Roeland Vereecken | 24 mei 2010 |  <   > |
TAGS: Recensies |

High End München 2010

Begin deze maand was het de jaarlijkse hoogmis van audio en High End Audio in München. Uiteraard konden ook wij hierop niet ontbreken en gewapend met een fotocamera trokken we naar München om te luisteren naar het nieuwste en/of het beste dat de audiowereld te bieden heeft.

Hieronder vindt u een uitgebreide fotoreportage en alle foto's werden getrokken door Dieter Verhaeghe. Uiteraard zijn er dingen die we gemist hebben of waarvan we geen foto hebben kunnen trekken, toch hopen we hiermee een leuk overzicht te bieden van al hetgeen er in München te zien en te horen was. Misschien komen we u er volgend jaar wel tegen? Veel kijk- en leesplezier!

De stand van Sun Audio, de Duitse importeur van onder meer Mark levinson, verdient ongetwijfeld de prijs van meest originele aankleding met het zeer uitgewerkte junglemotief waarin de stand baadde.

Italiaanse luidsprekers met een wel heel bijzondere vormgeving. Wij vonden het in ieder geval prachtig!

Emme luidsprekers uit de buurt van Milaan, spijtig genoeg enkel statisch opgesteld.

Een overzicht van de Diapason luidsprekers. Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar zo klinken ze ook!

En we blijven nog even in Italië met Analogue Audio, waarvan we onder meer de nieuwste Maestro lijn konden bewonderen.

  

Krell was aanwezig met zowel een statische display als een demonstratie waarbij men kon luisteren naar de nieuwste luidsprekers van Krell. Spijtig genoeg konden deze, met dank aan de slechte ruimte, niet overtuigen. Deze luidsprekers moeten ons inziens beter kunnen presteren!

De statische presentatie van Audio Research met onder meer de Anniversary Edition van een paar van hun producten. Prachtig om te zien, spijtig genoeg konden we ze niet beluisteren!

BMC Audio met Vivid luidsprekers, klonk ondanks de omstandigheden nog best aardig. In een normale luistersituatie zou dit wel eens verrassend kunnen zijn!

De meter van de BMC eindversterker, een echte aandachtstrekker!

De stand van Audiodata, met de Partout in een leuk Afrikaans motiefje. Had eigenlijk best op de Sun Audio stand kunnen staan.

De zeer goed afgewerkte en prijs/kwaliteit indrukwekkende stroomverdelers van Fisch Audiotechnik

De prachtige draaitafels van DaVinci Audio waren ook aanwezig, hier op de stand van Copulare. Zoals op de foto te zien zijn ze best gevoelig voor vette vingers.

Het Nederlandse Kharma met een eer indrukwekkend systeem, zowel visueel als klankmatig. Dit was ongetwijfeld één van de drukst bezochte kamers van de beurs!

De Duo Mezzo van Avantgarde Acoustics, prachtig om naar te kijken en klonken ronduit indrukwekkend.

Soulution en magico, een beproefde en zeer goed klinkende combinatie! Magico was trouwens in verschillende combinaties aanwezig op de beurs en dit was naar mijn mening toch wel de best klinkende. Enorm veel rust, detaillering en met een uitzonderlijke dynamiek.

Emillé, een Koreaanse fabrikant van onder meer High End buizenversterkers. Samen met DaVinci Audio/Orpheus mijns inziens het beste geluid van de show!

DaVinci Audio en orpheus, samen met Emillé het beste geluid van de beurs volgens mij. Heel natuurlijke, vloeiende klank waarbij het orkest echt in de ruimte aanwezig leek te zijn.

Een indrukwekkende set van het Duiste Tidal, spijtig genoeg net iets té aangezet in het hoog en een wat te forward midden. Kan misschien in een andere ruimte of opstelling wel beter klinken. 

Een indrukwekkende set met ondermeer JmLab en DcS, maar de klank viel spijtig genoeg tegen, iets te scherp afgetekend naar mijn smaak. Voor mij persoonlijk zou dit na 10 minuten luisteren tot luistermoeheid leiden.

Stroomverdelers van Furutech, het in deze foto prominent aanwezige aluminium blok is het topmodel van Furutech met een prijskaartje van om en bij de 9.000 €

De prachtige monoblokken van Pathos, alleen al voor het design verdienen deze jongens een prijs. 

De demonstratie van MBL werd verzorgd in samenwerking met Concerto Köln. Deze combinatie van livemuziek, reproductie en uitleg over verschillende interpretaties van onder meer Händels Water Music was zeer leerrijk.

Ik keek er naar uit om deze luidsprekers eens te horen, aangezien ze claimen de beste luidsprekers ter wereld te zijn. Hoewel ze ongetwijfeld het beste meten, viel de klank van deze luidsprekers tegen...

Best loudspeakers on earth?
de stand van Dynaudio

Een set bestaande uit Burmester Elektronica en luidsprekers. Een mooi merk dat hier spijtig genoeg wat te weinig aandacht krijgt.

De zeer betaalbare stroomverdelers van Mudrakustik worden sinds kort in de Benelux verdeeld door Hi-Stands.

Vitus Audio, klonk heel natuurlijk en levensecht.

Silbatone en Western Electric, een heel apart aangeklede ruimte die meer dan bovengemiddeld klonk. Alleen spijtig dat de WAF factor een beetje aan de lage kant is...

Audio Resolution luidsprekers, actieve luidsprekers uit Duitsland. klonken heel goed, alleen de prijs is mijns inziens aan de pitige kant.

Audel luidsprekers, het design van deze luidsprekers is een beetje speels, heel mooi.

Everything but the box, grappig uitziende luidsprekertjes

Absoluta elektronica uit Italië, ziet er prachtig uit

Een hele collectie Acoustic Solid draaitafels
 
Een klassieker ondertussen: de topdraaitafel van Clearaudio
 
En bij een topdraaitafel hoort uiteraard een top phonostage!
 
Dit was één van (weinige) stands waar je LP's en/of CD's kon kopen. Voor een beurs van een dergelijke omvang was het aanbod aan software wel veel te klein, spijtig
 
Davone luidsprekers: design uit het hoge Noorden.
 
De statische display van Cabasse luidsprekers, zien ze er niet apart uit?
 
De stand van Project met hifi in miniformaat, ideaal voor op de bureau!
 
De Albedo luidsprekers waren spijtig genoeg enkel statisch te bewonderen.
 
Ook Live muziek was alom aanwezig op de High End beurs. Deze zangeres, van wie ik de naam niet ken, kon mij absoluut bekoren (en niet alleen vanwege haar looks).
 
De Supra Cables bolide
 
Allemaal Manley op een rij
 
Duitse luidsprekers met een aparte vormgeving, één van de tentoongestelde modellen (niet gefotografeerd), kon zelfs dienst doen als staande lamp.
 
De producten van het Duitse Hifi-Akademie. Alleen statisch, maar het binnenwerk mocht er in alle geval wezen. 
 
De stand van Sonus Faber
 
  
 
Morel en Melody bij Robytone. De meningen over de klank waren verdeeld, maar positief
 
 
 
 
 
Cessaro hoorns uit Italië, klonken zeer goed.
 
Wadax, een volledig actief muzieksysteem. Bijzondere vormgeving en een verrassend goede en volwassen klank.
 
  
 
Brodman, een fabrikant van muziekinstrumenten die zich in de high end waagt. Samen met de elektronica van Viola klonk het systeem, zeker voor orkestwerk, levensecht en indrukwekkend!
 
Onder het moto van 'Keep it real': deze uiterst betaalbare set van Marantz/Boston Acoustics klonk zeer goed voor het geld! Als instapper in de hifi kan dit absoluut tellen.
 
Triangle: klonk mijns inziens veel te scherp en vermoeiend, hier waren we snel weg...
 
ADAM Audio demonstreert een volledig nieuwe reeks van betaalbare en actieve luidsprekers. Voor het geld dat deze maar moeten kosten, klonken ze verrassend goed
 
 Living Voice met Ayon: klonk best goed, alleen spijtig dat de kamer veel te klein was en je er dus wat te dicht op zet. De gebruikte bekabeling van Vovox wordt her en der geroemd om de goede prijs/prestatieverhouding en dat maakt ons wel benieuwd! 
Gryphon Audio: klonk zeer goed en de ontwerper die aanwezig was, was heel enthousiaste en bezielend.
 
German Physiks: ruimtevullende klank, alleen was de op het moment gedraaide Chinese opera niet echt mijn ding dus hebben we spijtig genoeg niet echt geluisterd.
 
De statische presentatie van Jeff Rowland
 
 Opera Audio/Consonance, spijtig genoeg niet langer vertegenwoordigd in België 
 
Een Revoxsubwoofer met een koeievelletje...
 
Naast de High End zelf was er ook nog een kleinere beurs in het Meridien hotel in centrum München. Uiteraard zijn we ook hier even langsgeweest, spijtig genoeg was deze beurs niet echt de trip waard. De Bluümenhofer Acoustics luidsprekers waren best goed en ook de set met Jadis was zeer aangenaam (zie foto).