Jo Cools | 30 maart 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Een triootje ... van buizen

Een triootje ... nee, dit is niet wat je denkt. We zijn een site van stand die met ernstige zaken bezig zijn. Dit maal zijn we op bezoek bij Hay Kockelmans van Hay-end Audio in Venlo. Hij importeert, verkoopt en bouwt buizenversterkers en luidsprekers. De geïmporteerde buizenversterkers worden in China gebouwd, waardoor ze zeer betaalbaar zijn en de luidsprekers komen uit Duitssprekend Europa (Duitsland en Oostenrijk).

Na even kennis gemaakt te hebben vleien we ons met een kopje koffie en een stapeltje Cd's in zijn goed uitgeruste luisterruimte.  Het eerste wat me aangenaam verrast zijn de strak gedesignde Odeon, Rigoletto II luidsprekers. Als ze zo mooi klinken als ze eruit zien wordt dit een zeer aangename luisterervaring flitst er door mijn hoofd. Maar dan zakt de moed me toch wel even in de schoenen als ik de uitgebreide verzameling buizenversterkers zie.   Dit zou ook wel een een erg lange dag kunnen worden... gelukkig liep het anders

Dared 

Dared Musical Instruments ligt in China, in Shenzhen. Dared is in 1995 begonnen met het ontwikkelen en produceren van transformatoren en in 1996 met buizenversterkers. Dared heeft vier series voor-, eind- en geïntegreerde versterkers in haar programma. Dared slaagt er in mooie muzikale buizenversterkers te leveren tegen een redelijke prijs en ze hebben een leuk design.

Dared MP-15

Toen ik op Hay-end’s site aan het rondneuzen was was me de Dared MP-15 reeds opgevallen.  Een single ended versterker (SE) in classe A opgebouwd rond de bekende KT88. Met zijn 2 x 15 watt is dit best een krachtpatser onder de SE versterkers waarvan de meeste 3 van tot 8 watt (300B) leveren zodat je zeer gevoelige (en zeldzame) luidsprekers nodig hebt.  Met 15 watt is dit al veel minder kritisch. Deze versterker stond dus bovenaan mijn lijstje te beluisteren toestellen. Hay had dit ook begrepen uit ons e-mail verkeer en had reeds een warmgedraaide MP-15 aan de mooie Rigoletto aangesloten samen met een Cayin buizen CD speler (CD-50T).

Verschillende CD’s verdwenen één voor één in de CD lade en spoedig waren we verrast door dit kleine versterkertje. Zeker geen tekort aan kracht, een goede dynamiek, breed stereobeeld en verbazend ver doorlopende bas. Een topper in zijn prijsklasse! De MP-15 is duidelijk in zijn nopjes bij accoustische jazz en intieme muziek.  

De MP-15 staat op een leuk ogend chromen chassis afgewerkt met glanzende zijpanelen in zwarte pianolak.  Er wordt ook een mooie massief houten radiografische afstandsbediening bij geleverd.

Artephonos

Het merk Artephonos levert buizenversterkers en kabels (ik zag ook een prototype luidspreker staan). Centraal staat de Artephonos geïntegreerde versterker, de Ensemble. Een full triode, push pull 6H13S dubbel trioden power versterker met een mooi vermogen van +/- 45 watt.

Hoe bereik je als ontwerper een bepaalde klankkwaliteit? Het antwoord van uw buizen specialist HEA is eenvoudigweg: ga voor maximale neutraliteit! Streef naar een zo nauwkeurig mogelijke versterking die geheel niets toevoegt of weglaat. Zorg ook dat je de bron niet belast en dat de aangesloten componenten geen invloed hebben op de eigenschappen van de versterker: hiervoor staat het exclusieve HEA merk Artephonos.

Artephonos Ensemble Signature

Na de Dared MP-15 was de Artephonos Ensemble Signature aan de beurt. Een product van Nederlandse bodem en gebouwd door mister Hay himself. Vanaf het moment dat de eerste klanken door de luidsprekers vloeiden zaten Onno en mezelf gefacineerd aan onze bank gekluisterd. De muziek kwam zo vloeiend en gemakkelijk uit de speakers gerold. Het was alsof de hemel opentrok na een mistige morgen terwijl ik Dared MP-15 toch als een zeer aangename versterker had ervaren. Toen vertelde Hay dat hij zijn paradepaardje had aan gesloten. En ja dit was appelen met peren vergelijken want dit was duidelijk een versterker van een hogere klasse... met ook vijf maal hoger prijskaartje. Weer verdween CD na CD in lade en daar zouden we waarschijnlijk nog een tijdje mee doorgegaan zijn als we meer tijd hadden gehad.  

De Artephonos Ensemble is een met de hand gebouwde (hardwired) 45w push-pull 6H13S power dubbel trioden versterker.  De Signature versie (+500€) doet daar nog een schep boven op. NOS GE eindbuizen (moelijk te vinden), Mundorf tinfolie condensators, een voeding met extra afvlakcapaciteiten...  

De Artephonos Ensemble klinkt zeer natuurlijk (live) met een mooi diep en strak laag, verbazend goed voor buizen die hier wel eens moeite mee hebben en dit laat zien dat de uitgangstransfo’s van zeer goede kwaliteit zijn. De betere triode versterkers staan bekend voor hun prachtig midden en hun mooie, brede, luchtige stage en de Ensemble doet dit alles voortreffelijk. Kortom alles waar de betere buizenversters voor bekend staan daar blinkt de Artephonos Ensemble in uit.

Cayin 

Cayin (Spark Audio) is gevestigd in de 'High-End Valley' bij Hong Kong. Spark Audio is de grootste ontwerper en fabrikant van high-end audio apparatuur in China. Spark Audio wordt geleid door Amerikaanse technici die vooral op buizengebied veel know-how hebben. Spark Audio ontwerpt en levert veel high end producten onder diverse bekende merknamen. In feite zijn dit meestal cosmetische varianten op bestaande Cayin producten.

Cayin heeft al meer dan 15 jaar een uitstekende reputatie in onder andere Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Ook Lyric wordt bij Cayin gebouwd. De ontwerpen zijn van de hand van de Europese Cayin- importeur in Duitsland.

Cayin A-55T

Aangezien alle goede zaken uit 3 bestaan vond ik het een goed idéé om de kloof tussen de MP-15 en de Artephonos Ensemble te dichten met het beluisteren van een gelijkaardige tussenligende versterker.  Dit werd de Cayin A-55T ook een KT88 versterker. Dit maal een geïntegreerde push-pull versterker die in ultralineair- of triodeconfiguratie geschakeld kan worden, ook met de afstandsbediening. De A55-T geeft 2 x 40 Watt in ultralineair of 2 x 18 Watt in triode. We hebben hem enkel in triode schakeling beluisterd.

Omdat we niet veel tijd meer over hadden hebben we maar een 3 tal CD’s beluisterd maar deze klonken veel belovend.  Een neutrale versterker met een diep, gedetaileerd en strak laag een mooie brede en diepe stage maar alles juist iets minder vloeiend dan de Artephonos Ensemble.  Maar het is natuurlijk helemaal geen schande om als 2de te eindigen als nr1 zo’n klasseversterker is.

Verder nog...

Al dit moois was met Hay’s zelfgebouwde Colourless luidsprekerkabels en interlinks aan mekaar gekoppeld en werd telkens weergegeven op de eerder genoemde Odeon, Rigoletto II luidsprekers.

Odeon, dit zijn mooie Duitse luidsprekers van de hand van Axel Gersdorf met uit massief berken multiplex gedraaide hoorns voor het hoog in de 2 weg systemen en ook voor het midden bij de 3-wegsystemen. Zoals alle hoornluidsprekers hebben ze een hoog rendement en eenvoudige filters (6db).  Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor (kleine) buizenversterkers.

De Rigoletto is een open, neutrale, luchtige en dynamisch 2 weg luidspreker die ondanks zijn prachtig uiterlijk zich onzichtbaar maakt vanaf het moment dat je hem muziek laat weergeven. Hij maakt gebruik van een gevouwen bashoorn wat een fraai, natuurlijk en luchtig laag oplevert.  Ik vermoed dat de meeste dames hem met veel plezier een plekje willen geven in de woonkamer vanwege zijn mooi design.

Conclusie

Het trio die we Hay Kockelmans van Hay-end Audio in Venlo mochten proeven zijn alle 3 winnaars in hun prijsklasse. Hou je van buizen en heb een een kleiner budget dan is de Dared MP-15 een mooi ding. Heb je een goedgevuld spaarboekje dan is de Artephonos Ensemble Signature een niet te versmaden klasse versterker. Maar op het einde van de luistersessie ging mijn hart uit naar de de Cayin A-55T die ongelofelijk veel te bieden heeft voor een aangename prijs.

Het was aangenaam vertoeven in de luisterruimte van Hay Kockelmans en met pijn in het hart namen we afscheid van al deze mooie goed klinkende zaken.

Informatie

Hay-End Audio
Hondsdraf 38
5913 DA  Venlo
Nederland
T: +31(0)6 155 45 270
W:www.hayendaudio.nl