Op vrijdagochtend 20 april stapte ik in de vroege ochtend vrolijk in mijn auto op weg naar Sneek. Dat is voor mij in de lente altijd feest want dat betekent naast de jaarlijkse analoge show van Audioselectief ook het begin van het vaarseizoen. Ik ben om het zo te zeggen dubbel analoog want naast vinyl leef ik op met de zeilen in de wind van mijn snelle FOX 22
Het wordt wel eens vergeten, maar Friesland is een van de mooiste watersportgebieden van de wereld. Het ligt dan ook helemaal vol met jachthavens en het is maar gelukkig dat al die boten niet tegelijk op het water zijn, want dan was het er net zo druk als op de Kalverstraat op zaterdag. Sterker nog: met de duurste (zeil) boten wordt nauwelijks gevaren. Dat is met draaitafels gelukkig wel wat anders, is mijn ervaring.
Wat draaitafels betreft zit je in Friesland ook goed want Audioselectief www.audioselectief.nl in Sneek heeft op dit gebied een wel zeer uitgebreide collectie die zelfs voor Europa uniek is. Voor wie het niet weet: Henk Niemeijer is de eigenaar van Audioselectief. Henk is 25 jaar geleden begonnen met zijn zaak in Sneek en heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in de weergave van vinyl. Dit al in een tijd dat de meeste muziekliefhebbers nog het volste vertrouwen in de zegeningen van de CD hadden. Het feit dat Henk een fijnmechanische achtergrond heeft, is hier zeker debet aan geweest. Ik denk dat het wel eens gezegd mag worden, dat Henk een essentiële bijdrage heeft geleverd aan de instandhouding en opleving van het vinyl gedachtengoed in Nederland. Kortom: voor de Belgen en anderen onder ons die Friesland niet (goed) kennen, huur eens een sloep voor een paar dagen, zet je vrouw/vriendin aan het winkelen in Sneek en loop zelf even binnen bij Audioselectief. Misschien dat je uiteindelijk nog wel meer geld uitgeeft als je vrouw/vriendin in de kledingwinkel .
Puresound wil veel anders doen dus hier geen uitgebreide beschrijvingen van de 5 sets die bij Audioselectief stonden opgesteld. Die analoge dagen zijn bijzonder gezellig en er wordt meer over audio gesproken dan geluisterd. Daarnaast is het erg moeilijk een luisterimpressie te geven, zelfs wanneer je meermaals in deze luisterruimten geweest bent, zoals ik. Dus vooral een beschrijving van opgestelde draaitafels en alles wat daar omheen zit zoals phonotrappen en elementen. Uitstapjes zijn natuurlijk niet verboden, dus ik zal het er niet altijd bij houden..
(Thorens)
Gelijk bij binnenkomst voor en achter de etalage staan er zeker 10 draaitafels waaronder een paar heel mooie museumstukken die gereviseerd zijn of moeten worden. Er was een Thorens 309 draaitafel aangesloten van Audioselectief op elektronica van Fonel.
(Fonel)
(Fonel)
Fonel is een Berlijnse fabrikant en hun spullen zagen er werkelijk zeer fraai uit – dik maar niet (te) Duits, zal ik maar zeggen. Technisch is het volgens de importeur Hein Ceelen ook allemaal erg innovatief. Een kijkje op hun website www.fonel-audio.de is zeker de moeite waard.
(Manger)
Hein vertelde me verder dat zijn bedrijf zich in het verleden op de professionele markt richtte, met onder meer het luidsprekermerk Manger. Hij probeert zich nu ook te richten op de consumentenmarkt. Ik denk dat dit niet de laatste kennismaking is met hem, want ik ga nog wel eens bij hem langs in Uden.
(Ed Verkerk)
Daarna volgde Latham audio www.latham.nl/audio/index.html . Latham is natuurlijk een oude bekende in het analoge wereldje en vooral als voormalig importeur van het Schotse Linn. Voor upgrades en revisies van de LP 12 draaitafel kan men nog steeds bij hen terecht, vertelde Ed Verkerk me. Hij vertelde ook dat Latham de tijd genomen had om een nieuwe draaitafel te vinden, die aan hun kwaliteitsnormen voldeed. Met de Well Tempered www.welltemperedlab.com hadden ze iets in hun stal gehaald wat daaraan leek te voldoen.
(Well Tempered Simplex)
Hoe kom je erop: een draaitafelarm bevestigen op een golfbal in een bad van siliconen. Met het gebruik maken van vrij toegankelijke hulpmiddelen kan de fabrikant zo ook de prijzen binnen de perken houden. Die Simplex is daarmee zeer competitief.
(Well Tempered Simplex)
(Well Tempered Amadeus)
Maar goed , daar komt wel een elementje bij: op de Simplex zat een Dynavector Karat 17 d3 van rond de 900 euro en op de Amadeus de duurdere XX2 mark 11 van rond de 1600 euro. www.dynavector.com Het klonk op het eerste gehoor zonder meer fraai op de Naim phonotrap, die een voeding heeft met een prijs waar je een volwassen draaitafel voor kan kopen. Ik heb na al die jaren hifi echter geleerd niet te zeggen dat iets te duur is, voor ik het beluisterd heb.
(Holborne Analog 2)
Een verrassing was zonder meer de set die grotendeels bestond uit onderdelen die Audioselectief zelf importeert. Gedemonstreerd werd met de Holborne draaitafels Analog 1 en Analog 2. Zie de website voor meer specifieke in formatie www.holborne.ch. Als je deze draaitafels naast elkaar zet lijkt het op het eerste gezicht dat de grotere en zwaardere Analog 2 de duurdere is. Dat blijkt niet zo te zijn. De draaitafels delen wel een aantal zaken, zoals Rainer Muller van Holborne me vertelde.
(Holborne Analog 1)
Het verschil zit bijvoorbeeld in de ingenieuze ondervoeten met dempende werking van de Analog 1 . Bij beide draaitafels is de snaar gemaakt van tape wat vroeger bij taperecorders gebruikt werd. De motor is in een soort van veer opgehangen voor een goede gelijkloop. Nu weet Henk Niemeyer na 25 jaar ook wel hoe je een draaitafel superieur aan het klinken krijgt en daarom had hij het Lyra Atlas element www.lyraaudio.com in de SME arm gezet die via de Siltech kabel naar de Blue Amp phonotrap www.blueamp.de loopt. Zo’n Lyra Atlas elementje kost overigens iets van 9000 euro en mag tot de wereldtop gerekend worden. Hetzelfde geldt voor de Blue Amp 42 phonotrap die afhankelijk van de uitvoering tussen de 6 en 8 duizend euro kost. De Blue Amp phonotrappen heb ik vaak gehoord maar nooit in mijn eigen set. In overleg met Henk Niemeyer zal ik ze binnenkort in de thuissituatie testen voor Puresound.
(set van Monitor Audio)
(Transrotor Rondino Bianco FMD)
Monitor Audio gaf dit jaar ook weer acte de préséance met Monitor Audio Luidsprekers, Leema versterking en de bekende Transrotor draaitafels www.transrotor.de. De Transrotor Rondino Bianco FMD die er stond was gewapend met een SME V (vijf) arm en kostte bij elkaar rond de 10.000 euro. Het probleem van deze luisterkamer is dat die erg moeilijk goed aan het klinken te krijgen is. Wat mij betreft zou Henk moeten overwegen daar volgend jaar koptelefoons te demonstreren. Een stiltekamer waar je waar je je kunt terugtrekken van het geroezemoes lijkt me wel wat.
(Oracle Paris)
Aan alles komt een einde dus nu de laatste set met draaitafels van verschillende importeurs. Jan Kees Harteveld www.tophifi.nl zorgde voor de Vector luidsprekers en zorgde voor de Exposure versterking. Als bron werd de Oracle Paris draaitafel gebruikt met een gemodificeerde Project arm. www.oracle-audio.com/ De Paris is eigenlijk een ouder model dat opnieuw op de markt is gebracht in hetzelfde spectaculaire jasje maar voor de rest totaal vernieuwd. De Oracle draaitafels komen uit Canada en toen één van de gasten vroeg of zijn net gekochte Leonard Cohen LP van een live concert gespeeld mocht worden, zaten we bijna in het concert.
(Raven 2)
Iets later demonstreerde Thomas Woschnick van www.tw-acustic.de/engl/index2.html in deze ruimte met de Raven 1 draaitafel. Het gaat hier om een typisch massa loopwerk in sober zwart. Zou de naam Raven van het verhaal van Edgar Allan Poe komen? Ik weet het niet , maar we waren zeer onder de indruk toen Thomas binnen twee minuten het plateau eraf haalde en daarbij het lager eruit nam. Geweldig, zo simpel en zo fraai, net als zijn naamkaartje met aan de achterkant een VTA adjuster - hoe kom je erop. Natuurlijk wat muziek gespeeld , Marianne Faihfull klonk zoals ik haar live in Arnhem hoorde een aantal jaren geleden. Zoals jullie weten heb ik een Oracle Delphi V met subchassis, ik zou het Raven massaloopwerk er als tegenhanger wel bij willen hebben.
Nog twee mensen bijna vergeten, namelijk Gerrit Nutters van www.nuttersaudio.nl die weer volop vinyl heeft verkocht en een meneer van de producent van Weduwe Joustra www.weduwejoustra.nl/home Ze verkopen nu naast de bekende drank ook wijn en we hebben daarmee voorzichtig geproost op het 25 jarig bestaan van Audioselectief. Je moet er nog 25 jaar tegenaan Henk met Aleida en Marten- Jan. In sommige culturen geven jarigen sommige gasten een cadeautje. Als je het nu echt wil kan je bij mij die Lyra Atlas wel kwijt (grapje).
(Goldenote Valore)
Vanwege het 25 jarig bestaan was er ook een prijsvraag georganiseerd. Er zijn 25 prijzen te winnen en welke door de diversen deelnemers van deze analoogshow beschikbaar werd gesteld. De hoofdprijs is een Goldennote Valore draaitafel. Er stond een glazen pot met elementen erin en men kon raden hoeveel elementen er in de glazen pot zaten, wat men vervolgens kon invullen op een papiertje en deponeren in een grote kartonnen doos. Op een later tijdstip zal men de winnaars bekend maken en de winnaars worden op Puresound gepubliceerd.