Roel van Nunen | 14 februari 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag Gydotron Audio High end luistershow 29 en 30 oktober 2011

Ik ga meermaals per jaar naar een audioshow. Meestal naar, zoals ik ze noem , hotelshows, waar de sets over het algemeen in hotelkamers ondergebracht worden, een setje per kamer. Deze shows, vind ik, zijn vooral bedoeld om naar apparaten te kunnen kijken, en een eerste indruk van geluidskwaliteit te kunnen opdoen. Deze zogenaamde hifibeurzen worden echter druk bezocht en van het laatste komt dan ook vaak niets van in huis, ook vaak door de moeilijke ruimtes. Toch vind ik dergelijke evenementen heel leuk.

De shows van Gydotron zijn totaal anders van karakter. Er is, in theorie, één,  vrij grote ruimte, waar een aantal sets staan opgesteld. Dit zijn er nooit veel. Deze sets worden na elkaar beluisterd in sessies van ongeveer 30 minuten. Bij het wisselen van de sets moeten de toehoorders gewoon hun stoel omdraaien , een kwartslag, of 180 graden en het feest gaat gewoon verder. Als alle sets gepasseerd zijn , komt terug de eerste set aan de beurt, soms met andere muziek, soms niet. Indien  nodig wordt er een pauze ingelast en bezoekers krijgen uiteraard ook de gelegenheid om vragen te stellen. De sfeer is heel ongedwongen, maar, ook door het beperkte aantal sets, wordt er meer naar muziek geluisterd dan op zo'n grote beurs. En zo gaat het de hele dag door. Telaatkomers, zoals schrijver dezes, hoeven  dus niets te missen. Ze schuiven gewoon bij aan, ofwel onmiddellijk, ofwel bij het wisselen van de sets .

Plaats van  gebeuren was het restaurant " Het Waterhuis " in Zoersel, niet tussen de etende gasten, maar in een aparte ruimte.

Ik arriveerde iets na 10.00u, maar jawel hoor, ze waren al begonnen. Gastvrouw Katrien bood mij onmiddellijk een kopje koffie aan en ik nam de tijd om wat te acclimatiseren. Er was een kleine bar en ernaast stond  een standje van Puresound ( ook wij willen ons tonen ). Daar werden ook LP's en CD's van Nutters Audio te koop aangeboden. Naast de drie opgestelde sets was er nog een tafel met uitgestalde bekabeling van Sign Audio.

Set nr 1 pakte al onmiddellijk uit met een primeur voor België. De Master Persuader luidsprekers van Dynamic Solutions, voorgesteld door ontwerper Rick Paap. Gebruikte componenten waren alle van Mirror Audio,  bekabeling was van  Nirwana en Sign Audio. Prijs van een paar van  deze luidsprekers is voorlopig nog 10.000 €. De gebruikte componenten zitten in een gelijkaardige prijsklasse. Dit lijkt veel,  maar de kwaliteit was overduidelijk: enorme dynamiek en power, zeer neutraal en visueel een parel: eenvoud maar toch pure klasse. Er kwam allerlei muziek aan te pas. Op de website van Dynamic Solutions is de lijst te dowloaden.

Set nr 2 was voor mij een volkomen verrassing. Er stond zowaar een volledig gerestaureerde Magnepan Tympani IV te spelen. Deze luidsprekers, bestaande uit drie panelen per speaker (!) waren dertig jaar oud.  Dat ze nieuw niet meer te verkrijgen zijn spreekt voor zich. Het paar ( nou ja, zestal ) is te koop voor 2500 €. De set bestond verder uit Marsh voor-en eindversterker en een Van Medevoort Cdspeler. Luidsprekerkabels waren van Tellurium, onlangs aan het assortiment van Gydotron Audio toegevoegd. klankbeeldv ban het geheel was zeer detailrijk en transparant. De muziekkeuze was ook hier zeer divers:  klassiek met onder andere  het requiem van Rutter en het adagio uit het 21° pianoconcerto van Mozart. Verder ondermeer  Patricia Barber en Mary Black met respectievelijk "Baby light me fire" en  "Dream of Columbus".

Set nr 3 was de tweede primeur voor Belgie.  Een paar supergrote fonkelnieuwe Magnepan 3.7 luidsprekers. Een Vincent Cdspeler met ASR Emitter versterking. Vooral de stroomverzorging viel op. Drie enorme apparaten waren met elkaar verbonden. De bekabeling hiervan was ronduit indrukwekkend. Interessant was dat dezelfde playlist gebruikt werd als bij set nr 2. Ik had de indruk dat de Magnepan 3.7 alleszins dieper klonk dan de Tympani IV (ondanks de vier baspanelen ).

En zo gaat het de ganse dag voor. Katrien zorgde nog voor allerlei versnaperingen en als toemaatje werd het publiek nog getrakteerd op een weliswaar kort, maar zeer leuk optreden van Gydotron Junior.

Hieronder volgen nog wat extra sfeerbeelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de hapjes heb ik jammer genoeg geen foto's. Van de lege flessen ook niet.