Charles Veg | 16 februari 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Vorm volgt functie

Onze goede vriendin Carmen zit in het management. Ze heeft daar zelfs een opleiding voor, wat niet gebruikelijk is in dat soort kringen. Ze heeft echter eerst het conservatorium afgemaakt met als instrument piano.

Om haar een plezier te doen zette ik niet zolang geleden een LP op met de “early pianoworks”  van Erik Satie door Reinbert de Leeuw. Het is muziek die ook voor popliefhebbers toegankelijk is en op Philips LP ruim verkrijgbaar. Ze vond het prachtig, maar in dezelfde zin vroeg ze me “wanneer ik nu die luidsprekers eindelijk eens achter de gordijnen zette”. Hoeveel Kefjes en B &W ’s zouden er door toedoen van Jan des Bouvrie niet vervangen zijn door een paar melkpakken denk je dan? En een paar maanden later wordt er dan gezegd dat de interesse voor muziek verflauwd is. Aan me nooit niet, dat deed het bij mij ook toen ik een CD speler van de eerste generatie kocht. Op een transistor op een camping kan muziek ook prachtig klinken, maar niet in een huiskamer met slechte apparatuur. Hoe transparanter de installatie hoe meer soorten muziek je gaat beluisteren is mijn ervaring – nuances komen beter tot uiting..



Een luidspreker is een meubelstuk - net als een stoel - en het heeft een functie en vorm. Je hebt stoelen in veel vormen en maten maar bij de koop moet hij goed zitten anders krijg je er spijt van en bij een luidspreker is dat niet veel anders. Een luidspreker  moet echter meestal twee keer verkocht worden namelijk aan de man en aan de vrouw. In het laatste geval is de vormgeving zeer belangrijk. Een van de mensen die dat als eerste begrepen was John Bowers van B&W faam. Al begin 1970 trok hij Kenneth Grange aan als vormgever van zijn luidsprekers. http://blog.bowers-wilkins.com/speakers/kenneth-grange-designed-products-for-bowers-wilkins/ .

Voor wie het niet weet is Kenneth Grange is een van Engelands belangrijkste industriële vormgevers en hij ontwierp onder meer het Wilkinson Sword scheermesje, Kodak fototoestellen en de Engelse hogesnelheidstrein   en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Grange .

Er was onlangs een overzichtstentoonstelling van hem in het Londens Design museum en daar stonden ze op een rijtje

 

De DM 6 ook wel zwangere pinguïn genoemd,

de DM 7 met zijn koepeltje,

de CM1 boekenkast luidspreker die op de CM2 subwoofer kon worden gezet, 

de beroemde 801, vervolgens een experimenteel model en als laatste de Diamond Signature.

Het verschil met de winkelexemplaren is overigens wel dat je de luidsprekers nu zag in wit of zwart wat de vormgeving een stuk strakker maakt. De Diamond Signature zag ik toevallig van de week bij Hobo in Arnhem staan, maar hij was helaas niet aangesloten. Ik zou graag een luisterindruk willen hebben. De DM 7 ken ik erg goed, mijn vorige buurman heeft hem en ik heb hem zelfs nog eens een week te logeren gehad – erg fraaie luidspreker maar toch iets meer voor een liefhebber van Klassiek en hoewel ik dat ook graag hoor ga ik meer voor Jazz en Blues.

 

Andere luidsprekers die uitblinken door een goede vormgeving zijn zeker de Sonus Faber luidsprekers www.sonusfaber.com.

Ze maken terecht nogal wat reclame over de luitvorm, maar ik zou toch durven beweren dat het verlijmen van dit hout en de vele laklagen grote gelijkenis vertoont met de bouw van oude Italiaanse skiboten en dan het type waar Bardot regelmatig op betrapt werd.

Maar om bij muziek te blijven ook Callas voer erop www.horloge.info/artikel/Tijd-voor-Riva-en-Hamilton-/77

Mijn persoonlijke favoriet is de Elipson 1303 en ook deze heeft in een design museum gestaan namelijk het MOMA (Museum of Modern Art in New York). De Elipson 1303 is  ongeveer 30 jaar in produktie is geweest. Elipson maakte en maakt wel meer fraaie produkten.

   

In tegenstelling tot de Sonus Faber is hij echt krakkemikkig gebouwd van goedkoop spaanplaat maar met een mooie polyester laklaag (Fransen!). Ik heb ze helaas nog nooit gehoord maar een goede vriend met veel kennis van zaken vond ze nog beter klinken dan de Quad ESL 57.

 

De Quad Luidspreker kennen we allemaal, maar ook hier volgt vorm functie.

<p<img src="uploads/RTEmagicC_11173_quad_esl_571.jpg.jpg" height="255" width="255" title="11173_quad_esl_571" alt="" /></p<img>