Roel van Nunen | 11 februari 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Trends Audio TA-10.2

"Wat zit er in die doos ?" Shit. Ik voelde me terug vijf jaar jong en betrapt door mijn moeder met mijn hand in de koekjestrommel. Hoe ga ik me hier uitpraten ?

"Hallóóó, schattebol, wat zit er in die dóóós ?" Nogmaals mijn vriendin - het grote voorbeeld van verdraagzaamheid - die wel héél goed weet, dat, als ik met een doos aankom, daar geen damesschoenen inzitten. 

"Euhh, een versterker " antwoordde ik waarheidsgetrouw.
"Een versterker ? In zo'n kleine doos ? Het zal wel . Zo klein. Belachelijk gewoon. Het zal wel weer zo'n super-anti-weet-ik-veel ding zijn. Doe eens op en... " 

Gehoorzaam volgde ik het uitgesproken bevel op. De uitdrukking op haar gezicht sprak boekdelen.

"Als dat een versterker is , en dat kan blijkbaar  zo klein en mooi, waarom  staat dáár -  en haar vinger wees traag maar krachtdadig in de richting van mijn prachtig opgestelde stereo-installatie - dan zo'n groot ding ?  Tja.... 

Het apparaat, waar mijn lieve vriendin zo lyrisch over deed, was een gloednieuwe Trends TA 10.2 versterker, grootmoedig ter bespreking aan Puresound overhandigd door de Belgische importeur van Trends Audio,  Audioscape. Trends Audio is een Chinees bedrijf, gevestigd in Hongkong en fabriceert voornamelijk zogenaamde  T-amps. En hier past nu wel een beetje uitleg.

 

T-amps, soms wel eens verkeerdelijk "Klasse T" - amps genoemd, zijn versterkers die gebaseerd zijn op elektronica chips van de firma Tripath, vandaar de T. Het zijn eigenlijk klasse D versterkers. Tripath, een bedrijf dat vooral chips maakte voor andere toepassingen,  is in 2007 failliet gegaan,  maar de knowhow leeft ondertussen verder. Door de gebruikte technologie hebben deze versterkers geen grote behuizing nodig, zijn zeer efficiënt, in tegenstelling tot klasse A versterkers, en verbruiken dus ook een pak minder.

 

Deze Trends Audio TA  10.2 geïntegreerde versterker is de opvolger van de Trends Audio TA 10.1. Deze laatste, die nog steeds leverbaar is, aan dezelfde prijs, haalde tal van lovende reviews.  Toch vond men het in China belangrijk om hun prijsbeest aan te passen.  Waar liggen dan de verschillen ?  Volgens de fabrikant is  de nieuweling alleszins van betere onderdelen voorzien. Ook is de achterzijde gebruiksvriendelijker gemaakt: de plaatsing  van de verschillende openingen is nu " gemakkelijker bereikbaar " voor de klant. Ik heb geen vergelijking kunnen maken met de TA 10.1, maar ik ga er wel van uit dat die verbeterde plaatsing alleszins een feit is.

Liefhebbers kunnen dit apparaat zelf omvormen: je kan hem als eindversterker gebruiken, door intern de jumpers om te zetten. En wat meer is: hierbij vervalt de garantie niet ! De handleiding toont duidelijk aan hoe je hierbij te werk moet gaan 

Kostprijs van dit apparaat bedraagt, en hou u nu vast aan de takken van de bomen, 199 €. Er is ook een Special Edition, die kost 249 €. De deze SE versie heeft een betere voeding ( 4A ipv 3 A) , betere uitgangscondensatoren en een ALPS volumepotmeter. Het is deze SE versie die wij mogen testen. 

Het toestel  is inderdaad echt klein. De afmetingen bedragen 150 mm x 76 mm x 46 mm ( L x B x H ). Hij past dus gewoon in je hand. De voorzijde is heel sober, enkel een controlelampje en een volumeknop. Aan de achterzijde bevinden zich een aan/uit schakelaar en de in -en uitgangen voor de voeding, luidsprekerterminals en één analoge ingang voor een bron. 

Deze versterker is duidelijk stevig gebouwd, voelt ook voldoende zwaar aan om toch althans een indruk van kwaliteit weer te geven.

Voor mij, leek zijnde wat betreft audioapparatuur, maar wel met jaren luisterervaring naar ( voornamelijk ) klassieke muziek, zijn de meeste moderne hifiapparatuur van goede tot zeer goede kwaliteit. Ik kijk naar de specificaties van het toestel en trek daar reeds een aantal conclusies uit. Ik beschik niet over meetapparatuur, dus ik zal eventuele controles auditief moeten doen.

Signaal Ruis verhouding: 98db. Dit is zonder meer goed. Het kan altijd beter, maar ik hoor geen gezoem of gebrom, ook niet bij stille passages.    ( Ik hou mijn oor dicht tegen het apparaat ).

Uitgangsvermogen: 2 x 10 watt bij 8 ohm en 2x 15 watt bij 4 ohm. Aha. Hier hebben we wellicht een te controleren issue. Tien watt, zeg nu zelf, dat klinkt voor gewone mensen toch maar gewoontjes. Nu, ik speel met (oude ) B&W Matrix 3 S2 luidsprekers. Deze hebben een gevoeligheid van 90 db en een  impedantie van zegge en schrijve " niet onder de 4,5 ohm ". Dit moet dan toch lukken, denk ik dan. Echter wat lees ik verder in de specificaties ? Vervorming bij 9 watt en 4 ohm: 0.03 %. Prima. Vervorming bij 15 watt en 4 ohm, wat dan zogezegd vol vermogen is: 10%. Dit lijkt me heel veel en dat moet toch te horen zijn ?

Onmiddellijk muziek opzetten en testen !

Zoals eerder gezegd luister ik bijna uitsluitend naar klassieke muziek, en voor diegenen die daaraan twijfelen: dat kan en moet soms heel luid staan, anders klinkt het niet. Ik ben meestal alleen thuis als ik muziek opzet, want mijn vriendin, zoals jullie weten  het grote voorbeeld van verdraagzaamheid, vindt toch wel dat het altijd te luid staat. Soit, niet getreurd, onmiddellijk het slotdeel van de Achtste symfonie van Anton Bruckner ( een werk waarvan ik durf te beweren, bescheiden als ik ben, dat ik het nogal goed ken ) in mijn Cambridge, volumeknop naar rechts en draaien maar....

Dit slotdeel van deze symphonie is een stuk met veel tutti, constant veel power en heel wat climaxen. Een beetje slechte versterker valt hier, zeker bij hogere volumes, volgens mij door de mand. Hier, tot spijt van wie het benijdt,  geen enkel  probleem. Alles klinkt zoals het moet. Ik luister twee à drie minuten en besluit iets anders op te zetten. en vooral: nog luider 

Naast muziek gebruik ik ook vaak de menselijke stem om een apparaat te beoordelen.  Daarvoor neem ik een cd van de Nederlandse " woordkunstenaar " Jaap Blonk, namelijk " Flux de Bouche ". Het gaat hier niet om muziek maar om voorgedragen teksten, maar dan erg expressief.  Het gaat niet zo maar om poëzie, neen het is meer . Voor wie het werk van de man ( en de man zelf ) niet kent, er zijn voorbeelden op youtube. Het is misschien niet ieders meug, maar in ieder geval voor mij erg bruikbaar om dit apparaat te beoordelen.

Na een tijdje blijkt dat ik geen enkele vorm van vervorming kan waarnemen. Alle medeklinkers worden "uitgespuugd " , zoals het hoort op deze cd. De stem klinkt luid, onaangenaam luid, en ik moet het apparaat zachter zetten, want ik voel er mij onbehaaglijk bij.

Kortom, er valt klankmatig niets, maar dan ook niets verkeerds over dit apparaat te melden.

Wat zijn zoal de nadelen ?Er is maar één line in. Voor mensen met massa's  apparaten werkt dit dus niet. Alhoewel, ik speel bijvoorbeeld cd's met een Cambridge 840C, die heeft 2 digitale ingangen, en sommigen gebruiken wellicht een externe dac met meerdere digitale ingangen. Zo zie je maar, er valt altijd wel een mouw aan te passen.

De kleur van het controlelampje is blauw, normaal gezien mijn lievelingskleur, maar dit lampje  brandt zeer fel. Ik stoor mij daar aan. ( Ik geef toe dat dit geneuzel totaal geen invloed heeft of het klankbeeld.) Daar de omvang van dit toestel relatief beperkt is, in afmetingen en gewicht, stond in mijn opstelling het apparaat niet in balans.

Ik verklaar me nader: de aansluitingen achteraan ( twee interlinks, twee luidsprekerkabels, en de voedingskabel ) zorgen voor nogal wat tegengewicht. Mijn interlinks zijn bovendien nogal kort.  De voorpootjes hebben dus de neiging om te steigeren. In mijn geval is het dus beter om langere interlinks te gebruiken. 

Besluit.

Ik blijf erbij dat deze versterker in de problemen kan komen als de voorwaarden daarvoor vervuld worden. Zoals gezegd zijn mijn luidsprekers 90 db met een minimumimpedantie van  ( volgens de fabrikant ) '"niet minder van 4.5 ohm". Dus, als we een paar luidsprekers hebben  van 85-86 db met een minimumimpedantie  van , laat ons zeggen 3 ohm ( ook dan weer volgens de fabrikant, en misschien is het dan nog minder ), en wees gerust, dat komt voor, en kleine luidsprekers = gemakkelijk aan te sturen, vergeet dat maar;  en  stel eveneens dat we graag hebben dat er muziek gedraaid wordt op een feestje waar zuipen en kussen vééééél belangrijker is dan luisteren naar een discours over het etenspatroon van het vogelbekdier, ja, dan zou het wel eens kunnen dat deze versterker niet meer mee wil spelen.

Verder ben  ik er mij ook van bewust dat mijn set-up zijn grenzen kent. De luidsprekers bijvoorbeeld  zijn vrij oud, het is een gesloten systeem met wel vrij  strak, maar niet zo diep laag. Ik kan dan wel beweren dat " alle hifi toestellen vaak hetzelfde klinken " , ik weet zeer goed  dat betere luidsprekers verschillen kunnen laten horen, zowel ten goede als ten kwade. 

Maar ik heb geen dure luidsprekers. En deze versterker is geen dure versterker. Meer nog, in een normale huiskamer, met een  eenvoudige set-up met degelijke maar eerlijke producten ( bron, versterking, luidsprekers ) is deze versterker een prijs/kwaliteitswinnaar.

Maar ja, de ouderen onder ons zijn  allemaal opgegroeid met zware degelijke apparaten en wij hebben het soms moeilijk met verandering. Sommige macho's zullen er misschien anders over denken ( groot, groter ,grootst), en  het er misschien moeilijk mee hebben dat iets klein en fijn toch kan presteren, en oh ja, ik weet het ook wel, je kan T-amps op het internet kopen, dat klopt, wellicht nog goedkoper, maar dan is het wel  zonder garantie, zonder feedback en zonder nazorg van de audiozaak.

Voor de zwartkijkers onder ons zijn er jammer genoeg alleen prachtige zilveren exemplaren te koop.

Prijs : 199,00 €

Website fabrikant : Trends Audio
Importeur België : Audioscape
Importeur Nederland : Trends Audio Benelux