Onno Kiviet | 26 juni 2010 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Astin Trew AT-8000 phonoversterker

Astin Trew is opgericht in 2003. Hun producten zijn ontworpen in Groot-Brittannië. Hoog in het vaandel staat bij Astin Trew het overbrengen van de emotie en passie van echte muziek en hun design team bestaat uit gepassioneerde muziekliefhebbers en muziekmakers.

De diverse producten van Astin Trew zien er goed uit, zijn gebouwd op een hoog niveau en scherp en concurrerend geprijsd. In diverse audio tijdschriften en op het World Wide Web zijn er de afgelopen jaren dan ook vele positieve testen van verschenen en met de actieve importeur Music2 Audio Import is Astin Trew dan ook geen onbekend merk meer in de Benelux. Ook ik ben al diversen malen in aanraking gekomen met de producten van Astin Trew en elke keer was ik verrast door de geboden geluidskwaliteit en de aangename prijs van de diverse producten.

Music2 Audio Import

Op de afgelopen Watermusic show 2010 kwam ik dan ook de Marco en Glenn van Music2 Audio Import weer tegen en hoewel ze deze maal niet draaiden met Astin Trew apparatuur vertelde Marco mij dat er binnenkort iets heel leuks eraan zou komen waar ik als analoog liefhebber zeker in geïnteresseerd zou zijn. Marco vertelde met zichtbare trots dat er binnenkort een eigen losse phonostage zou komen van Astin Trew én dat deze ontworpen was in Nederland. Mijn nieuwsgierigheid was onmiddellijk gewekt en er werd dan ook al snel afgesproken dat wij deze nieuwe phono versterker mochten gaan recenseren. Een paar weken later stond de nieuwe phono versterker dan ook hier in de luisterruimte .Dipswitches

Erg handig is dat de dipswitches van de impedantie en gain aan de onderzijde zitten en deze bereikbaar zijn zonder dat de kast open gemaakt hoeft te worden. Ze zijn afgedekt met een stofkapje en hierdoor kan er dan ook geen stof bijkomen. Het even snel overschakelen tussen de verschillende impedanties en gainstanden is hierdoor een fluitje van een cent geworden.

Verschillende impedantiestanden

Deze phono versterker heeft ruim drie maanden in de set gezeten en er is geluisterd naar verschillende impedanties, zoals de 100 ohm en de 220 ohm instelling met het Jan Allaerts MC One Boron element en met de Benz Micro Wood element op 470 ohm en 1 kohm. Bij de Jan Allaerts was het luisterverschil tussen de 100 ohm en 220 ohm stand dat het laag met de 100 ohm stand meer was aangezet en de nadruk meer lag op het midlaag dan bij de 220 ohm stand. Bij de 220 ohm stand was dat meer in balans en klonk het in onze oren meer natuurlijker. We hebben dan ook meer in de 220 ohm stand geluisterd dan de 100 ohm stand, ondanks dat Jan Allaerts zelf 100 ohm aangeeft als afsluitimpedantie. Bij de Benz Micro Wood element kwamen we uit op de 1 kohm stand en ook daar was het meer in balans dan in de 470 ohm stand. Hoewel alle hierboven genoemde impedantiestanden kunnen bij de genoemde elementen is het in onze optiek gerechtvaardigd om te stellen dat welke stand je ook neemt, het voornamelijk een persoonlijke voorkeur is van de luisteraar. De AT-8000 is behalve in de eigen referentie set ook in een Goldenote/Blacknote set ingezet. Daarnaast heeft de AT-8000 ook nog meegedraaid tijdens de luistersessies van de VTL IT-85 geïntegreerde versterker.

 

Indrukken

Of het nou de eigen referentie set of de Goldenote/Blacknote set of de VTL IT-85 versterker was of welke lp er ook werd gedraaid, elke keer was het een luisterfeestje. Deze AT-8000 phono versterker wist ons elke keer te boeien. Wat resulteerde in steeds langer wordende luistersessies en lp's te gaan draaien die al jaren de lp kast niet meer waren uitgekomen. Deze AT-8000 phono versterker wist een brede en diepe soundstage neer te zetten, instrumenten en zang in een eigen afgebakende gebied in de soundstage met 'zwart' ertussen, zeer goede detaillering, goede weergave van het laag (bass), vocalen waren indrukwekkend en natuurlijk, het hoog was fluwelig zijdezacht en toch helder, gemakkelijke en levendige muzikaal weergave.

Samenvattend

Deze Astin Trew AT-8000 is mooi ontworpen en volledig dual mono opgebouwd en voorzien van goede en kwaliteits onderdelen. Hij heeft zeer uitgebreide instelmogelijkheden v.w.b. impedantie en gain. De phonotrap kan zowel met MM als MC elementen overweg en het apparaat heeft zowel een cinch (RCA) als een  symmetrische (XLR) aansluiting. De cinch aansluitingen zijn verguld en de XLR aansluitingen zijn zilver. Deze AT-8000 kan zich met gemak meten met duurdere phono versterkers v.w.b. bouwkwaliteit en geluidskwaliteit. Als we kijken naar de aanschafprijs is er maar één conclusie mogelijk en dat is dat Astin Trew een nieuwe mijlpaal in deze prijsklasse heeft neergezet, want 1000,- € voor deze phono versterker is eigenlijk te goedkoop in deze klasse. Kortom, als u op zoek bent naar een vervangende of nieuwe phonoversterker leg u oor eens zeker te luisteren bij deze phonoversterker. Wij waren erg onder de indruk ervan, zowel qua bouw als qua kwaliteit en (het belangrijkste) luisterindrukken. Van harte aanbevolen !

 

Specificaties

De AT-8000 zit in een smalle kast en wat betreft afmeting zijn de maten 305mm(L), 160mm (B) en 115mm (H).

Het gewicht is 1900 gram.

De ingang is RCA en er zijn 2 uitgangen, namelijk RCA als ook XLR, uiteraard in stereo uitvoering (li en re).

De gainopties zijn Low (+45db), Mid (+52db), High (+60db). Een andere optie is alle gainschakelaars op ON voor 42 db !

Afsluitimpedantie opties voor MM (Moving Magnet): 56 kohms/150pf en 56 kohms/300pf.

Afsluitimpedantie opties voor MC (Moving Coil): 100 ohm, 220 ohm, 470 ohm, 1 kohm, 20 kohm en 56 Kohm.

Nauwkeurigheid RIAA is +/- 0,5 dB.

Signaal/ruis verhouding is voor MM < -84dB en MC < -72dB met kortgesloten ingangen.

Kanaalscheiding > 60dB.

Prijs : 1000,00 €

Importeur : Music2

De Referentie set

Luidsprekers : Sonus Faber Concerto met originele stands en Lentus Audio Duo.
Draaitafel : Transrotor Fat Bob S / SME 3500JR / Jan Allaerts MC1 Boron
Phonoversterker : Astin Trew 8000, Goldennote Phono2 met PSUvoeding, Audio Analogue Bellini (gemodificeerd)
Voorversterker : VTL TL 2.5 (buis) 
Eindversterker : Audio Analogue Donizetti (gemodificeerd)
CD loopwerk : AVM Evolution CD-1 met XO-3 Tentclock
DAC converter : AVM DAC 3
Spoelenrecorders : Akai GX-630 DB en Teac A-3300SX
Bekabeling : Sign Audio CI , Kimber Select KS-1016 / KS-1011, Kimber Tak-AG  RCA (phono), Crystal Cable Reference XLR (phono), Kimber 8TC All Clear (LS)
Netsnoeren : Essentional Audio Tools Current Conductor, Callas-Audio CAP cords.
Hifirack : Norstone Bergen AV, Callas-Audio Soundboard
Akoestiek : Soundscapes WW-1, WW-2 en High Range difussers
Overigen : HMS wandcontactdozen, aparte audio groepen (2) en Supra stekkerblokken, Kemp Quantum Approach plug, Aurios Pro ontkoppelaars, Yamamoto PB-10 ebbenhouten schotels, Crusade-Audio CA Cones, Triton Audio, Callas-Audio Aria en  MagicBricks Ebony producten.