Archief

nieuwsredactie | 06 februari 2017 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Bergmann Odin – de meest universele luchtgelagerde tangentiale toonarm

Met grote vreugde kondigt Bergmann in dit nieuwe jaar de losse toonarm ‘Odin’ aan. De Odin is hun meest universele tangentiaal aftastende luchtgelagerde toonarm. Odin past op de meeste high end draaitafels op de markt, inclusief de Bergmann Galder 4-arms draaitafel.

Het ontwerp

In het ontwerp/de constructie van de Odin heeft Bergmann geprobeerd trouw te zijn aan hun idee van eenvoud: zo min mogelijk onderdelen als mogelijk om resonanties te voorkomen.

De belangrijkste parameters in het ontwerp van de ultieme toonarm zijn stijfheid en stabiliteit in de constructie. Beide zijn zorgvuldig verwerkt in de Odin arm. Een voorbeeld is de luchtpijp, die aan beide kanten in ingeklemd voor de best mogelijke basis voor de armbuis.

Armbuis

De armbuis is volgens traditioneel geldende Bergmann principes opgebouwd. Met zo weinig mogelijk onderdelen en uitgevoerd als een dubbele buis met demping daartussen. Hierdoor is de armbuis zeer resonantiearm voor de best mogelijke controle van vibraties, vooral bij crescendo’s in de muziek.

Toonarmkabel

De toonarmkabel is – zoals gebruikelijk bij Bergmann toonarmen – zonder onderbreking van de aansluitingen op het element tot de DIN-connector.

Het contragewicht is ontkoppeld van de arm, wederom voor het voorkomen van resonanties.

Instelbaarheid

De Odin arm biedt alle mogelijke instelmogelijkheden: VTA, overhang, azimuth, waterpas stellen van luchtpijp en aanpassen van de luchtstroom. Alle instellingen zijn makkelijk toegankelijk en eenvoudig uit te voeren.

Luchttoevoer

De luchttoevoer voor de luchtgelagerde arm dient droog, schoon en gelijkmatig te zijn voor een goede werking. Daarom zijn de Bergmann luchtcompressoren uitgevoerd met stoffilters en twee luchtreservoirs met dempingsmateriaal voor het opvangen van pulsaties in de pomp. 

De Odin arm verdwijnt simpelweg in de muziek – een resultaat van de consistente ‘zo weinig mogelijk onderdelen’ filosofie.

Contact 

Audio Ingang

Looierij 11

4762 AM Zevenbergen

Tel: 06 201 281 47

Web: www.audioingang.nl