Onno Kiviet | 09 april 2009 |  <   > |
TAGS: Recensies |

PS Audio Quintet Powercenter

Soms worden er producten op de audiomarkt gebracht, waar ik als hobbyist en audiofiel met enige argwaan tegenover sta en waarbij ik mij oprecht afvraag of het doet wat de fabrikant belooft.

Een tijdje terug hoorde ik om mij heen steeds meer (goede) geluiden over de stroom producten van PS Audio en dat deze fabrikant wel doet wat hij belooft. Het was namelijk zo dat een goede vriend van mij de PS Audio Powerplant Premier  (PPP) had aangeschaft en mee door zijn goede verhalen en ervaringen werd ik steeds nieuwsgieriger naar die producten van PS Audio. Een paar weken later was ik bij mijn audio-winkel en sprak daar een klant, die toen net de Quintet Power Center kwam terug brengen na een proefperiode van beluistering. Deze klant was er ook al erg enthousiast over en wilde het dan ook gaan aanschaffen in de toekomst.

Met nog steeds enige argwaan hoorde ik zijn verhalen aan en toch ook werd ik weer opnieuw geprikkeld en weer werd ik nieuwsgieriger. Toch ben ik naar huis  gegaan zonder iets. 's Avonds thuis en zittende voor mijn eigen audio-set liet ik de afgelopen dag nogmaals de revue passeren over wat die bewuste klant nu eigenlijk allemaal had gezegd. Wat steeds in mij terug kwam was het enthousiasme van die klant en het enthousiasme van die vriend van mij  en hoe ze allebei eigenlijk steeds hetzelfde erover vertelden. Toen ik aantal weken later weer in mijn audio-zaak was en weer geconfronteerd werd met de producten van PS Audio heb ik aan het einde van mijn bezoek de Quintet Powercenter maar meegenomen om het zelf te gaan ondervinden.

PS Audio Quintet Powercenter

Eenmaal uitgepakt lag er voor mij een stekkerblok waar je U tegen zegt. Een industrieel design, qua looks lijkend op een  BMW motorblok en waar wat betreft materiaal niet op bezuinigd is, zie bijvoorbeeld de massieve aluminium chassis delen en dat gekoppeld aan gefreesde en geĂ«xtrudeerde en voorgevormde elementen. De ontwerper van dit fraai uitziend stekkerblok Chris Malato heeft er dan ook een jaar over nagedacht. Het resultaat mag er zeker zijn!

Nano Crystalline 

De Quintet heeft  5 gescheiden IsoZones met elk een eigen Nano Crystalline filter waarmee elke zone of uitgang volledig is afgeschermd van elkaar. Door de door  microprocessor gestuurde "surge protector" is het ook beveiligd voor onder- en boven spanning, piekspanning en te hoge stromen die schadelijk voor de audio-set kunnen zijn.    Daarnaast heeft de Quintet ook nog telefoon en AV aansluitingen en twee 12 volt gelijkstroom uitgangen voor de surround processor of receiver.

 

 Power Sequencer

Door de Power Sequencer die er ook op zit, kan je ook elke IsoZone apart laten inschakelen en hiervoor zijn 3 standen, namelijk  "Always On" (ON) , "Switched" (SW) , "Delayed" (DLY). Simpel uitgelegd komt dat hierop neer : "Always On" voor altijd onder stroom, "Switched" voor geschakeld en "Delayed" met een vertraging van 3 seconden. Zie ook de afbeelding bij SW A,  SW B,  SW C. 

Het luisteren

Thuis aangekomen meteen alles aangesloten en enkele dagen gewacht met luisteren. Mijn eigen ervaring is dat als je apparatuur aansluit nieuw in je audio-set dat het even tijd nodig heeft om te settelen. Enkele dagen later ging ik er eens 'echt' voorzitten en tja toen....... was het stil in mij.

Wat was er aan de hand ?  Normaal gesproken ken je je eigen audio-set door en door en weet je wel elke positieve en negatieve verandering in je geluidsbeeld vrijwel direct te verklaren voor jezelf, maar nu met de Quintet Powercenter ertussen leek het net of mijn gehele audio-set een stuk was gegroeid in alles. In eerste instantie kon ik  niet direct benoemen wat er was veranderd in het geluidsbeeld en daarom besloot ik voor mezelf het eerst maar eens op mij te laten inwerken. Enfin, ik heb de hele dag nog verder geluisterd en de volgende dag weer geluisterd en wat geschoven met de speakeropstelling, want ik nam als eerste waar dat de totale soundstage en weergave in diepte en breedte was toegenomen.

Het volgende dat mij begon op te vallen was dat de hoogweergave levensechter was geworden en de laagweergave veel fraaier was, meer gearticuleerd en met een duidelijk scherpere contour. Ook begon ik te ervaren dat de afbeeldingsgrootte  was toegenomen en dat de achtergrondgeluiden  meer deel uitmaakten van het totale geheel. Ook vond ik dat het opener, transparanter en ruimtelijker was geworden in het geluidsbeeld en dat de ruisvloer verlaagd was. Hiermee bedoel ik dat er duidelijk meer stilte was waar te nemen en er meer rust was gekomen. Wat zich weer resulteerde in een beter aanwijsbare plaatsing  van de artiesten/instrumenten en dat je in de stemmen dieper kon kijken. Naarmate de tijd verstreek, en de dagen dus ook, ging ik steeds met meer plezier omhoog naar de aparte luisterkamer om te gaan luisteren en samen met de Quintet heb ik vele dagen doorgebracht en vele cd's herontdekt.

Afscheid nemen is niet fijn en eindconclusie

Toen  na een dikke maand de Quintet weer terug moest naar de audio-zaak en er afscheid van genomen moest worden heb ik dat zolang mogelijk uitgesteld, wat betekende dat ik pas vlak voor mijn vertrek de Quintet heb ontkoppeld en mijn eigen Supra stekkerblok weer heb aangesloten. Eenmaal avonds weer thuis gekomen, toch nog even naar de luisterzolder gegaan om te horen wat mijn eigen vertrouwde stekkerblok  deed. Het werd een desillusie helaas.  Mij werd pijnlijk duidelijk wat ik ineens allemaal miste in mijn geluidsbeeld. Dat zo'n ander stekkerblok van PS Audio mij zoveel meer luisterplezier kon geven had ik nooit gedacht en verwacht. Maar ook dat mijn eerdere genoemde argwaan in het begin van dit artikel volledig onterecht was gebleken en dat mijn goede audiovriend volkomen gelijk had gehad en ik nu ook net zo enthousiast was geworden als hijzelf. Inmiddels is ten tijde van het schrijven van dit artikel en de tijd dat de Quintet uit huis is alweer einge tijd verstreken en luister ik ook weer naar mijn set met het eigen Supra stekkerblok, maar zelfs nu nog betrap ik mij erop dat ik de Quintet Powercenter nog mis.

Voor u als lezer kan ik niet beoordelen of u het wel of niet tot aanschaf ervan moet overgaan, maar het is wel mijn overtuiging dat ondanks de prijs van 699,- euro het eigenlijk een koopje is, gezien de prestatie en luisterplezier en beleving wat u daarvoor terug krijgt. Van harte aanbevolen dus !

Meer informatie:
PS Audio
Importeur Aspera Audio