de speaker verlopen zeer evenwijdig aan elkaar wat zich vertaalt in een realistische, open klank met een grotere sweet spot. Alle Concerta 2 modellen zijn voorzien van Revel’s waveguide tweeter, zelfs de M16 met zijn instapprijs van €529 per stuk

Minimale vervorming en compressie

Vervorming is de vijand van natuurlijke weergave. Het voorkomen van verkleuring en bijgeluiden in de klank die de muziek vertroebelt, of zelfs onprettig over laat komen, is dan ook een speerpunt van Revel. Dit begint al bij de (eigen) ontwikkeling van de drivers. De conus van de mid/laag weergevers wordt naar buiten geduwd of naar binnen getrokken in relatie tot het muzieksignaal. Het is vanzelfsprekend zaak dat de conus het signaal in beide richtingen even precies volgt. Een ideaal dat maar zelden bereikt wordt omdat de motor (spreekspoel en magneetveld) en de mechanische ophanging van de conus de kracht vaak niet 100% evenwijdig verdelen. Daarom heeft Revel extreem veel zorg besteed aan de ontwikkeling van een driver met een lineaire aandrijving en minimale compressie. Het uitbannen van vervorming gaat verder in het speciale cross-over filter met steile flanken voor de midrange en tweeter en de inerte gebogen kastvorm die vrij van resonanties is. Zelfs de vorm van de basreflexpoorten is uniek en geoptimaliseerd om poortresonanties en bijgeluiden te voorkomen.

Eenvoudige kost

De luidspreker vertaalt het elektrisch signaal van de versterker in geluid. Veel luidsprekers verlangen pittige versterkers om volledig tot hun recht te komen. Revel’s eis bij het ontwikkelen van de Concerta 2 serie was de relatieve eenvoud in aansturing. Alle modellen, en zeker de F35 en F36 vloerstaanders, zijn ontworpen om het maximale te halen uit elke versterker. Zelfs als het versterker vermogen wat minder riant is. Dit is gelukt door de slimme combinatie van meerdere drivers die het rendement verhogen terwijl de impedantie op een comfortabele 6 Ohm gehouden is. Makkelijke kost waarbij de versterker de baas blijft over de luidspreker in plaats van andersom.

Informatie

Audiac
W: www.audiac.nl