Onno Kiviet | 08 december 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

BRIK Audio, een kleine telg met grote prestaties

Zet een groep muziekliefhebbers, audiofielen en ingenieurs bij elkaar en laat ze gezamenlijk dromen over een goede geluidskwaliteit die voor iedereen bereikbaar is. En zie daar: BRIK Audio is geboren en opgericht in 2010. BRIK Audio is sinds kort verkrijgbaar in de Benelux via de Nederlandse importeur Durob Audio.

Eerlijk gezegd hadden wij van Puresound tot voor kort nooit gehoord van BRIK Audio. Via het Durobblog dat wij exclusief mogen publiceren op de site van Puresound werden we erop geattendeerd. Daarmee was onze interesse gewekt en werden er diverse BRIK apparaten opgevraagd voor een recensie. Enkele dagen later werd er een groot pakket afgeleverd op de redactie van Puresound. Alles werd meteen aan de kant geschoven en het pakket werd snel uitgepakt. Binnen enkele minuten stonden er vijf apparaten op het bureau, namelijk de Geïntegreerde versterker, D/A Converter, Internet Radio, Equalizer Stage, Power Master en vier losse voeding adapters. BRIK Audio heeft daarnaast ook nog een Input Selector, Bluetooth Stage en een Phono Stage. Deze apparaten hebben wij niet in deze test meegenomen. Overigens heeft BRIK Audio ook een speciaal kastje in hun programma om twee apparaten in te plaatsen.

De eerste indruk

De BRIK apparaten zijn degelijk gebouwd; de behuizing is van metaal en de frontjes zijn van aluminium. Het geheel voelt stevig aan en ziet er fraai uit. De bekende WAF (Woman Acceptance Factor) is hoog, zowel voor wat betreft de afmeting als de vormgeving. De afmetingen van de BRIK apparaten zijn 160 x 140 x 48 mm (LxBxH). Vanwege die geringe afmeting is de BRIK apparatuur zeer handzaam en is het eenvoudig een plekje te vinden. 

Men kan de BRIK apparaten op elkaar stapelen, zodat er een mini torentje ontstaat. Handig als men weinig ruimte heeft.

Verbazing

In eerste instantie was er enigszins verbazing over het feit dat bij de apparaten standaard geen voedingsadapters werden geleverd en dat deze voedingsadapters er los bijgekocht moesten worden. In eerste instantie vonden we dat een geldklopperij, maar een paar minuten later viel het kwartje. Want eigenlijk is het niet zo gek bedacht van BRIK Audio dat je het er ‘los’ bij moet kopen. Immers, BRIK Audio levert ook een Power Master. Op de Power Master en de losse voedingen komen we later terug.

Aansluiten en bediening

Nadat alles is uitgepakt en uitvoerig is bekeken wordt er overgegaan tot het aansluiten van de apparatuur. Dit gaat gemakkelijk en alles wijst zich zelf. Het in- en afstellen van de internet radio vraagt wat meer geduld en vindingrijkheid. De bijbehorende gebruiksaanwijzing geeft er helaas ook niet veel uitleg over. Dus ga ik over op een beproefde methode, namelijk die van trial en error. Uiteindelijk is het mij gelukt en het gehele systeem is nu speelklaar. Razend nieuwsgierig hoe het één en ander zal klinken, begin ik met het beluisteren van de internetradio.

De eerste (luister)indrukken

Ik stem af op BNR Nieuwsradio en zie in de display dat dit wordt afgespeeld op 128 Kbps. Mijn eerste indruk is dat het zeker niet tegenvalt. Ik luister zo de hele middag door. ‘s Avonds ga ik wat spelen met de DAC en de notebook. Ik merk al gauw dat de geluidsweergave via de DAC een stuk beter is dan met de internet radio. Het geluid is voller en het geheel komt prettiger op mij over. De rest van de avond ben ik druk met het instellen en de bediening van het gehele menu van de internet radio via de bijgeleverde afstandsbediening. Overigens is dat de enige afstandsbediening die men krijgt. Bij de geïntegreerde versterker zit namelijk geen afstandsbediening en dat wordt als een gemis ervaren. Anno 2012 zit er bijna bij elke apparaat wel een afstandsbediening. Ik sluit de avond af met een voorzichtige kleine eerste (luister)indruk, namelijk dat de apparaten BRIK audio een ‘plus’ scoren wat betreft uiterlijk, handzaamheid, WAF factor en een ‘min’ scoren wat betreft de karige gebruiksaanwijzingen.

Inmiddels zijn er een aantal dagen voorbij gegaan zonder dat er veel aandacht is geweest voor de BRIK Audio apparaten. De BRIK apparatuur staat gewoon op het bureau in de werkkamer en er wordt hoofdzakelijk geluisterd naar de internet radio met stations als BNR Nieuwsradio en Radio2. Alles staat aangesloten op de losse voedingadapters en onder het werken luister ik.

Internet Radio

De bediening van de internet radio lijkt in het begin lastig en de karige gebruiksaanwijzing is ook niet echt behulpzaam. Dus gaan we zoals gezegd, met de trial & error methode onderzoeken hoe de bediening van de internetradio precies in elkaar steekt. Eigenlijk valt het allemaal wel mee en wijst het zichzelf voor wat betreft het instellen van de diversen parameters als draadloos internet, vastzetten van de favoriete radiostations, de klok en sd kaart. Eenmaal door hebbende hoe alles op de afstandsbediening werkt, ga ik uiteindelijk met een speels gemak het gehele bedieningsprogramma door. Een kind kan de was doen, bij wijze van spreken, zelfs een oudere jongere als ik.

Op de afstandsbediening zit ook een volumeknop waar je de volumestand van de internet radio mee kunt regelen. Handig bij gebrek aan een afstandsbediening op de versterker. Kan je toch vanuit je stoel het volume regelen. De aansluitingen zijn die van een gewone FM ontvanger met een bijgeleverde draadjes antenne met 3.5 jackplug, internet settings via draadloos netwerk of Ethernet kabel (RJ45), een SD kaart met een geheugen van 8GB maximaal en stereo lijnuitgang. Het display is goed afleesbaar. 

Een heel klein minpuntje vind ik, dat als je op zoek gaat naar een ander radiostation, dat niet in je favorieten opgeslagen is, het lastig kan zijn omdat het gehele menu weer moet worden doorlopen. Je begint in feite dan weer van voren af aan. Dus even snel een ander radiostation opzoeken is er niet bij. Een oplossing hiervoor is om zoveel mogelijk stations in je favorieten op te slaan! Ik luisterde via de gewone radio naar de Nederlandse radiostations, zoals Radio 1 en 2 en BNR Nieuwsradio. En via het draadloos netwerk en ook de Ethernet kabel naar radiostations die in een hogere bitrate uitzonden, zoals het AVRO’s Baroque around the clock in 256 Kbps.

Hier een link naar een lijst van Nederlandse radiostations met hun bitrate:http://www.listenlive.eu/netherlands.html

Geïntegreerde versterker

De versterker is klasse D, opgebouwd rond de STMicroelectronics TDA 7492 chip. Ingangsimpedantie is 20kΩ en heeft 20 Watt uitgangsvermogen. Verder voorzien van drie aansluitingen, waarvan twee RCA (tulp) aansluitingen aan de achterzijde. Aan de voorzijde zit een aansluiting met een 3.5 mm ingang. Op de achterzijde vindt men twee stevige luidsprekeraansluitingen. Alle aansluitingen zijn verguld. Het overschakelen van de ingangen gebeurt via een 3-polige tuimelschakelaar en dat went snel. De volumeknop is groot en draait soepel.

We hebben deze versterker in diverse settings gehad. Zo hebben we het als complete BRIK set beluisterd, maar ook hebben we deze versterker in een grote set van Blacknote/Bluenote beluisterd. Deze versterker heeft op een werkkamer gestaan, in de huiskamer en in een praktijkruimte. In alle ruimtes en settings waren we het erover eens dat deze kleine versterker een prettig en groots geluid gaf. De weergave is gecontroleerd, dynamisch, ruimtelijk en open. 

Equalizer Stage

Een equalizer is in mijn optiek niets anders dan een uitgebreide toonregeling en eigenlijk ben ik wars van equalizers. Het doet mij altijd denken aan de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, waar het gemeengoed was in veel huiskamers. Maar goed, nu eenmaal deze equalizer in de test mee doet zal ik het ook moeten beoordelen.

In ieder geval heeft men 10 stelmogelijkheden voor de frequentie respons en men heeft er een volumeknop bij. Handig als je deze equalizer ergens anders tussen wilt zetten dan in een Brik setje. Bijvoorbeeld voor een gamer. Ook handig als je een bepaald ongewenst geluid wilt elimineren, zoals ik hier had met een zachte brom vanuit de notebook. Door de equalizer te gebruiken kon ik die brom enigszins naar de achtergrond verplaatsen, waardoor het als niet storend werd ervaren tijdens het luisteren en werken.

Verder kan men de equalizer op de achterzijde van het apparaat switchen tussen by-pass zetten en EQ. Ook vindt men op de achterzijde nog de aan/uitknop en twee lijn RCA (tulp) ingangen en twee lijn RCA (tulp) uitgangen.

Ik heb de equalizer beluisterd in de BRIK set alsmede in de Goldennote/Bluenote set. In de BRIK set met Sony luidsprekers. Deze Sony luidsprekers komen uit een mini setje (3 in 1 kastje). Eerlijkheidshalve moet ik meteen bekennen dat er een gehoormatig verschil was te horen met of zonder equalizer. Met equalizer ertussen klonk het beter in combi met de Sony luidsprekers. Ook als je alle 10 stelmogelijkheden gewoon ‘vlak’ ( op nul dus) had staan. Beetje raar eigenlijk als je je bedenkt dat je niets aan de stel mogelijkheden doet wat betreft de frequentie respons. 

Het enige verschil is dan dat er een netvoeding van de equalizer zelf tussen zit. Mijn conclusie is dan ook dat de BRIK Audio apparatuur kennelijk gevoelig is voor een goede voeding. Ik kom daar verderop nog uitgebreider op terug.

Terug naar de equalizer dan weer. Met de Sony luidsprekers nog steeds aangesloten en alles neergezet op het bureau in de werkkamer heb ik dagen lopen spelen met de equalizer en veel aan de stelmogelijkheden gezeten. Ik heb er een soort haat/liefde verhouding mee gekregen. Op sommige momenten dacht ik te horen dat het beter klonk, als ik aan de diversen stelmogelijkheden had gezeten. Om vervolgens de volgende keer erachter te komen dat het niet goed klonk in mijn oren. Kennelijk heeft je eigen mindsetting veel te maken met hoe muziek en/of geluid bij je binnen komt. En dat wist ik eigenlijk al! Ik heb de equalizer dan ook op een gegeven ogenblik zo ingesteld dat het in mijn oren lekker klonk en er verder niet meer aangezeten. Als het mij dan stoorde zette ik de equalizer in de pass-by stand. Kortom op deze manier kon ik er mee leven.

Ik kan mij voorstellen dat de jongeren onder ons een equalizer juist een uitkomst vinden, vanwege dat men een spelletje speelt op een pc of dat men met bepaalde muziek juist wat extra bass erin wil hebben. Daarvoor is een equalizer het juiste apparaat. Audiofielen, zoals ik beleven muziek op een andere manier.

D/A Converter

De D/A Converter heeft twee RCA (tulp) uitgangen en een schakelaar voor outputlevel van 1V en 2V. Ingangen zijn Coax, mini-Usb en Optisch. Ook vindt men een aan/uitknop op de achterzijde. Geen aan/uitknop op de voorzijde. Kennelijk zo gedaan om de D/A Converter nooit uit te zetten. Wel vindt men aan de voorzijde weer de 3-polige tuimelschakelaar voor de ingangskeuze (coax, usb of optisch). De D/A Converter is uitgerust met Cirrus Logic chips, zoals de 24/192 CS8416 digitale ontvanger, CS8421 32-bit asynchrone sample rate converter en 24/192 CS4353 multi-bit Sigma Delta-DAC. 

Overdonderd waren we door de goede geluidsprestaties van deze D/A Converter. Aangesloten op de notebook en de BRIK geïntegreerde versterker en luisterend naar enkele WAV files werden we overdonderd door de goede geluidsprestaties. Deze D/A Converter liet veel horen en zette een performance neer die eigenlijk niet kan voor zo weinig geld. Ook hebben we deze D/A Converter aangesloten op de grote set en daarin deed het gewoon mee alsof er niets aan de hand was. Er is voor ons maar één conclusie mogelijk en die luidt …. We waren overdonderd! Voor € 165,00 is dit een absolute must-have. De Engelsen kunnen dat altijd zo mooi zeggen: “It’s a bargain!!”.

Power Adapters 

Dit zijn losse adapters en voor elk apparaat heb je er één nodig. Voor de geïntegreerde versterker een zwaardere, namelijk de 19V 3,24 Amp. Voor de overige apparaten heb je de power adapter 12V 1 Amp nodig.

 

Dat men bij BRIK Audio deze niet standaard mee levert vonden we in eerste instantie geldklopperij, zoals we in het begin van deze recensie al schreven. We schreven ook meteen dat het eigenlijk wel slim was bedacht van BRIK Audio. Immers, men had ook een losse optionele voeding kast (Power Master) in het programma. Dat men gekozen heeft voor deze opzet van losse Power Adapters heeft te maken met het feit dat men zo de prijs laag kan houden van de losse apparaten en men geen voeding in de apparaten zelf hoeft te bouwen (hierdoor kan men de apparaten dan ook klein in afmeting houden). Eigenlijk best wel doordacht en effectief.

Power Master

De Power Master is de optionele voeding die men kan aanschaffen. Deze heeft aan de achterzijde een aan/uit knop, een 220V aansluiting en vijf voedings uitgangen. Vier voor 12V en 1 voor 20V. De 20V voedings uitgang is voor de geïntegreerde versterker en de 12V voedings uitgangen zijn voor de overige apparaten van BRIK. De Power Master kan je alleen gebruiken voor BRIK Audio apparaten. Er wordt meegeleverd een los 2-polig netsnoer voor de Power Master zelf en 5 losse snoeren ( 1 dikke en 4 dunne) van +/- 20 cm om de verschillende apparaten te kunnen aansluiten op de Power Master. Op de voorzijde vindt je een stand-by aan/uitknop. Met deze stand-by knop kun je alle apparaten die aangesloten zijn op de Power Master in één keer aan en uit zetten.

Dat de Power Master zoveel verschil maakte verbaasde ons niet echt. Alles staat en valt bij een goede voeding. Dat geldt zowel voor kleine als voor de grotere apparaten. Hoe beter de voeding, hoe beter de prestaties. Daar kwamen we ook weer achter toen we de equalizer alleen aansloten op de Power Master en de 10 stelmogelijkheden gewoon vlak lieten staan. 

De Power Master heeft binnenboord een grote ringkerntrafo met uitgangen die gebufferd zijn en een goede afvlakking hebben. Geluidsmatig is het verschil, met of zonder Power Master, duidelijk hoorbaar. Met de Power Master wordt alles een stuk beter. Denk aan een beter definieerbaar en strakkere laagweergave, meer verfijning in het hoog en middentonen, meer lucht in de weergave, betere stemweergave, dynamischer, detailrijker, luchtiger, natuurlijker enz. Dus als je de €205,00 kunt missen, twijfel dan niet en koop deze Power Master.

Luisteren

We zijn wederom niet over één nacht ijs gegaan. We nemen altijd veel tijd om een apparaat of een luidspreker of een kabel goed te beluisteren en doen meerdere luisterronden over een lange tijdsperiode voordat we tot een oordeel komen. Daarbij wordt er bijna altijd geluisterd door meerdere recensenten en als het even kan laten we ook gewoon muziekliefhebbers luisteren. Alle luisterbevindingen nemen we dan op en proberen dat te verwoorden in de recensie. Zo nu dus ook weer. 

Er zijn deze keer drie luisterrondes gedaan, waarvan de eerste op de werkkamer van Puresound met de Sony luidsprekers, de tweede ronde bij de collega recensent Gerald thuis op de grote Blacknote/Bluenote/Logitech set en de derde ronde bij mijn zwager Peter in zijn praktijkruimte met de Boston A25 luidsprekers. Er is op allerlei manieren geluisterd, o.a. als gehele BRIK Audio set, als losse BRIK apparatuur in de bestaande set bij collega Gerald, alsmede bij Peter in zijn praktijkruimte vanwege zijn Boston A25 luidsprekers.

 

Al met al kunnen we zeggen dat we in elke luisteropstelling verbaasd hebben gestaan over de geluidsweergave. Nergens werden we teleurgesteld in performance. Of het nou een kleine opstelling betrof zoals op de werkkamer van Puresound of in de grote set bij collega Gerald in zijn huiskamer of bij mijn zwager Peter in zijn praktijkruimte. In alle drie de opstellingen klonk het gewoon erg goed en zeker als je de grootte van de apparatuur in ogenschouw neemt. Overal werd een groot beeld neergezet en kwam het geluid volledig los van de luidsprekers. De gehele BRIK Audio set, zoals wij hem hier hadden, kwam in elke setopstelling goed uit de verf. Het meest pakkend was in de werkkamer op het bureau op 1- 2 meter van de luidsprekers af. Dit gaf een groots beeld en je had het gevoel dat je er middenin zat. Eigenlijk net zoals je dat kan hebben met een grote topset. Natuurlijk zijn er dingen die de BRIK set niet kan geven, maar toch …. de funfactor is erg hoog. In de praktijkruimte bij mijn zwager werd duidelijk dat de combinatie met de Boston A25 luidsprekers een gouden match was. Voor mij was dat de winnaar van de drie luisterronden. 

Enkele luisterkenmerken inclusief de Power Master zijn: een schonere weergave, betere definieerbare en krachtiger laagweergave, groots geluidsbeeld in vergelijk met de afmeting van de apparatuur, detailrijk.

Hieronder kan men lezen wat collega Gerald ervan vond tijdens zijn luisterronde bij hem thuis op de grote Blacknote/Bluenote/Logitech set.

Gerald schreef:

“Het eerste wat opviel bij het uitpakken van de apparaten dat ze best zwaar zijn in verhouding tot hun formaat. Door de metalen behuizing voelen de BRIKs degelijk aan en zien er netjes afgewerkt uit.Als eerste hebben we de BRIK internetradio aangesloten op de versterker. De internetradio werd van stroom voorzien via een BRIK 12V/1A power adaptor, terwijl de versterker gevoed werd door een BRIK 19V/3,42A power adapter. De configuratie van de internetradio was redelijk eenvoudig door middel van een aantal stappen die via een menu op het display doorlopen moesten worden. Met de meegeleverde afstandsbediening konden de juiste instellingen geselecteerd worden. Een klein minpuntje hierbij is dat de karakters op de afstandsbediening ontbraken. Het was dus een beetje gokken welk nummer correspondeert met een bepaald karakter. Heeft de internetradio eenmaal contact met het netwerk (kan zowel bedraad als via Wi-Fi), dan is er letterlijk een wereld aan streams beschikbaar waarbij je kan kiezen voor streams uit een bepaald continent of land. Voor de luistersessie hebben we ons beperkt tot Nederlandse streams. Omdat veel streams in een lage bitrate worden weergeven, zijn we specifiek op zoek gegaan naar een stream met een wat hogere bitrate (256 Kbps). We kwamen uit bij een fraaie stream van de AVRO: Baroque around the clock, waarop we vervolgens hebben afgestemd. Dit klonk niet verkeerd. Sterker nog, dit klonk best goed. Aangename warme klanken vloeiden vanuit de speakers de woonkamer in. Hier kun je prima uren naar luisteren was onze eerste conclusie.

Vervolgens hebben we versterker en internetradio van stroom voorzien via de BRIK Power Master. Dit resulteerde in een volwassener geluid: de ruimtelijke afbeelding werd groter en de instrumenten klonken nog wat natuurlijker en het geheel kreeg meer body.

Daarna hebben we de Equalizer Stage ingezet. Je kunt hiermee de klank naar eigen smaak aanpassen. Wij vonden zelf dat dit in onze setup niet echt nodig was, maar we constateerden wel dat als we alle schakelaars in de neutrale stand hadden staan, er toch nog een verschil met en zonder equalizer te horen was.

Ten slotte hebben we FLAC bestanden op een memorystick vanaf een Blacknote DSS30Tube gestreamd naar de BRIK D/A converter. Zo hebben we het meest recente album van Tori Amos - Gold Dust beluisterd. Dit album is samen met Het Metropole Orkest in Hilversum opgenomen. Hoewel Tori's stem wat kleiner en nasaler klinkt dan wat ik gewend ben op mijn eigen set, wordt het orkest overtuigend neergezet. Ook Andreas Volleweider's Caverna Magica werd erg fraai en kamer vullend weergeven. Als je het album goed kent, mis je misschien wat verfijning, maar er wordt hier echt muziek gemaakt. Ik denk dat de componenten ook nog wel wat inspeeltijd kunnen gebruiken”.

Conclusie

Dit is een echt mooie reeks van producten waarbij je veel waar krijgt voor je geld voor wat betreft de mogelijkheden en muziekbeleving. Voor iemand die een leuk audiosetje met streaming mogelijkheden zoekt, ga eens luisteren naar de BRIK Audio. Sluit het geheel aan op de Boston A25 luidsprekers (€ 119,00 per stuk) en je hebt echt een leuk setje. De Powermaster is wel een must om er bij aan te schaffen, want dat maakt echt een groot verschil. 

Prijzen

-Geïntegreerde versterker € 165,00
-D/A Converter € 165,00
-Internet Radio € 220,00
-Equalizer Stage € 200,00
-Power Master € 205,00
-Voeding Adapter 12V € 15,00
-RCA Kabel 50 cm € 15,00*
-Phono Stage € 145,00*
-Bluetooth Stage € 145,00*
-Input Selector € 145,00*
-Acryl Shelf ( kastje) € 80,00*

* Niet opgenomen in deze recensie

Importeur:  www.durob.nl