Archief

nieuwsredactie | 06 maart 2017 |  <   > |
TAGS: Nieuws |

Dynaudio introduceert vernieuwde Focus XD serie

De Deense hifi-specialist Dynaudio zal eind Maart een nieuwe versie van haar alom geprezen Focus XD actieve digitale luidsprekers introduceren. Alle Focus XD modellen zijn digitaal vanaf de bron tot aan de drivers en kunnen daarmee 24-bit/192kHz hi-res bestanden zonder enig verlies aan geluidskwaliteit weergeven.

Gebruikers kunnen ook op de luidsprekers aangeven waar ze in de ruimte gepositioneerd zijn (vrijstaand of met hun rug tegen de muur), en de luidsprekers zullen de weergave daaraan aanpassen.

De Focus XD actieve luidsprekers hebben voor iedere individuele driver een eigen versterker - wat betekent dat de Dynaudio ingenieurs de karakteristiek van de versterkers kunnen optimaliseren voor de drivers die ze aan moeten sturen. 

Opnieuw ontworpen cross-overs, positie aanpassing en meer…

De weg die het signaal in de Focus XD luidsprekers aflegt is voor de 2017 modellen volledig herzien (met technieken die ook in de nieuwe Dynaudio LYD professionele luidsprekers worden toegepast) om zodoende een nog betere geluidskwaliteit te kunnen bieden. Herontworpen, opnieuw getuned, en met een efficiënter cross-over design gedragen ze zich nu meer als digitale versies van passieve luidsprekers. De vereenvoudigde signaalverwerking zorgt ervoor dat het geluid nog transparanter wordt en daarmee nog meer recht doet aan het origineel. 

De interactie tussen de digitale versterkers en de drivers is ook verbeterd, inclusief de ‘overload-limiters’: het opnieuw ontwerpen van het signaalpad heeft geresulteerd in hogere maximale volumeniveaus zonder dat de drivers gaan vervormen of comprimeren. Het heeft ook de signaal-ruisverhouding en de dynamische capaciteiten van de luidsprekers verbeterd en zorgt, in het geval van de Focus 60XD, voor een nog dieper doorlopende laagweergave.

Doordat er minder gecompliceerde cross-overs gebruikt worden komt er meer (DSP) processing-power beschikbaar vrij om de weergave aan te passen aan de gekozen luisterpositie. Dit betekent niet dat er simpelweg een aanpassing aan de laagweergave plaatsvindt, de aanpassingen beslaan het volledige frequentiebereik. De gebruikte technologie compenseert voor varieties in frequentie en fase die optreden als je een luidspreker dicht tegen een achterwand of zijmuur plaatst. De 2017 Focus XD kan deze aanpassingen op een hogere resolutie berekenen voor een nog accurater resultaat - en klinkt daardoor beter als de luidsprekers niet in een optimale positie geplaatst kunnen worden. 

Ook nieuw is de ‘brightness’ aanpassing die afkomstig is van de LYD pro-studio monitoren. Deze past de hele karakteristiek van de luidsprekers aan, en niet alleen de weergave van de hoge tonen. Gebruikers kunnen voor een ‘helderder’ of ‘donkerder’ geluid kiezen, passend bij hun smaak en/of ruimte.

Roland Hoffmann, Senior Manager van de Dynaudio Academy zegt: “This is an awesome new tuning – a clear improvement that you’ll hear instantly. The bass is much better defined and more transparent without being lean; treble is smoother without being darker; and there’s a more effortless, airy sound overall. It’s simply on another level.”

De opgewaardeerde Focus XD is leverbaar in vijf nieuwe afwerkingen: satijn wit, zwart pianolak, hoogglans Rosewood fineer, hoogglans Walnut fineer en hoogglans Grey Oak fineer. De nieuwe grilles hebben een nieuw, korter, ontwerp dat meer van de luidsprekerafwerking laat zien. Ook alle metalen onderdelen zijn gewijzigd: de ‘baskets’ voor de drivers, het frontpaneel en de voeten zijn nu allemaal in zwart uitgevoerd.

Eigenaren van de ‘oude’ Focus XD profiteren ook

De nieuwe Focus XD serie maakt gebruik van hetzelfde platform als de originele Focus XD serie. Hierdoor kunnen alle softwarematige verbeteringen ook toegepast worden op de originele Focus XD serie. Deze software-update kan door Focus XD eigenaren vanaf 13 Maart gratis gedownload worden via www.dynaudio.com/support 

Drie modellen in de 2017 Focus XD serie…

Focus 20XD:

Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €5.500 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €5.700 per paar (RRP)

Focus 30XD:

Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €8.500 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €8.800 per paar (RRP)

Focus 60XD:

Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €11.000 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €11.500 per paar (RRP)

…en vijf afwerkingen

Satin White (lak)
Black Piano (lak)
High-Gloss Rosewood (fineer)
High-Gloss Walnut (fineer)
High-Gloss Grey Oak (fineer)