Onno Kiviet | 01 januari 2012 |  > |
TAGS: Recensies |

Op stap met de Master, Rick Paap van Dynamic-Solutions

Er zijn van die momenten waar ik niet lang over hoef na te denken en dan ook gelijk ja zei. Het was Rick Paap aan de telefoon en waar hij mij vertelde dat hij een demoavond ging verzorgen bij de audioclub Limburg. Of ik hem wilde helpen met het vervoeren van demo spullen voor deze demo avond. Natuurlijk wilde ik dat wel en de afspraak gemaakt.

Op de bewuste dag hadden we vroeg afgesproken in de middag, zodat we ruim de tijd hadden om alles voor te bereiden en in te laden. Rond 3 uur waren de auto’s volgeladen en vertrokken we richting Roermond. Er was afgesproken bij het huisadres van de voorzitter Roger Poulussen en aldaar aangekomen werden we hartelijk welkom geheten. De zaal waar de clubavond zou worden gehouden bleek een paar honderd meter verderop te zijn. Waar we dan ook snel naar toe vertrokken. Aangekomen bij de zaal bleek het een vrij grote feestzaal te zijn en waar ook de plaatselijke harmonieband repeteert. Wat bleek uit de grote drums die in een hoek stonden. Er werd gelijk uitgeladen en de spullen kris kras neergezet.

 

Opbouw (Rick’s methode)

Daar ik wel vaker in het verleden met andere importeurs heb meegelopen met het opbouwen van een set/apparatuur voor een show/demo zijn er maar weinig die eerst door de ruimte heen gaan lopen. De meesten beginnen gelijk hun spulletjes uit te pakken en neer te zetten. Als dan alles staat en er komt muziek uit de luidsprekers begint men met het schuiven van…

Bij Rick gaat dat totaal anders. Rick heeft een eigen methode en die ik altijd noem “de Master Rick methode”. Ik zal nu een beknopte omschrijving geven van zijn methode.

Rick gaat als eerste al pratend heen en weer lopen door de ruimte en klopt op de muren. Terwijl hij dit doet luistert hij goed wat zijn stem doet en wat het geklop doet. Ondertussen luistert hij ook naar de reflecties die zijn stem teweeg brengt. Hij luistert of zijn stem o.a. body heeft of niet. Met zijn bevindingen bepaalt Rick zijn plaatst waar de opstelling van de set komt. Daarna begint pas het uitpakken. Rick heeft wat betreft het opstellen van de apparatuur ook alweer een eigen methode, namelijk het schuin neerzetten van de apparatuur en nooit precies in het midden tussen de luidsprekers. Waar Rick op zoek naar is dat de hij de apparatuur koppelt met de luidsprekers en de reflecties van de ruimte. Als er dan eindelijk muziek uit de luidsprekers komt, dan komt de volgende fase. Die fase is eigenlijk het talloos heen en weer schuiven van de luidsprekers en telkens weer luisteren. Ook hier doet hij het weer anders, namelijk dat hij de luidspreker niet alleen naar voren of achteren of meer naar elkaar toe of verder uit elkaar zet. Wat Rick doet is ook de luidspreker voor-achterover laten hellen en dan luistert naar wat het in de breedte doet wat betreft het geluid. Dit zelfde doet hij ook met de luidspreker door de luidspreker links-rechts te laten hellen en dan luistert hij naar wat het geluid doet in de lengterichting doet. Ook hier zoekt hij weer een koppeling met de ruimte en reflecties en de apparatuur. Hierna wordt er nog gewisseld met diversen kabels en netsnoeren en elke wissel heeft een gehoormatig effect. Doordat Rick weet wat zijn gebruikte kabels aan eigenschappen heeft van zichzelf en welke kabel wat doet in de set kan hij een set minder of meer energie geven, al naar gelang wat er op dat moment nodig is. Dat het opstellen en het fine tunen van de opstelling niet zomaar 1,2,3, is gedaan mag duidelijk zijn. Zo nu dus ook en voor mij als ook voor de voorzitter is het een ware belevenis om de diversen effecten zelf te kunnen horen. Daarbij Rick aanhorend wat het doet en wat het niet doet en soms een klein bescheiden lachje om zijn mondhoeken te zien, als zowel de voorzitter als ik een opmerking geven in hetgeen wat wij horen bij een verandering. Uiteindelijk  wat Rick wilt bereiken met deze methode is het genereren van energie in het totale systeem en er een ‘live’ geluid mee creëren. En ook deze keer was hem dat weer gelukt.

De avond

Tegen half 8 waren de meeste leden er al en werd er lekker gezellig gekeuveld en gepraat met elkaar. Heel gemoedelijk en kameraadschappelijk, zoals je van limburgers kan verwachten. De avond wordt uiteindelijk geopend en Rick begint met het opsommen van de set waar de avond mee wordt gespeeld.

De set is een Mirror Image cd speler, Mirror Image (buis) voorversterker en Mirror Image stereo buizen eindversterker met 4 EL34 buizen en 40 Watt aan vermogen. De Mirror Image versterkers zijn het prototype nog . De productierijpe voorversterker was op dit moment niet voorhanden, omdat deze bij een bekende dealer in het Gooi stond. De luidsprekers zijn de Master Three, een monitor luidspreker en deze monitor behoort nog tot de oude lijn van Master luidsprekers en zijn al 13 jaar op de markt te verkrijgen. Toch ziet Rick geen reden om deze luidspreker ook te gaan vervangen voor een nieuwer type. De reden hiervan is dat de Master Three nog steeds up-to-date is en waarbij het wisselfilter inmiddels is ge-upgraded met dezelfde componenten die Rick ook in de nieuwe Master luidsprekerlijn gebruikt. Zoals de Contemporary, de Audition en de Persuader. De gebruikte kabels zijn o.a. Nirvana en Hovland.

 

Wat gelijk opvalt als de muziek is ingestart is het grootse geluidsbeeld wat de Master Three weergeeft en neerzet. Met groots wordt bedoeld de enorme soundstage, hoe alles zijn eigen plaatst heeft in het geluidsbeeld, de ruimtelijkheid, tonaal dik in orde, een laagweergave waar menig voerstaander nog een puntje aan kan zuigen, het gemak hoe het speelt en weergeeft. Hoewel ik vrij achterin in deze immense grote zaal zit heb ik niet het idee dat ik naar een monitor luidspreker luister. Als ik rondkijk naar de leden die voor mij zitten zie ik dat men zeer geboeid en aandachtig luistert. Tussen de muziek door is er ruimte om vragen te stellen en die Rick dan ook allemaal beantwoordt. Bewondering is er ook van de leden hoe dat een buizen eindversterker met EL-34 eindbuizen zo’n groots geluid kan neerzetten en bovendien ook nog ‘druk’  weet te genereren. Tussendoor worden er nog pauzes gehouden en het is een gezellig samen zijn aan de bar. Aan het einde van de avond worden Rick en ik naar voren geroepen en worden we beiden door de voorzitter bedankt voor de demonstratie en krijgen een fles heerlijke wijn erbij.

Daarna wordt de avond afgesloten met een laatste rondje muziek en gaan de leden naar huis.

Voor Rick en mij om de boel af te breken en in te pakken en nadat we de auto’s hebben ingeladen worden we nog door de voorzitter nog getrakteerd op een drankje en nog een drankje. En ondertussen wordt er nog flink van gedachten gewisseld over van alles en is het algauw 1 uur in de nacht geworden. Tijd om te gaan en de terugreis aan te vangen.

Eenmaal weer thuis gekomen en zittend met een kopje thee voor het slapen gaan kijk ik met een volle tevredenheid terug op deze dag “op stap met de Master”.

Voor het lezen van het ledenverslag van en meer informatie van deze audioclub : Audioclub Limburg.