De Vincent CD-S-7 Compact Disc speler met buizenbezetting
Al weer een paar weken geleden zat ik op mijn deeltijd dag te wachten op Ben Wijmans van Audipulse. Op verzoek van de eindredactie van Puresound zou ik een CD speler van Vincent recenseren en Ben kwam die afleveren.
Ik kende Ben verder nog niet en dan is het maar afwachten wat voor iemand je in huis krijgt. Ik krijg dan altijd gelijk associaties met die sketch van Monty Pyton waar een klant een audiozaak wordt uitgewerkt omdat hij geen fatsoenlijke kabels tussen zijn audiospullen heeft en aan zo iemand leverden ze hun producten nu eenmaal niet!
Flash is required!
Niets van dit alles: Ben bleek een zeer aimabele zestiger en omdat hij net als ik in een oud huis woonde ging het gesprek in eerste instantie over dergelijke huizen. Ben had nogal ideeën en op dit vlak heb ik in ieder geval weer wat opgestoken. Na de koffie het gesprek toch maar op audio gebracht. Ben blijkt wat langer in het vak mee te lopen. Hij heeft indertijd gewerkt voor Tempofoon en vertegenwoordigde daar interessante merken als Garrard platenspelers en Sansui elektronica. Met een 100.000 km beurt zullen deze merken het nog zeer goed doen in een mooie vintage of moderne setting. Later is Ben nog fabrikant van Lambda luidsprekers geweest alvorens hij zich toe ging leggen op de import van exclusieve audio www.audipulse.nl . Op dit moment heeft Ben een aantal leuke merken in portefeuille waaronder het Duitse ASR bekend van de befaamde Emitter versterker en de zeer interessante phono trappen. Daarnaast Vincent en TAC elektronica en Tellurium kabels
Vincent voorloper in industriële samenwerking
Vincent is een Duits/Chinese samenwerking: de apparatuur wordt ontworpen in Duitsland en geproduceerd in China. Tegenwoordig zien we dat wel vaker, maar toen Vincent daar 17 jaar geleden mee begon was dat vernieuwend en gedurfd. Een en ander heeft goed uitgepakt want het merk is inmiddels over de hele wereld verkrijgbaar. Ben vertegenwoordigd het merk nu al weer 14 jaar en hij zal een van de eerste importeurs zijn die de potentie van het merk heeft gezien. Nadat we de CD speler hadden geïnstalleerd is Ben weggegaan, maar niet zonder nog een opmerking gemaakt te hebben over mijn LS kabels. Die Tellurium kabels die hij vertegenwoordigd zouden het bij mij ook goed doen. Dus toch een beetje Monty Pyton!
Vincent CD-S-7
De Vincent CD-S-7 speler maakt onderdeel uit van de Tube Line serie. De audio componenten van deze serie zijn hybride wat betekent dat de sterke punten van transistor en buis met elkaar worden gecombineerd. Dat is denk ik een goede keus want buizen in een audio systeem doen iets bijzonders is mijn ervaring en als je daar op valt zoals ik kom je daar steeds weer op terug. Daarnaast is het grote voordeel met een buizenbezetting dat de klank nog wat te tunen is zodat de CD speler veelzijdig is in te zetten. Wat uiterlijk betreft is de Vincent met zijn breedte van 43 en hoogte van 13,2 centimeter stoer om te zien. Zeer fraai is het ronde “oog” in het midden van het front met daarachter de buizenbezetting.
Tegenwoordig staat alles op internet en bijgaand een fimpje van zijn voorganger (zoek de verschillen want ik zag ze niet) in het zwart.
Flash is required!
Ook de metalen afstandsbediening geeft aan dat er op dit product niet beknibbeld is. Alles bij elkaar maakt de CD speler een zeer degelijke indruk. De prijs van dit moois bedraagt 1800 euro inclusief een euro voor een goed doel. Zoals hieronder zal blijken is met deze prijs voor een dergelijk kwaliteitsproduct niets mis.
Proof of the pudding is in the eating
“The proof of the pudding is in the eating” zeggen de Engelsen maar hoe kan je deze pudding het best proeven? Ik heb er bewust niet voor gekozen om A/B over te schakelen met mijn eigen Meridian. De reden is dat CD spelers meestal een andere uitgangsspanning hebben. Een speler met een hogere uitgangsspanning zal luider klinken dan een speler met een lagere uitgangsspanning. Luider zal over het algemeen geïnterpreteerd worden als beter. Daarnaast ga je bij A/B vergelijking veel te technisch vergelijken (hoor ik dit piepje nu wel of niet?) en uiteindelijk gaat het mij als recescent alleen maar om een totaalindruk van de speler. Die krijg je alleen door veel luisteren en door af en toe naar je referentie CD speler over te schakelen.
Kortom de afgelopen weken is er heel veel geluisterd en naar een grote verscheidenheid aan Cd’s. Het vinyl is even opzij geschoven en dat bleek verder geen straf te zijn. De eerste Cd die werd gedraaid “Eric Bibb live at the Fip” bewees dit al. Deze opname is van een live concert en daardoor puur en onthullend. Voor wie Eric Bibb niet al langer volgt: hij is een zeer getalenteerde moderne akoestische Blues zanger en songwriter (www.ericbibb.com) en werkelijk al zijn muziek is zeer de moeite waard om te beluisteren. Ook maar even zijn CD “Booker’s Guitar met het werkelijk adembenemende “Wayfaring stranger” ” gekocht voor mijn vrouw haar verjaardag. Het is een bekende “traditional” die ook door onder meer door Joan Baez is gezongen: de atmosfeer die Bibb dit nummer echter meegeeft is werkelijk bijzonder meeslepend. We blijven maar even in de US met de CD Keb Mo van Keb Mo. Deze CD leent zich voor wat meer volume, dus open die versterker en maar goed dat ik vrijstaand woon – met ogen dicht net of je in de opname zit. Omdat ik toch op volume bezig was volgde Helen Humes met "Tribute to Jimmy Rushing". Het nummer staat op een verzamel CD van het luidspreker fabrikant Elipson en de hele bluesy CD is meer dan de moeite waard. Elipson heeft ook een verzamel CD gemaakt met klassieke muziek. In het eerste nummer ” Le Jeu de Daniel” hoor je de een processie bijna voelbaar van afstand steeds dichterbij komen. Als je een “goede” RK opvoeding hebt als ik zie je het bijna voor je die priester met staf in de hand en omringd door misdienaars in hun witte “jurken” (een beetje wrang na alle berichtgeving van de laatste tijd). Vervolgens een CD van het London Symphony Orkest met “Alexander Nevsky”. De muziek beschrijft een historische veldslag tussen naar ik meen de Russen en Polen. Tijdens die veldslag zakt een heel leger door een bevroren meer en die dreiging hoor je prachtig in de muziek doorklinken. Ik heb natuurlijk veel en veel meer muziek gespeeld maar ik wil hier eindigen met onze Friese Fado zangeres Nynke Laverman met Sielesalt, stem en plaatsing komen hier verschrikkelijk realistisch over.
Conclusie
Hoe moet je aan die hand van al die muziek nu deze CD speler beschrijven: ongelooflijk neutraal in mijn zeer neutrale set en dat klinkt dan ook zeer dynamisch, ongeremd bijna. Ook na praktisch een maand luisteren bleef me het geluid zeer boeien. Ook mijn vrouw bleek onder de indruk (zet nog eens aan) evenals een goede (audio)vriend die zeker in een dergelijke situatie graag langs komt luisteren.
Als lezer de aankoop van een nieuwe CD speler overweegt adviseer ik hem zeker de Vincent CD-S-7 Compact Disc speler op de shortlist van de te beluisteren spelers te zetten: redelijk geprijsd, fraai design (wat het ook bij de wederhelft goed zal doen), een nog fraaier geluid en als extra een buizenbezetting die mogelijkheid tot tuning geeft. In alle eerlijkheid vraag ik me af of je dat gezien het kwaliteitsniveau nu onmiddellijk zal gebruiken.
Nog iets negatiefs: jazeker de batterijen van de afstandsbediening waren leeg! Als dank voor het lenen voeg ik er graag een nieuw stel bij.
Naschrift
De Vincent stond ingepakt en klaar om verzonden te worden. Geheel onverwacht kwam Marc een audiovriend op bezoek. Uiteindelijk de Vincent weer aangesloten en vergeleken. Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat de Vincent een toch wel erg muzikaal product was.
Informatie