Onno Kiviet | 09 mei 2010 |  <   > |
TAGS: Recensies |

VTL IT-85 geïntegreerde versterker

VTL (Vacuum Tube Logic) is een Amerikaanse fabrikant die buizenversterkers met de hand bouwt. De versterkers hebben een hoge kwaliteit van afwerking en componentenkeuze. VTL brengt drie verschillende lijnen op de markt: de Performance lijn, de Signature lijn en de Reference lijn.

In deze recensie beperk ik mij tot de Performance lijn. De Performance lijn is de instaplijn van VTL en bestaat uit: de IT-85 geïntegreerde versterker, de TL 2.5 voorversterker, de TP-2.5 Phono versterker, de ST 85 en ST 150 stereo eindversterkers en de MB-125 mono eindversterker. 
De IT-85 is een geïntegreerde versterker, bestaande uit een volledige voorversterker op lijnniveau en een complete eindversterker in één behuizing. Een geïntegreerde versterker biedt de gebruiker veel voordelen, zoals eenvoud, ruimtebesparing en kostenbesparing. Eenvoud en ruimtebesparing omdat voor- en eindversterker in één behuizing zitten, en kostenbesparing omdat er een behuizing, voeding en een paar interconnects om twee apparaten te verbinden minder nodig is. Een bijkomend voordeel is het gemak bij de installatie. Een ander voordeel van een geïntegreerde versterker is het elimineren van de uitgang buffertrap die nodig is bij een voorversterker. Een uitgang buffertrap in een voorversterker is nodig om de uitgang impedantie te verlagen om de volgende trap aan te sturen. De volgende trap is dan normaliter een eindversterker met een onbekende impedantie en/of interconnect met diens capaciteit. Bij een geïntegreerde versterker is de ingang impedantie bekend en kan deze impedantie aanpassing dus worden weggelaten, wat een directe verbinding betekent tussen deze twee noodzakelijke trappen. De IT-85 is een lijntrap met versterking en heeft daardoor dynamiek ruimte en geeft een superieur geluid in dynamische muziek passages. Hierdoor kan de gebufferde voorversterker uitgang worden gebruikt voor een subwoofer of voor biamping. Dit kan dus met de IT-85 een subwoofer of een tweede eindversterker, zoals de VTL ST-85 in horizontale bi-amping. Horizontale bi-amping wil zeggen dat men de IT-85 op het hoog en een andere eindversterker (zoals de VTL ST-85) op het laag van beide luidsprekers aansluit. De IT-85 is een lijnversterker en heeft dus geen interne phonoboard. Wel kan men een aparte phono versterker aansluiten, zoals de TP-2.5 phono versterker. Verder heeft de IT-85 een hoofdtelefoon aansluiting, die de subwoofer automatisch dempt (indien aangesloten) en de luidsprekers dempt als men de schakelaar op het frontpaneel omzet. Ook is de IT-85 ontworpen om in gewoon stereo en in home theater systemen te spelen met behulp van een (processor) schakelaar. 
De IT-85 is te verdelen in het onderste deel de voorversterker en het bovenste deel de eindversterker. Het frontpaneel van de VTL IT-85 ziet er dan als volgt uit (v.l.n.r.): Bronkeuze schakelaar, hoofdtelefoonuitgang, hoofdtelefoon/luidspreker keuze schakelaar, volumeknop, processor/versterker schakelaar, mute schakelaar, aan-uit knop. De bronkeuze schakelaar bestaat uit vijf bronnen: CD, Tape, Tuner, Aux1 en Aux2. 
De achterzijde is goed doordacht en is in een hoek van 45 graden geplaatst, zodat luidsprekerkabels geen rare hoek hoeven te maken of bekneld raken. De aansluitingen voor de ingangen komen dan ook niet in aanraking met de luidsprekerkabels en hangen helemaal vrij. Hierdoor blijft het allemaal overzichtelijk. De RCA ingang connectoren zijn verguld en degelijk uitgevoerd.
De IT-85 heeft een totaal van 4 EL-34 buizen ( 2 per kanaal) voor de uitgang trap en 2 12AT7 voor de ingang en stuurtrap (2 per kanaal) en de versterker sectie en 12AU7 buizen (1 per kanaal) in de voorversterker trap. De IT-85 zoals wij hem hier hadden was uitgevoerd met Electro-Harmonix EL-34 buizen en JJ 12 AT7 en 12AU7 buizen. Het instellen van de bias van de eindbuizen is vrij eenvoudig te doen via trimpots en een uitvoerige beschrijving ervan is na te lezen in de goede en uitgebreide Nederlandse gebruiksaanwijzing. Mocht men het liever. om welke reden dan ook, niet zelf doen dan is uw VTL dealer graag bereid om dit voor u te doen. De eindbuizen gaan ongeveer 3000 uur mee bij normaal gebruik. Ervan uitgaande dat men drie uur luistert per dag, moeten de eindbuizen dus ongeveer eens in de drie jaar vervangen worden.
Nog niet zolang geleden heeft VTL de versterkers van een modernere behuizing voorzien. Zo zijn nu alle VTL eindversterkers uitgevoerd met een mooie stevige kooi over de buizen en de buizen zitten nu achter een (rook)glas ruitje. Op het glazen ruitje is het emblazoned VTL logo te zien. Ik vind het er bijzonder mooi en strak uitzien. De gloed van de buizen door het ruitje geeft een magische aanblik. Zoals ik al schreef in mijn inleiding was ik direct enthousiast bij het zien van deze geïntegreerde versterker. Tijdens mijn bezoek aan de analoge show van Audio-Selectief in april van dit jaar kreeg ik van de importeur een grote doos mee met de IT-85 erin. Onderweg naar huis begon meteen de voorpret al. Ik betrapte mij erop dat ik heel benieuwd was en een gevoel van euforie kon ik dan bij mezelf ook niet onderdrukken. Eenmaal thuis werd de IT-85 snel uitgepakt om van alle kanten te worden bekeken. Daarna kreeg de versterker al gauw een plekje in het audiorack en werd hij aangesloten in de set. De volgende dag ben ik gaan luisteren.

Zoals het altijd gaat luister ik tijdens de eerste luistersessie alleen maar voor een eerste indruk en (korte) impressie. Ik maak dan ook de eerste aantekeningen en dat zijn meestal enkele steekwoorden. Of het nu kwam door de voorpret of mijn eigen euforisch welzijn tijdens de eerste luistersessie weet ik nog steeds niet en is ook niet zo belangrijk. Er stond alleen maar “WAUW”. Verder stond er helemaal niets genoteerd op mijn aantekeningenblok. De luistersessies die volgden waren van een soortgelijk wauw effect. Luisteren werd een echte belevenis, waar ik mij met veel plezier aan overgaf. Er is velen uren, zo niet enkelen weken geluisterd naar deze IT-85 en telkens weer wist het mij vast te houden in de luisterruimte. Welk muziekstuk ik opzette, elke keer was het één groot feest. Het einde naderde van deze logé, en er moest een recensie gemaakt worden. Dus de notebook kwam op schoot en, ondertussen luisterend, trachtte ik een begin te maken met deze recensie. Het werd in eerste instantie een martelgang, omdat ik telkens vergat te typen en mijzelf er steeds op betrapte dat ik niet aan het recenseren was, maar volledig overgeleverd was aan de muziekklanken. Deze IT-85 versterker brengt magie in de muziek en in je oren.
Kenmerken van deze IT-85 versterker zijn extreem muzikaal, met een geluid dat rijk en zeer gedetailleerd is en waar je als luisteraar bij betrokken wordt. De bastonen gaan diep en zijn strak, de middentonen zijn zoet en goed gedefinieerd en de hoge tonen zijn gedetailleerd en kristalhelder, zonder scherpte. Snel, dynamisch, ritmisch, autoriteit en compleet zijn kenmerken die zeker ook bij deze versterker thuis horen. En stil is deze versterker ook wanneer het stil moet zijn. De soundstage is diep en breed en alles heeft een eigen plaats met ruimte daartussen. En wat mij echt te pakken heeft gekregen is de enorme betrokkenheid die deze versterker geeft met welke muziekstuk dan ook. Of dat nou de oudere jazz is van Oscar Peterson of Johnny Hodges of Duke Ellington, elke keer voel en beleef je alsof je bij de opname bent geweest. Met de live uitvoering van “live in Paris” van Diana Krall voelde je de zaal en zag je het podium en gaf het je het gevoel er ECHT bij te zijn. Ook de beroemde opname van Harry Belafonte- Belafonte at Carnegie Hall uit 1959 met het nummer “Mathilda” deed mij middenin het publiek belanden om één te worden met de zaal en publiek en uitvoerende. Mijn luisterruimte werd de Carnegiezaal en Harry liep hier rond alsof het concert er speciaal voor mij was. Meesterlijk.
Luisterindrukken : Blues met Willie Dixon was ook al een dergelijk genot om naar te luisteren. Natuurlijk kwam één van mijn favoriete bands ook voorbij, namelijk Camel met de live registratie van de Coming of Age tour met de nummers “Spirit of the water” en “Ice”, en het was alsof ik weer bij het concert in Den Haag was. Heel duidelijk hoorde je Andy Latimer’s emotionele gitaarspel en de reacties van het publiek daarop volgend. Heerlijk gewoon. Ook Pink Floyds “Time” met de rinkelende klokken waren nergens scherp en goed definieerbaar en aanwijsbaar en dat op een hard geluidsniveau weergegeven. Gewoon genieten is dat. Of zoals het nummer “Caverna Magica” van Andreas Vollenweider, waar ze in een grot lopen en je de druppels hoort vallen, daarvan weet de IT-85 het zo weer te geven dat je elke druppel die valt ook hoort en ziet vallen, zonder dat het een brij wordt. Dit is maar een kleine opsomming van mijn luisterindrukken, ik zou er zo nog wel een aantal kunnen weergeven. Er zijn weer platen tevoorschijn gekomen die ik al enkele jaren niet meer had gedraaid, maar die ik bij deze versterker spontaan uit de kast trok omdat mijn nieuwsgierigheid naar hoe het zou klinken met deze IT-85 geïntegreerde versterker was aangewakkerd. Zelfs met die platen werd ik niet teleurgesteld en deed mij opnieuw beseffen dat ik deze platen veel te lang niet had gedraaid, zo mooi en zo boeiend weer.
Blues met Willie Dixon was ook al een dergelijk genot om naar te luisteren. Natuurlijk kwam één van mijn favoriete bands ook voorbij, namelijk Camel met de live registratie van de Coming of Age tour met de nummers “Spirit of the water” en “Ice”, en het was alsof ik weer bij het concert in Den Haag was. Heel duidelijk hoorde je Andy Latimer’s emotionele gitaarspel en de reacties van het publiek daarop volgend. Heerlijk gewoon. Ook Pink Floyds “Time” met de rinkelende klokken waren nergens scherp en goed definieerbaar en aanwijsbaar en dat op een hard geluidsniveau weergegeven. Gewoon genieten is dat. Of zoals het nummer “Caverna Magica” van Andreas Vollenweider, waar ze in een grot lopen en je de druppels hoort vallen, daarvan weet de IT-85 het zo weer te geven dat je elke druppel die valt ook hoort en ziet vallen, zonder dat het een brij wordt. Dit is maar een kleine opsomming van mijn luisterindrukken, ik zou er zo nog wel een aantal kunnen weergeven. Er zijn weer platen tevoorschijn gekomen die ik al enkele jaren niet meer had gedraaid, maar die ik bij deze versterker spontaan uit de kast trok omdat mijn nieuwsgierigheid naar hoe het zou klinken met deze IT-85 geïntegreerde versterker was aangewakkerd. Zelfs met die platen werd ik niet teleurgesteld en deed mij opnieuw beseffen dat ik deze platen veel te lang niet had gedraaid, zo mooi en zo boeiend weer. 
VTL heeft iets heel moois gemaakt voor de audiofiel en/of muziekliefhebber, en een geïntegreerde versterker op de markt gebracht die met recht een prestatie neerzet. Een prestatie van een dikke 9 in deze prijsklasse. Want vindt maar een geïntegreerde versterker die een volwaardige hoofdtelefoon versterker aan boord heeft, een bi-amping en een subwoofer mogelijkheid heeft, volledig buis is uitgevoerd, van hoogwaardige kwaliteitsonderdelen is voorzien en met de hand is gebouwd. En die je daarbij vele jaren van plezier zal geven. Deze versterker op een paar monitoren of kleine vloerstaanders en een goede bron erachter zullen u nog vele jaren plezier geven en u zult er geen behoefte aan hebben om te gaan upgraden of te wisselen van versterker. Nou vooruit, alleen als u naar een VTL uit de andere lijn zou willen gaan. Van harte aanbevolen dus.

Prijs : 4999,00 €

Website fabrikant www.vtl.com

Specs  VTL IT-85 www.vtl.com/pages/it85specifications.html

Importeur Benelux : D&D audio of email naar h.dolleman@chello.nl

De Referentie set 

Luidsprekers : Sonus Faber Concerto met originele stands en Lentus Audio Duo.
Draaitafel : Transrotor Fat Bob S / SME 3500JR / Jan Allaerts MC1 Boron
Phonoversterker : AT 8000, Goldennote phono2 met aparte voeding, Audio Analogue Bellini (gemodificeerd)
Voorversterker : VTL TL 2.5 (buis) 
Eindversterker : Audio Analogue Donizetti (gemodificeerd)
CD loopwerk : AVM Evolution CD-1 met XO-3 Tentclock
DAC converter : AVM DAC 3
Spoelenrecorders : Akai GX-630 DB en Teac A-3300SX
Bekabeling : Kimber Select KS-1016 / KS-1011, Kimber Tak-AG  RCA (phono), Crystal Cable Reference XLR (phono), Kimber 8TC All Clear (LS)
Netsnoeren : Essentional Audio Tools Current Conductor, Callas-Audio CAP cords.
Hifirack : Norstone Bergen AV, Callas-Audio Soundboard
Akoestiek : Soundscapes WW-1, WW-2 en High Range difussers
Overigen : HMS wandcontactdozen, aparte audio groepen (2) en Supra stekkerblokken, Kemp Quantum Approach plug, Aurios Pro ontkoppelaars, Yamamoto PB-10 ebbenhouten schotels, Callas-Audio Aria en MagicBricks Ebony producten.